Μουσείο Τυπογραφείας

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα μειωμένα έσοδα από φόρους, αναζητά αλλαγές στη φορολογία αγροτών

επενδύσεις, αγροτικάΔιορθώσεις μελετά το Υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία των αγροτών και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να ανακόψει τις αθρόες διακοπές εργασιών ή την απόκρυψη εισοδημάτων, που προκαλεί ο συνδυασμός της φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Με την παραοικονομία να καλπάζει στην αγορά τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για τα μειωμένα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές (που πληρώνονται με βάση το εισόδημα).

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, τα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από την φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών και λοιπών φυσικών προσώπων αναμένεται να σημειώσουν υστέρηση λόγω των φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, τα οποία προκάλεσαν οι υπέρμετρες αυξήσεις των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στη φορολογία, ο αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις» προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ιδίως στις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Όπως είπε «εξετάζουμε κίνητρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών αλλά με έξυπνο τρόπο», ώστε να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων.

Πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγών στις παραμέτρους υπολογισμού των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ακόμα δε και την πιθανότητα μείωσης κάποιων συντελεστών.

Άλλωστε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στα σενάρια που θα εξετασθούν περιλαμβάνεται και η θέσπιση ανωτάτου ορίου στο ύψος των επιβαρύνσεων, είτε σε ποσοστό επί του εισοδήματος, είτε σε ποσό.

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.