Μουσείο Τυπογραφείας

Πότε και πώς θα βγουν από το lockdown Γερμανία και Αυστρία

H Γερμανία και η Αυστρία είναι οι δύο χώρες που σκοπεύουν να χαλαρώσουν μετά το Πάσχα τα αυστηρά μέτρα κατά του κορωνοιού. Στην Γερμανία λέγεται ότι θα υπάρξει, ανάμεσα στα άλλα, και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς.

Τι θα ισχύσει στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί σχέδια για την χαλάρωση των περιορισμών λόγω της επιδημίας του κορωνοιού.
Ως πρώτο βήμα λέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών, ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου, τα ρεστοράν και σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία.
Η Γερμανία διανύει την τρίτη εβδομάδα του Lockdown. Τουλάχιστον μέχρι τις 19 Απριλίου θα ισχύσουν οι εκτεταμένοι περιορισμοί εξόδου και οι περιορισμοί σε όλη την επικράτεια. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το υπουργικό συμβούλιο πάντως αποφεύγουν επί του παρόντος να συζητήσουν για το ακριβές χρονικό σημείο της αποδέσμευσης από το Lockdown.
Παρόλα αυτά γίνονται έντονες συζητήσεις για τον τερματισμό των μέτρων αλλά κυρίως για το πώς θα γίνει αυτό. Ένα είναι πάντως σαφές: η μέρα αυτή θα έρθει αναγκαστικά αργά ή γρήγορα. Η εκάστοτε πορεία των μέτρων κρύβει πάντα ένα κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που προέχει στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένα νέο ισχυρότερο κύμα επιμόλυνσης από τον κορονοιό.
Η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κατηγορηματικά την χαλάρωση των μέτρων πριν από τις 19 Απριλίου, κάτι που τόνισε προχθές σε σχετική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.
Οι ενδοιασμοί εντούτοις για το ποιοι κανόνες θα ισχύσουν μετά το πέρας της επιδημίας παραμένουν. Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά και πως πάνω απ΄όλα αυτό που προέχει, είναι η ανθρώπινη ζωή. Η όποια χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει απαραίτητα και απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, τόνισε, προσθέτοντας ότι «ζούμε σε εποχή πανδημίας» και πως η στέρηση των δικαιωμάτων ελευθερίας μετακίνησης θα ισχύσουν όσο το απαιτούν οι λόγοι υγείας.
Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, από την άλλη, συστήνει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα υπό την προϋπόθεση βέβαια το τέλος των περιοριστικών μέτρων να συνοδεύεται παράλληλα με την εγγύηση της βασικής ιατρική περίθαλψης.
Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η κατακόρυφη αύξηση των τεστ και των δυνατοτήτων περίθαλψης, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου στο προτεινόμενο σχέδιο των 12 σημείων.
Ως επόμενο βήμα θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, με μία παράλληλα αυξημένη εστίαση στα δημόσια μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα βοηθήσουν όλους να επιστρέψουν στις εργασίες τους τηρώντας βέβαια πάντα την αναγκαία απόσταση.
Από το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, τέλος, γίνεται λόγος – σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε και το «Spiegel» αλλά και το «Reuters» – ότι η παράταση του Lockdown δεν είναι κατάλληλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς η πανδημία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2021. Επειδή η ανασφάλεια για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι μεγάλη, τονίζεται, θα πρέπει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνει η μετάβαση από το Lockdown σε έναν αποτελεσματικό από κοινωνικής και οικονομικής άποψης συμβατό έλεγχο της πανδημίας.

Αυστρία
Εκτός όμως από την Γερμανία, και στην Αυστρία προετοιμάζεται σχέδιο εξόδου και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για μετά το Πάσχα.
Από την 1η Μάη προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αυστριακό τύπο, να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων, των εμπορικών κέντρων και των κομμωτηρίων. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πρόκειται να ανοίξουν το νωρίτερο μέσα Μαΐου. Τα περιοριστικά μέτρα εντούτοις παρατείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν μέχρι μέσα Μαΐου κλειστά. Διοργανώσεις λέγεται πως δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι και τέλος Ιουνίου.
Επιπλέον η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν θα περιορίζεται μελλοντικά μόνο στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα καλλυντικών και φαρμάκων.
Η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θέλει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα μετά το Πάσχα. Η πορεία προς την κανονικότητα θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και στόχος είναι από τις 14 Απριλίου να ανοίξουν και πάλι – με αυστηρές προϋποθέσεις – τα μικρά μαγαζιά όπως επίσης και τα καταστήματα κηπουρικής και οικοδομικών εξοπλισμών.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι άμεσα συνυφασμένη με την μείωση των θετικών προς τον κορονοιό κρουσμάτων που σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι λιγότερα.
Ποια η γνώμη των πολιτών μετά τα μέτρα περιορισμού εξόδου, τα κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και καταστήματα αλλά και την μεγάλη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την εφαρμογή σε κινητό για την ιχνηλάτηση θετικών προς τον κορονοιό κρουσμάτων;
Σύμφωνα με νέα έρευνα Vienna Center for Electoral Research (VieCER) του Πανεπιστημίου της Βιέννης, στην οποία ερωτήθηκαν 1500 άτομα η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τα περιοριστικά μέτρα όχι όμως μέτρα που έχουν να κάνουν με στοχευμένη επιτήρηση πολιτών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.