Μουσείο Τυπογραφείας

Πώς να γίνεις ο προσωπικός σου Coach

23Να θυμάσαι ότι…
Η συμπλήρωση του εργαλείου είναι ατομική διεργασία και απαιτεί συγκέντρωση.
Προτείνεται να γίνει σε ήσυχο περιβάλλον, χωρίς περισπασμούς.
Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι και σημείωσε σημαντικές σκέψεις/ιδέες.
Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις.
Κράτησε το απόκομμα & φτιάξε τη δική σου συλλογή με κάθε εργαλείο που θα βρίσκεις στα ΧΝ της Δευτέρας.

Σκοπός:  Με την προσομοίωση της Swot Analysis θα αποτυπώσετε τις δυναμικές του χαρακτήρα και του περιβάλλοντός σας σε σχέση με τον βασικό στόχο σας. Θα καταγράψετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας, τις ευκαιρίες & απειλές που παρουσιάζονται σήμερα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές επιστήμες και στην πρακτική του coaching αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Αφού εντοπίσετε ‘’ΠΟΥ θέλετε να φτάσετε’’ , αξιοποιήστε το παρακάτω υλικό για να μάθετε ‘’ΠΩΣ θα φτάσετε’’.

Οδηγίες Συμπλήρωσης (διάρκεια 30’):
1. Σημειώστε στο πλαίσιο τίτλου τον βασικό σας στόχο αυτήν την περίοδο. Θυμηθείτε να είναι σαφής, επιτεύξιμος και να εξαρτάται από την δική σας δράση/πρωτοβουλία. Ξεκινήστε με τη φράση «Θέλω να…»
2. Συμπληρώστε με σαφήνεια τις περιοχές S-W-O-T στο σχήμα που ακολουθεί απαντώντας τις αντίστοιχες ερωτήσεις.
Για την περιοχή S απαντήστε στα εξής: Ποια είναι τα θετικά/δυνατά σημεία του χαρακτήρα μου τα οποία χρειάζεται να αξιοποιήσω γι’ αυτόν τον στόχο; Σημειώστε τις γνώσεις, τις ικανότητες, τα ταλέντα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ,τις εμπειρίες, το προσωπικό σας ‘’κεφάλαιο’’.
Για την περιοχή W απαντήστε στα εξής: Ποια χαρακτηριστικά μου μπορούν να αναστείλουν την επίτευξη του στόχου μου; Ποιες είναι οι περιοχές που χρειάζεται να βελτιώσω εγώ σε εμένα; Σημειώστε τις αδυναμίες σας σε σχέση με τον στόχο-πλαίσιο.
Για την περιοχή O απαντήστε στα εξής: Ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες που παρουσιάζονται σήμερα στο περιβάλλον μου; Ποιες καταστάσεις μπορώ να ‘’εκμεταλλευτώ’’ για να πλησιάσω περισσότερο τον στόχο μου; Σημειώστε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο περιβάλλον σας.
Για την περιοχή Τ απαντήστε στα εξής: Στην πορεία προς τον στόχο μου , ποιες ‘’παγίδες’’ ενδέχεται να συναντήσω; Ποιες αντίξοες συνθήκες μπορούν να καθυστερήσουν/αναστείλουν το πλάνο μου; Σημειώστε πιθανές απειλές που βρίσκονται στο περιβάλλον σας.
3. Κοιτάξτε συνολικά το γράφημα, τις περιοχές τις οποίες (δεν) συμπληρώσατε με δυσκολία. Κρατήστε σημειώσεις για σημαντικές ιδέες/προβληματισμούς που προέκυψαν στην πορεία.
4. Ενώστε στο γράφημα, με βέλη κατεύθυνσης, όποιες απαντήσεις σας από την περιοχή S μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή O. Επίσης, όποιες απειλές T μπορούν να αντισταθμιστούν από κάποιες δυναμικές του χαρακτήρα σας S.
5. Παρομοίως, αντιστοιχήστε ποιες αδυναμίες σας W μπορούν να μεγεθυνθούν από τις απειλές του εξωγενούς περιβάλλοντος T.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αυτό σε κάθε νέο αίτημα-στόχο σας, αλλάζοντας το περιεχόμενο στο πλαίσιο του τίτλου και ακολουθώντας τις ίδιες ακριβώς οδηγίες συμπλήρωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.