Μουσείο Τυπογραφείας

Πολλαπλά προβλήματα στα σχολεία από την έλλειψη εκπαιδευτικών

‘≈À≈‘« ¡√…¡”Ãœ’ ‘«” Õ≈¡” ”◊œÀ… «” ◊—œÕ…¡” ”‘œ –≈…—¡Ã¡‘… œ ”◊œÀ≈…œ »≈””¡ÀœÕ… «” –¡—œ’”…¡ ‘œ’ ƒ«Ã¡—◊œ’ »≈””¡ÀœÕ… «”  ŸÕ”‘¡Õ‘…Õœ’ ∆≈—¬¡Με το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών, γενικής και ειδικής αγωγής, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γονείς και σχολεία των Χανίων, ενώ την ίδια στιγμή η κωλυσιεργία που διαπιστώνεται σε θεσμικές διαδικασίες οδηγεί συχνά σε αδιέξοδο τις σχολικές κοινότητες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση γονέων σχολείου των Χανίων που ζητούν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την άμεση τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού προκειμένου να βοηθηθεί μαθητής που εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά.
Oπως επισημαίνουν σε επιστολή τους, η ανάγκη να υπάρξει ένας επιπλέον εκπαιδευτικός είναι επιτακτική διότι το παιδί παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, ενώ ξεκαθαρίζουν προς τους αρμοδίους ότι η διαμαρτυρία τους δεν στρέφεται κατά του συγκεκριμένου παιδιού αλλά επιζητούν μια παρέμβαση που θα βοηθήσει τόσο το ίδιο όσο και ολόκληρη την τάξη να λειτουργήσει ομαλά.
«Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες, λειτουργούν με τον ρυθμό βραδύποδα, όπως άλλωστε και κάθε υπηρεσία στη χώρα μας», αναφέρουν στην επιστολή τους (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) και προσθέτουν: «Τα παιδιά και η δασκάλα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την επιθετική συμπεριφορά μαθητή μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διδασκαλίας. Το δυσάρεστο στην όλη κατάσταση είναι ότι η οικογένεια του παιδιού δεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες του και έτσι παρακωλύονται όλες οι διαδικασίες με τις οποίες το παιδί θα μπορούσε να υποστηριχθεί πλήρως. Είμαστε, πλέον, ανήσυχοι καθώς υπάρχουν καθημερινά περιστατικά βίας προς τα παιδιά και τη δασκάλα, η οποία -ενώ δε διαθέτει την κατάλληλη ειδίκευση, ούτε και την αρμοδιότητα για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά- βρίσκεται στη δύσκολη θέση να διαχειριστεί ένα παιδί που προφανώς αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες και να πρέπει να διασφαλίσει καθημερινά τη σωματική και την ψυχική ακεραιότητα των υπολοίπων μαθητών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα οι γονείς αποφάσισαν να απέχουν τα παιδιά τους από το μάθημα και συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών «με αίτημα να διατεθεί άμεσα ένας εκπαιδευτικός να συντροφεύει, να συνοδεύει και να ηρεμεί το παιδί κατά τη διάρκεια των ξεσπασμάτων του και μέχρι οι αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες». Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, μόνιμη λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να δοθεί -τουλάχιστον μέχρι να έρθει η επόμενη φάση αναπληρωτών- λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εκπαιδευτικών.
«Τασσόμαστε στο πλευρό των παιδιών αυτών, των οποίων η κραυγή για βοήθεια δεν εισακούεται από το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τα οποία τα συνοδεύει. Οφείλει, όμως το κράτος, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών Διευθύνσεων, να προσλαμβάνει μαζικά μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά και άμεσα όλες οι ανάγκες», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι γονείς στην επιστολή τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.