Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πόσες ηλικίες έχουμε;

Eχουμε περισσότερες ηλικίες από όσες φανταζόμαστε. Μια πολύ βολική κατάσταση για ορισμένους όταν τους ρωτάνε ‘Μα πόσο χρονών είσαι;

Μέχρι τώρα γνώριζα ότι έχουμε τη βιολογική, την πνευματική και την υποκειμενική ηλικία. Πρόσφατα έμαθα ότι προστέθηκε άλλη μια διαφορετική μέτρηση της ηλικίας μας. Αυτή είναι η ανοσολογική. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η νέα μας ηλικία μπορεί να έχει μέχρι και 20 χρόνια διαφορά από την χρονολογική. Δηλαδή, ένας 60χρόνος μπορεί να έχει ανοσοποιητικό σύστημα ενός 40χρόνου ή ενός 80χρόνου. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι στο χέρι μας να γυρίσουμε το ρολόι μας πίσω, επειδή όταν μια πανδημία φεύγει, μια άλλη έρχεται. Στο σημείωμα κάνω μια σύντομη αναφορά σε κάθε μια από τις ηλικίες και ’σεις… “ξιά σας”.

Η χρονολογική μας ηλικία
Τη γνωρίζουμε ακριβώς με ακρίβεια ωρών ή λεπτών. Μας ενδιαφέρει όμως κάθε εξέλιξη που αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Η παράταση του προσδόκιμου ζωής που εξακολουθεί να αυξάνεται κατά μέσον όρο 3-4 μήνες ετησίως, μας φέρνει κοντά στον μέσο όρο του καταλόγου του ΟΟΣΑ των 34 χωρών μελών.
Τι σημαίνει αυτό; Ενα κορίτσι που γεννιέται σήμερα προσδοκά να ζήσει 83,9 έτη και ένα αγόρι 78,8 έτη, αν οι συνθήκες παραμείνουν οι ίδιες.
Αν είστε άνω των 65 ετών το προσδόκιμο σας είναι 21,4 για τις γυναίκες και 18,6 για τους άνδρες (δείτε τον σχετικό πίνακα). Κάντε τις προσθέσεις σας έχοντας υπόψη ότι αυτά είναι στατιστικά δεδομένα και ισχύουν μόνο για τη χρονολογική μας ηλικία.

Η βιολογική μας ηλικία
Αυτή υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας (διατροφή, άσκηση, ύπνος, στάση, άγχος κ.λπ.). Τι σημαίνει αυτό; Ανάλογα με τη γενετική μας προδιάθεση και τις συνήθειες της ζωής μας, η βιολογική μας ηλικία θα είναι μεγαλύτερη ή χαμηλότερη από τη χρονολογική σας.
Έτσι όσοι έχουμε νεότερη βιολογική ηλικία σε σύγκριση με τη χρονολογική μας ηλικία διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο να υποστούμε ασθένειες και θνησιμότητα που σχετίζονται με τη χρονολογική μας ηλικία.

Η ηλικία του μεταβολισμού μας
Υπολογίζεται με μια σειρά από δείκτες (οι διατροφολόγοι θα σας πουν), και διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα ένας 70χρόνος μπορεί να έχει ηλικία μεταβολισμού που να ισοδυναμεί με τον ιδανικό μεταβολισμό ενός 45χρόνου.

Η υποκειμενική μας ηλικία
Πόσο χρονών είσαι; Κι απαντάς «Οσο αισθάνομαι». Κι έχεις δίκιο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε ένας μας αντιλαμβάνεται και βιώνει τη γήρανση διαφορετικά. Η υποκειμενική ηλικία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βιώνουν τον εαυτό τους ως νεώτερα ή μεγαλύτερα από την πραγματική τους ηλικία, έχει επισημανθεί ότι είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα της υγείας στο τέλος της ζωής τους. Σε πρόσφατη μελέτη (2018) στην οποία συμμετείχαν 68 υγιείς ηλικιωμένοι ενήλικες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
«Τα ηλικιωμένα άτομα που πίστευαν ότι ήταν νεότερα από την πραγματική ηλικία τους είχαν νεότερη από την προβλεπόμενη ηλικία εγκεφάλου.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5999722/
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υποκειμενική εμπειρία της γήρανσης σχετίζεται στενά με τη διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου μας και ότι οι νευροβιολογικούς μηχανισμούς της υποκειμενικής ηλικίας είναι σημαντικός δείκτης της νευρογνωστικής μας υγείας στα βαθιά γεράματα.

Η πνευματική μας ηλικία
Γνωρίζουμε ότι οι πνευματικές μας δυνάμεις αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν ήδη από την ηλικία των 27 ετών, μετά την κορύφωσή τους στα 22 έτη. Μια σειρά από γνωστικές δεξιότητες όπως η μνήμη εργασίας, η ταχύτητα της σκέψης και η χωρική οπτικοποίηση φθίνουν με διαφορετική ταχύτητα για τον καθένας μας. Γενικά, η φυσική φθορά των πνευματικών μας ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε ξεκινά νωρίτερα από ότι νομίζουμε.
Το ευχάριστο είναι μπορεί να διατηρούμαστε πνευματικά ακμαίοι με σχετική προπόνηση
(υπάρχει σχετικό κεφάλαιο στο βιβλίου μου “Θυμάμαι εύκολα”).

Η ανοσολογική μας ηλικία
Αυτή η ηλικία συνδέεται στενά με τη βιολογική μας κι ήλθε στο προσκήνιο με την πρόσφατη πανδημία. Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Stanford ανακάλυψε ένα τρόπο προσδιορισμού της ανοσολογικής ηλικίας ενός ατόμου μετά από παρατηρήσεις 9 ετών. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι κάθε άνθρωπος ακολουθεί μια ξεχωριστή προβλεπόμενη ανοσολογική πορεία.
«Μπορούμε να σας πούμε που ακριβώς βρισκόσαστε κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Αυτή είναι η ανοσολογική σας ηλικία», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.
Ο τρόπος υπολογισμού της δεν είναι ακόμη διαθέσιμος, υπάρχουν όμως πληροφορίες σχετικά για τους παράγοντες που την επηρεάζουν (περιοδικό New Scientist).
Πώς επηρεάζομε την ανοσολογική ηλικία;
Ολοι οι παρακάτω παράγοντες είναι δημοσιευμένα αποτελέσματα μιας σειράς ερευνών. Ετοιμαστείτε για μεγάλες θυσίες:
• Να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες.
• Οι άνω των 65 να παίρνουν βιταμίνη Ε.
• Αποχή από το κάπνισμα.
• Μη καταπόνηση του ανοσολογικού συστήματος
• Σωματική άσκηση, συνιστάται να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα.
• Ενεργοποίηση του ‘θύμου αδένα’ μας.
• Να έχουμε το προβλεπόμενο σωματικό βάρος,
Πριν αρχίσετε να σκέφτεστε τα παραπάνω συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Συμπερασματικά
Η ηλικία μας, του Ληξιαρχείου, είναι απλά ένας αριθμός.
Είναι ένας αριθμός για να τον συμπληρώνουμε σε άψυχα έντυπα.
Πραγματικός ληξίαρχος για τον εαυτό μας είμαστε εμείς.
Εμείς καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό την πνευματική μας, τη βιολογική, την υποκειμενική, τη μεταβολική και την ανοσολογική ηλικία μας.
Αν το πιστέψουμε πραγματικά, αρκετά νωρίς, και λάβουμε τα μέτρα μας θα βάλουμε τα ρολόγια του οργανισμού μας χρόνια πίσω.
Και τότε θα αρχίσουμε να ζούμε μια διαφορετική ζωή ενάντια στις προβλέψεις των στατιστικών.

Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα