Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πορεία ανάπτυξης για τον ξενοδοχειακό κλάδο

Αυξήσεις μισθών στον τουριστικό τομέα και μείωση της ανεργίας έφερε η πολύ καλή περυσινή τουριστική σεζόν, ενώ για το 2019 τα στοιχεία των ξενοδόχων μιλούν για “οριακή σταθερότητα” σε ό,τι αφορά την κίνηση αλλά μείωση των εσόδων. Τα παραπάνω ειπώθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή γενική συνέλευση της “Ενωσης Ξενοδόχων” που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Avra στο Κολυμπάρι.

Η τουριστική σεζόν που διανύουμε ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι ξενοδόχοι των Χανίων χθες το απόγευμα.
Η τουριστική σεζόν που διανύουμε ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν οι ξενοδόχοι των Χανίων χθες το απόγευμα.

Στη συνέλευση επίσης έγινε έγκριση του προϋπολογισμού της Ένωσης για τη χρονιά που διανύουμε, ενώ ο ειδικός σε θέματα τουρισμού κ. Τζέφρει Λίτμαν που έχει υπηρετήσει στο γραφείο Τουρισμού του ΟΗΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ενημέρωσε τους ξενοδόχους για τις σύγχρονες τάσεις του τουρισμού.
Στην τοποθέτηση του o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων κ. Μανώλης Γιαννούλης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά από θέματα. Ειδικότερα:

 

• ΑΝΑΠΤΥΞΗ: «Το 2018 ήταν κατά γενική ομολογία μας καλή χρονιά . Σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της χώρας βασίζεται άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό. Είναι εντυπωσιακό ότι όλη αυτή η τάση δημιούργησε μια σημαντική μείωση στο ποσοστό ανεργίας. Η ανάπτυξης του κλάδου είναι και η απόδειξη ότι οι μισθοί δεν νομοθετούνται. Παρά του ότι γίνονται τέτοιες προσπάθειες οι μισθοί έχουν πάρει την ανιούσα, έχουν βελτιωθεί σημαντικά γιατί ο ιδιωτικός τομέας προσέφερε τα μέγιστα και αναπτύχθηκε η τουριστική αγορά στη χώρα μας. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ανάπτυξη του τουρισμού βασίζεται στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα τόσο σε επίπεδο υποδομών που κάθε μέρα βελτιώνεται αλλά και σε επίπεδο service και της εμπειρίας που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.»

 

• ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ: «Οι άνθρωποι του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας είναι αυτοί που δημιούργησαν την αύξηση της ζήτησης και φυσικά συντηρούν και οικοδομούν αυτήν την τάση. Ο κίνδυνος σήμερα προέρχεται από την υπερφορολόγηση από το δημόσιο τομέα. Το τουριστικό μας προϊόν επιβαρύνεται πολύ φορολογικά , είναι εκτός πλαισίου ανταγωνισμού από τις άλλες αγορές. Το 65% των εξόδων μιας ξενοδοχειακής επιχείρισης αφορά μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι 40% και στην Κύπρο μόνο 24%. Επομένως είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε αυτές τις χώρες που ακριβώς επειδή έχουν μεγαλύτερο απόθεμα στο τέλος της χρονιάς και μεγαλύτερη ρευστότητα μπορούν και επενδύουν και φυσικά βοηθάει και το κράτος με τις καταπληκτικές υποδομές που έχει στις χώρες αυτές. Έχουμε επίσης και το φόρο διαμονής, ένα καθαρά δημοσιονομικό μέτρο. Ο προυπολογισμός είσπραξης πέρυσι ήταν 75 εκ. ευρώ, και τελικά εισπράχθηκαν 250 εκ. Έχουμε πει μέσω όλων των οργάνων μας ότι αυτό το δυσβάσταχτο μέτρο από την ώρα που λένε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί πρέπει να καταργηθεί ή να παραμείνει μόνο για την υψηλή περίοδο

 

• Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ: «Το 2019 θα είναι μια χρονιά με οριακή σταθερότητα αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι σε επίπεδο εσόδων θα έχουμε μείωση. Μια ελαφριά υστέρηση της τάξης των 500-600 εκ. ευρώ, από τα περυσινά 16,5 δις . Αυτή η μείωση δεν θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό αλλά η επίπτωση σίγουρα στο σύνολο της οικονομίας θα είναι μεγάλη. Μιλάμε για μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση που οπωσδήποτε θα μειώσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης.

 

• ΥΠΟΔΟΜΕΣ: «Για να μείνουμε στους 10-15 πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά οι δημόσιες υποδομές. Σήμερα ενώ οι επισκέπτες δηλώνουν ότι τους αρέσει η φιλοξενία και το περιβάλλον της Ελλάδας, μόνο το 36% λέει ότι θα έλθει και πάλι, σε αντίθεση με το 50-55% στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις δημόσιες υποδομές. Πρόσφατα έγινε ένα συνέδριο εδώ στο Κολυμβάρι αναφορικά με τις συγκοινωνιές και τον τουρισμό και όλοι αναρωτιόνταν τι θα κάνει η Ελλάδα σε αυτά τα θέματα που είνα μια χώρα μη φιλόξενη για οικογένειες με μικρά παιδιά και ΑμΕΑ. Επομένως πρέπει οι δήμοι και το κράτος να μπουν σε αυτή τη λογική. Και αυτή είναι η έννοια μας να πιέζουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Αντί να ασχολούνται με το σε πια έκθεση θα πάνε να μοιράσουν προσπέκτους να ασχοληθούν με τις δημόσιες και δημοτικές υποδομές.

 

• ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: «Στο χωροταξικό της Κρήτης (σ.σ. αναθεωρήθηκε το 2017) δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους καμία από τις παραμέτρους που είχαμε επισημάνει. Φτάσαμε στο σημείο επενδυτές που έχουν μπει και στον επενδυτικό νόμο να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε επενδύσεις γιατί άλλαξαν τους όρους δόμησης και την αρτιότητα από τα 10 στρ. στα 20 στρ. Ζητάμε λοιπόν και αυτή η ενημέρωση έχει γίνει στα Υπουργεία και μάλιστα πρόσφατα να υπάρξει τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο της τάξης των 24 μηνών ώστε να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να προχωρήσουν. Άλλωστε στην Ελλάδα το πράγμα έχει χαθεί με το χωροταξικό. Έχουμε το 33% της επικράτειας Natura, σε αυτά συνυπολογίζονται ζώνες οικιστικού ελέγχου, αρχαιολογικές, δασικά δεν μένει και πολύ χώρος για ανάπτυξη. Το δε άλλο μεγάλο επιχείρημα που λένε διάφοροι για το τι θα γίνουν οι παραλίες μας, μόνο το 4% των παραλιών έχει ξενοδοχεία 3,4,5 αστέρων, το υπόλοιπο είναι ελεύθερο. Επομένως με το σωστό χωροταξικό και τα σωστά κίνητρα μπορεί να δοθεί μια απίστευτη ώθηση στην οικονομία γενικότερα.»

• ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ: «Έχουμε δεδομένο ότι η Fraport θα είναι και τα επόμενα 36χρόνια εδώ επομένως προσπαθούμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Πρόσφατα δημιουργήσαμε μαζί με την Fraport και την Market in Greece ένα cluster με μοναδικό στόχο την προώθηση και το marketing του Νομού Χανίων. Ενδιαφέρθηκε η Aegean και το επόμενο διάστημα μια μεγάλη τράπεζα θα μπει. Καλώ ανοικτά όλους τους Δήμους και την Αντιπεριφέρεια επίσης να συμμετάσχουν ώστε από το χρηματικό αυτό πακέτο να μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή ακαι σωστή προώθηση του νομού μας. »


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα