Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πώς βελτιώνουμε την καρπόδεση της ελιάς;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την καρπόδεση της ελιάς και να εξασφαλίσουμε αύξηση της παραγωγής, τόσο των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών όσο και των επιτραπέζιων ποικιλιών, με τη χρήση βιοδιεγερτών. Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών. Οι βιοδιεγέρτες που βοηθούν στην καρπόδεση της ελιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων (ροδακινιές, βερικοκιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές), σε αμπέλια, καθώς και σε καλλιέργειες κηπευτικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλα). Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστα και δοκιμασμένα σκευάσματα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην καρπόδεση της ελιάς.

Τι συνθήκες θέλει η καλλιέργεια της πιπεριάς για να αναπτυχθεί;
Η πιπεριά αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα. Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς μετά τα μέσα Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι ημερήσιες όσο και οι νυχτερινές. H πιπεριά χρειάζεται γόνιμο έδαφος μέσης σύστασης που διαθέτει καλή αποστράγγιση για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Φυτεύουμε τα φυτά πιπεριάς σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης περίπου 50 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερο αερισμό της καλλιέργειας που συνεισφέρει στη μείωση της ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντομα, καθώς επίσης βελτίωση της παραγωγής.

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της λεβάντας;
Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στο μπαλκόνι και είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Προτιμούμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση για να έχουν οι λεβάντες μας καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Φυτεύουμε τη λεβάντα σε βαθιές γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς η λεβάντα διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα που προχωρά σε βάθος και παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη. Ανάλογα με την ανάπτυξη που παρουσιάζει το φυτό όταν το αγοράσουμε, σχετικά γρήγορα θα χρειαστεί να το τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ιδανική εποχή για τη μεταφύτευση της λεβάντας σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι η άνοιξη και οι αρχές του φθινοπώρου, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης, που να περιέχει κομπόστ και περλίτη για να εξασφαλίσουμε καλύτερη κυκλοφορία του νερού και αερισμό της ρίζας του φυτού.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα