Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολλαπλές απώλειες στη γεωργία

Στους δύο τομείς με τα περισσότερα σφάλματα όσον αφορά στη διαχείριση κεφαλαίων από τον κοινοτικό «κορβανά» του 2013 κατατάσσουν τη γεωργία τα ευρήματα του ετήσιου ελέγχου που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Με τον όρο σφάλματα, το ΕΕΣ εννοεί πόρους του προϋπολογισμού οι οποίοι δαπανήθηκαν παρά το γεγονός ότι η χρήση τους δεν έγινε σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες της Ε.Ε. (π.χ. ενίσχυση προς κάποια εταιρεία η οποία εμφανίστηκε ως μικρομεσαία αλλά αποδείχτηκε ότι ανήκε σε μια μεγάλη εταιρεία, άρα δεν δικαιούνταν την επιδότηση).

Σύμφωνα με τον έλεγχο, το ποσοστό σφάλαματος στον τομέα «Αγροτική Ανάπτυξη, περιβάλλον, αλιεία και υγεία» ήταν 6,7%, ελάχιστα μικρότερο δηλαδή από το 6,9% που καταγράφηκε στον τομέα «Περιφερειακή πολιτική, μεταφορές και ενέργεια».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο επιρρίπτει ευθύνες στις εθνικές αρχές, δηλαδή στην ουσία, στα κράτη-μέλη καθώς αναφέρει ότι τα περισσότερα σφάλματα, δηλαδή τα διαχειριστικά λάθη εντοπίστηκαν σε τομείς δαπανών όπου η διαχείριση ήταν μοιρασμένη μεταξύ των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ελεγκτές σημειώνουν μάλιστα ότι το ποσοστό σφάλματος στην κατηγορία «Αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον, αλιεία και υγεία» θα μπορούσε να μειωθεί από 6,7% σε 2% αν οι εθνικές αρχές -οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, διέθεταν επαρκή πληροφοριακά στοιχεία- για τα σφάλματα τα διόρθωναν προτού ζητήσουν την απόδοση των σχετικών δαπανών από την Κομισιόν.

«Στο εξής, απαιτείται προσεκτικότερη διαχείριση και έλεγχος των κεφαλαίων της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Βίτορ Καλντέιρα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να προσέχουν περισσότερο πώς δαπανούν τα χρήματα των φορολογουμένων […] Από εδώ και πέρα δεν θα αρκεί η τήρηση της συνήθους διαδικασίας.»

Οι ελεγκτές της ΕΕ, καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι η είσπραξη των εσόδων της ΕΕ δεν εμφάνιζε σφάλματα. Ωστόσο, το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες της ΕΕ ήταν 4,7 % (έναντι 4,8 % το 2012).

Τα βασικά συμπεράσματα των ελεγκτών της ΕΕ:
Κατά την περίοδο δαπανών 2007-2013 δόθηκε προτεραιότητα στην ανάλωση των κεφαλαίων (κανόνας της «απώλειας σε περίπτωση μη χρήσης») και όχι στην επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η επιλογή έργων για χρηματοδότηση με κεφάλαια της ΕΕ επικεντρώθηκε, πρώτον, στην εκταμίευση των διαθέσιμων κεφαλαίων, δεύτερον, στη συμμόρφωση με τους κανόνες και μόνον στο τέλος, και σε περιορισμένο βαθμό, στα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο.
Στα συνηθέστερα σφάλματα συγκαταλέγονται πληρωμές προς εταιρεία που δηλώθηκε ως ΜΜΕ, ενώ στην πραγματικότητα ανήκε εξ ολοκλήρου σε μεγάλη εταιρεία, ή οι προσθήκες σε υφιστάμενη δημόσια σύμβαση, χωρίς την παροχή της δυνατότητας υποβολής προσφοράς σε άλλους υποψηφίους.
Η πλειονότητα των σφαλμάτων παρατηρήθηκε σε τομείς δαπανών στους οποίους η διαχείριση είναι επιμερισμένη μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι οι δύο επιρρεπέστεροι σε σφάλματα τομείς δαπανών ήταν και πάλι ο τομέας «Περιφερειακή πολιτική, μεταφορές και ενέργεια» με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 6,9 %, και ο τομέας «Αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον, αλιεία και υγεία», με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 6,7 %.
Στους τομείς υπό επιμερισμένη διαχείριση το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος ήταν 5,2 %, έναντι 3,7 % για τα προγράμματα δαπανών τα οποία τελούν ως επί το πλείστον υπό την άμεση διαχείριση της Επιτροπής.
Το εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος στον τομέα των διοικητικών δαπανών της ΕΕ ήταν 1%.
Οι διορθωτικές δράσεις και οι δράσεις ανάκτησης κεφαλαίων εκ μέρους της Επιτροπής και των εθνικών αρχών επέδρασαν θετικά στο εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος. Σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΕΕ, χωρίς αυτές, το ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες συνολικά θα ήταν 6,3 % αντί του 4,7%.
Τέλος, συνολικά το ΕΕΣ, ως ανεξάρτητος ελεγκτής διαπιστώνει ότι η διαχείριση των δαπανών της ΕΕ συνολικά επιδέχεται βελτίωση, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

Πηγή: www.agronews.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα