Μουσείο Τυπογραφείας

Πόσοι χάρηκαν με τα αρχεία του Ιτζεδίν;

1Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη είδε το φως της δημοσιότητας χθες μέσα από τις σελίδες των “Χ.ν.”. Ο λόγος για τα αρχεία των φυλακών του Ιτζεδίν. Η ιστορία του τόπου μας, βρέθηκε ξεχασμένη στις αποθήκες σωφρονιστικού καταστήματος.
Εξέλιξη σίγουρα θετική, καθώς ανοίγει ο δρόμος για πολύπλευρες έρευνες, που θα αναδείξουν άγνωστες πτυχές της τοπικής -και όχι μόνον- ιστορίας.
Εκεί “παγώνουν” και τα χαμόγελα, καθώς φτάνουμε στο κομμάτι της φιλοξενίας αυτών των αρχείων. Το λογικό θα ήταν τα αρχεία αυτά να επιστρέψουν στα Χανιά. Οπου ακούς Χανιά όμως, συνήθως η λογική σταματά…
Ας αφήσουμε την πονεμένη ιστορία της αξιοποίησης των φυλακών Ιτζεδίν. Ας πάμε σε κάτι πιο… ρεαλιστικό. Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει ο χώρος και η υποδομή για να φιλοξενηθούν τα αρχεία αυτά. Το ΙΑΚ όμως, παραμένει “σημαία” της κρατικής και αυτοδιοικητικής αδιαφορίας. Παλεύουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι και οι φίλοι – εθελοντές. Απέναντι στη γραφειοκρατία, στην υποχρηματοδότηση, στην απαξίωση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως από την εύρεση των αρχείων του Ιτζεδίν χάρηκαν πολλοί ερευνητές και ιστοριοδίφες. Ποιοι δεν χάρηκαν; Βουλευτές και αυτοδιοικητικοί που ξέρουν ότι πάλι θα “τ’ ακούσουν” για την ανεπάρκεια υποδομών στην πόλη μας.
Τα αρχεία θα βρουν τον… δρόμο τους. Στη “Βικελαία”, σε κάποιο άλλο χώρο στα Ανατολικά του νησιού. Και πάλι θα μας φταίνει οι “κακοί Ηρακλειώτες”. Εμείς δε  δεν φταίμε ποτέ…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.