Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Ποσοτική χαλάρωση»

Έχουμε γυρίσει δύο χρόνια πίσω στις εργώδεις προσπάθειες, να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία προβλέπεται από τις καλύτερες συνθήκες, να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, όχι μόνο να γίνει η εκταμίευση της δόσης του 3ου μνημονίου, αλλά κυρίως να προλάβουμε, να μπούμε στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» του Ντράγκι.
Τον όρο «ποσοτική χαλάρωση» εφηύρε και πρωτοεφάρμοσε η Ιαπωνία με 30 τρισ. γιεν (2000), ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 4,5 τρισ. δολ. (2008), η Αγγλία με 375 δισ. λίρες (2009) και τέλος η Ε.Κ.Τ., πολύ καθυστερημένα, με 1,1 τρισ. ευρώ και εγγραφή απ’ το 2015 ως τον Μάρτιο 2017. Πρόκειται για χρηματοοικονομική πολιτική, όπου η Ε.Κ.Τ. αγοράζει υποτιμημένα κρατικά ομόλογα με σκοπό την εξασφάλιση ρευστότητος στην αγορά, επιτρέποντας στις τράπεζες, να την διοχετεύσουν προς αύξησιν της κατανάλωσης στον ιδιωτικό τομέα και να δανείζουν εταιρείες, για να κάνουν επενδύσεις. Παράλληλα, το μέτρο στοχεύει να σταματήσει τη μείωση των επιτοκίων και να ελέγξει την αύξηση του πληθωρισμού.
Με την «ποσοτική χαλάρωση» δημιουργείται ηλεκτρονικό χρήμα, εν αντιθέσει με την εκτύπωση χαρτονομισμάτων, οπότε οι Τράπεζες πουλώντας κρατικά ομόλογα αποκτούν κεφάλαια προς διάθεσιν στην αγορά.  Η Ε.Κ.Τ. ανακοίνωσε ανώτατο όριο αγοράς ομολόγων έως 33% του ΑΕΠ για δε την Ελλάδα ο Ντράγκι λέει, ότι το ποσοστό θα είναι κάτω απ’ το 33%, θα φτάσει δε σ’ αυτό, άμα πληρώσουμε τα οφειλόμενα, που λήγουν το καλοκαίρι. Στην προκειμένη περίπτωση έβαλε το χεράκι του και ο Σόιμπλε, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, θέλει να μας αποκλείσει απ’ την «ποσοτική χαλάρωση» κωλυσιεργώντας την αξιολόγηση και στέλνοντας το μήνυμα: “Συμμορφωθείτε με τους κανόνες και βλέπουμε”.
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, παρά τα μεγάλα κέρδη που απεκόμισε η χώρα του το 2016 από την εκμετάλλευση των χωρών του Νότου, λόγω της κρίσης και της συνεχιζόμενης λιτότητας, θέλει να βάλει φραγμούς στη νομισματική πολιτική του Ντράγκι δια της Ε.Κ.Τ. Την χαρακτηρίζει “ασυνήθιστη” και τον εγκάλεσε να φέρει προσκόμματα ευλόγου αποκλεισμού της Ελλάδας. Και τούτο πρέπει να ανησυχεί την κυβέρνηση και τον κ. Τσακαλώτο, διότι από την Ε.Κ.Τ. εξαρτώμεθα οικονομικώς και οι λεονταρισμοί προς αυτήν ας λείπουν, αν θέλουμε να μείνουμε στον Ευρωπαϊκό περίγυρο.
Σχετικά με το πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» υπάρχουν διχογνωμίες στην Ευρώπη μεταξύ Ε.Κ.Τ. και της Bundesbank. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, αν και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ. θεωρεί, ότι το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί στην Ευρωπαϊκή οικονομία πολλά διαρθρωτικά προβλήματα. Θεωρεί ότι η «ποσοτική χαλάρωση» δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ε.Ε. Αντιθέτως θα τα χειροτερεύσει κρίνοντας, ότι το μέτρο θα έχει κόστος για τις γερμανικές τράπεζες, ένα χρόνο που εφαρμόζεται επ’ ωφελεία των χωρών του Νότου, οι οικονομίες των οποίων βρίσκονται σ’ ασφυξία. Προτιμά να μην δώσει η Ε.Κ.Τ. χαμηλότοκα δάνεια στις χώρες του Νότου, για να μην ζημιώνονται οι γερμανικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, εμείς είμαστε ευφάνταστοι, πιστεύοντας ότι θ’ αλλάξουν τα πράγματα και εύπιστοι, που αποδεχόμαστε καχύποπτους σωτήρες, να μας απαλλάξουν απ’ τα σχέδια των ξένων κέντρων και την κρίση, χωρίς ν’ αλλάξουμε τίποτα απ’ αυτά, που μας οδήγησαν σ’ αυτήν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα