Μουσείο Τυπογραφείας

Πώς αντιμετωπίζονται τα σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα (και στο ζευγάρι);

Βοηθά η ψυχοθεραπεία;

28Οταν μιλάμε για σεξουαλικά προβλήματα στη γυναίκα έχει αξία να αναφέρουμε ποια είναι αυτά. Εντοπίζονται, λοιπόν, διαταραχές στην επιθυμία της γυναίκας που περιλαμβάνει τη μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και τη σεξουαλική αποστροφή, όπου δεν έχει καθόλου επιθυμία για επαφή – σιχαίνεται την επαφή ολοκληρωτικά. Επίσης, παρατηρούνται διαταραχές στη διέγερση, διαταραχές στον οργασμό και αίσθημα πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή που περιλαμβάνει τον κολεόσπασμο και τη δυσπαρευνία. Οι γυναίκες είναι γνωστό πως λειτουργούν περισσότερο εγκεφαλικά ή ακόμη και συναισθηματικά σε σύγκριση με τους άνδρες. Η γυναίκα με βάση αυτούς τους άξονες λειτουργεί και έτσι διαμορφώνει συμπεριφορά απέναντι στον σύντροφό της και έτσι εκδηλώνει και τη σεξουαλική της επιθυμία. Οι ορμόνες να σημειώσουμε παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι σε συνδυασμό με τη διέγερση, τον οργασμό και την ηδονή που στοχεύουν στην καλή σεξουαλική ζωή. Συνεπώς, υπάρχουν διαταραχές σε αυτούς τους μηχανισμούς, αλλά το θετικό είναι πως υπάρχει η αντιμετώπισή τους.
Εκ πρώτης, προβλήματα που η ρίζα τους είναι οργανικής φύσεως εξετάζονται και αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και σκευάσματα από τον γυναικολόγο. Στη σημερινή εποχή τα σεξουαλικά προβλήματα που αφορούν τη γυναίκα αντιμετωπίζονται με επιτυχία και αυτό συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ζευγαριού τόσο στο σεξουαλικό όσο και στο επικοινωνιακό επίπεδο.Η ψυχοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση βοηθά τον ειδικό να εστιάσει πάνω στο θέμα της επικοινωνίας των δύο συντρόφων ή και σε προβλήματα σχέσης γενικότερα για να ανακαλύψει πιθανά αίτια που επηρεάζουν τη φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Καθώς η επικοινωνία θεωρείται βασικός άξονας μέσα σε μία σχέση, η λύση για τα προβλήματα πιθανότατα κρύβεται εκεί κι όταν ο θεραπευτής την ανακαλύψει αποκαθίσταται η επικοινωνία του ζευγαριού και εν συνεχεία τα σεξουαλικά προβλήματα. Αυτό είναι αναμενόμενο, εφόσον, οι περιπτώσεις δείχνουν συνήθως πως η προβληματική επικοινωνία αντικατοπτρίζεται και στα σεξουαλικά προβλήματα της γυναίκας.Η γυναίκα ως συναισθηματικό πλάσμα, αποζητά για να νιώθει ασφαλής, τη συντροφικότητα, τη ζεστασιά και την κατανόηση μέσα στη σχέση κι όταν δεν καλύπτει αυτή της την ανάγκη εμφανίζονται αρκετές φορές προβλήματα σεξουαλικής φύσεως.  Αλλος ένας λόγος που εμφανίζονται προβλήματα στη γυναίκα είναι όταν εκείνη προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτά που νιώθει στον άνδρα και δεν μπορεί να το καταφέρει. Η θέση του θεραπευτή σ’ αυτή τη φάση είναι σημαντική έτσι ώστε να φέρει στην επιφάνεια αυτό που αδυνατεί να κάνει η γυναίκα ώστε να γίνουν αντιληπτά στον άνδρα.
Γι’ αυτό τον λόγο αρκετά συχνά οι συνεδρίες μπορεί να ξεκινούν σε ατομικό επίπεδο με τη γυναίκα και στη συνέχεια γίνονται συνεδρίες μαζί με το ζευγάρι ώστε να αποκατασταθεί η μεταξύ τους επικοινωνία. Ο ρόλος του θεραπευτή εδώ είναι διττός. Από τη μία καλείται να αναδύσει τα επικοινωνιακά προβλήματα του ζευγαριού ώστε να κατανοεί ο ένας τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου και από την άλλη να αναζωπυρώσει μεταξύ τους το πάθος και την ένταση των συναισθημάτων που με τη σειρά τους θα ξαναφουντώσουν τη σεξουαλικότητά τους. Καλώς ή κακώς, οι σύντροφοι μέσα από την πολύτιμη πορεία της θεραπείας, αντιλαμβάνονται πως μία επιτυχημένη σχέση είναι αποτέλεσμα κατανόησης και δουλειάς και από τους δυο μαζί ώστε να μπορούν να συμπορεύονται. Εκεί καταρρίπτονται στερεότυπα κι αντιλήψεις που διαστρεβλώνουν την αξία της σχέσης, του τύπου «ο άνδρας είναι εγωιστής και νοιάζεται μόνο για τη δική του ικανοποίηση» και ότι «η γυναίκα καλείται να υπάρχει στο πλευρό του άνδρα μόνο για να τον ικανοποιεί και να τον υπηρετεί».Διερευνώντας αντιλήψεις – σκέψεις – συμπεριφορες, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες εμπειρίες του ζευγαριού μέσα από τις προηγούμενες σεξουαλικές τους εμπειρίες και σχέσεις εν γένει, ο θεραπευτής πορεύεται ανάλογα και κατευθύνει τη γυναίκα και το ζευγάρι συνολικά.
*ψυχολόγος, γνωσιακή συμπεριφορική
ψυχοθεραπεύτρια (CBT) διαταραχές άγχους

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.