Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πολύτιμο το αρχείο σπηλαίων

Σπάνια ντοκουμέντα και πρωτογενές υλικό από το 1955 έως τις μέρες μας περιλαμβάνει το αρχείο σπηλαίων της Σπηλαιολογικής Ομάδας Χανίων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 στο πλαίσιο της δράσης του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.
Πρόσφατα το αρχείο άρχισε να ταξινομείται με τη συνδρομή της εκπαιδευτικού, αρχαιολόγου και σπηλαιολόγου Κωνσταντίνας Αρετάκη σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του πολύτιμου αυτού υλικού.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Σπηλαιολογική Ομάδα Χανίων δημιουργήθηκε το 1955 από τους Χρήστο Χουλιόπουλο και Αντώνη Πλυμάκη, ενώ σήμερα η “ψυχή” της ομάδας είναι ο Γιώργος Μαζωνάκης.
Στα χρόνια που πέρασαν ο Αντ. Πλυμάκης συγκέντρωσε κάθε τι που αφορούσε τα σπήλαια και την σπηλαιολογία συσσωρεύοντας ένα πλούσιο υλικό που βρίσκονταν αποθηκευμένο σε 10 χαρτόκουτες.
Πριν μερικές ημέρες η κα Αρετάκη, που υπηρετεί στο Ηράκλειο, ήλθε στα Χανιά με σκοπό να συνδράμει τους Αντ. Πλυμάκη και Γ. Μαζωνάκη, ώστε το αρχείο να διασωθεί και αναδειχθεί. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκατοντάδες έγγραφα, δημοσιεύσεις, φυλλάδια, περιοδικά, ακόμη και ειδικές εκδόσεις ημερολογίων, άρχισαν να ταξινομούνται.
Το αρχείο περιλαμβάνει δημοσιεύματα για σπήλαια των Χανίων, της Κρήτης, της Ελλάδος και του κόσμου, όπως και αλληλογραφία με σπηλαιολογικές οργανώσεις, την αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ. Επίσης, περιέχει επιστολές από και προς τον θεμελιωτή της σπηλαιολογίας στην Κρήτη, φυσικό Ελ. Πλατάκη, που παρέδωσε το αρχείο του στη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, αλληλογραφία με τον διαπρεπή Γάλλο καθηγητή της Σορβώνης και επί 20 χρόνια εξερευνητή των Κρητικών σπηλαίων, Paul Faure, με τον δάσκαλο Ι. Τσιφελάκη και Χρ. Μακρή κ.λπ.
Μεταξύ του υλικού υπάρχουν ακόμα ντοκουμέντα από την, με μολύβι, χαρτογράφηση σπηλαίων από τον Χουλιόπουλο, την εκπροσώπηση της Ελλάδος από μέλος της Σηλαιολογικής Ομάδας Χανίων στην Διεθνή Σπηλαιολογική Συνάντηση Βουλγαρίας το 1965 καθώς και αναφορές και εκθέσεις ξένων σπηλαιολογικών αποστολών στα Χανιά.
Ξεχωρίζει ακόμα ο ογκώδης φάκελος με τα στοιχεία όλων των εξερευνήσεων του σπηλαιοβάραθρου Τζανή Ομαλού από 1961 μέχρι πρόσφατα, τα αρχεία των σπηλαιολογικών συγκεντρώσεων και συνεδρίων, το υλικό της προεργασίας για την ίδρυση σπηλαιολογικού μουσείου στα Χανιά (2007) κ.ά.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο πλαίσο της ταξινόμησης θα γίνει καταγραφή 80 περίπου βιβλίων που αφορούν σπήλαια των Χανίων και της Κρήτης, την επιστήμη της σπηλαιολογίας κ.ά. από τη βιβλιοθήκη του Αντ. Πλυμάκη, καθώς και σχετικά φυλλάδα, 50 dvd με θέματα που αφορούν την Κρήτη και ξένα σπηλαιολογικά συγκροτήματα, όπως και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε λευκώματα ή μεμονωμένες φωτογραφίες.
Επιπλέον, το αρχείο περιλαμβάνει ακόμα ταμπλό με φωτογραφίες Χανιώτικων σπηλαίων από την έκθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δήμου Χανίων για τα 50 χρόνια της χανιώτικης σπηλαιολογίας, αναμνηστικά συγκεντρώσεων και σήματα, αφίσες και παλιό σπηλαιολογικό εξοπλισμό (φωτιστικά εξερευνήσεων, σχοινιά, σχοινόσκαλες, φόρμες, κράνη κ.ά.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα