Μουσείο Τυπογραφείας

Πολύτιμη προσφορά από εθελοντές στο Νοσοκομείο Χανίων

Σε 101 ανέρχονται οι εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς πολύτιμες υπηρεσίες στο Γενικό Νοσοκομείου Χανίων από το 2013 όταν η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης εγκαινίασε το Μητρώο Εθελοντών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Χανίων, περισσότεροι από τους μισούς έχουν προσφέρει πάνω από 6.000 ώρες εθελοντικής απασχόλησης σε διάφορα τμήματα του Γ.Ν.Χ.

Η 7η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων τίμησαν τους εθελοντές για την προσφορά τους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Κωστής Νικηφοράκης». Μιλώντας στο κοινό η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη σημαντική προσφορά τους, ενώ υπογράμμισε τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση που βρήκε στο Νοσοκομείο Χανίων η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μητρώου εθελοντών. «Ο εθελοντισμός συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπους», τόνισε η κα Γιακουμάκη. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «η προσφορά των εθελοντών σαφέστατα ενισχύει τις υπηρεσίες προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας αλλά επ’ ουδενί δεν υποκαθιστά και δεν διαφοροποιεί τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό που προσπαθούμε να ενισχύσουμε με προσλήψεις».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Μηνάς Βουλγαρίδης τόνισε ότι η προσφορά των εθελοντών ήρθε σε μια εποχή που απειλούνταν ακόμα και η ύπαρξη του Νοσοκομείου Χανίων καθώς η Πολιτεία αδυνατούσε να καλύψει το δυναμικό εκείνο που έφευγε από το Νοσοκομείο. Επεσήμανε πάντως πως η εθελοντική προσφορά δεν είναι το ιδανικό μέσο για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. «Ένα Νοσοκομείο πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες βασισμένο σε μόνιμο προσωπικό, σταθερό και καλά αμειβόμενο. Ωστόσο, αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές σήμερα σαφώς δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και διευκρίνισε ότι για το Νοσοκομείο Χανίων έχουν ήδη υπογραφεί: η σύσταση 19 επιτροπών κρίσεων για την πρόσληψη 20 μόνιμων γιατρών που θα καλύψουν οργανικές θέσεις, η παράταση της θητείας 4 επικουρικών γιατρών και συμβάσεις διοικητικού και λοιπού προσωπικού 20 ατόμων που εκκρεμούσαν από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω ΟΑΕΔ η πρόσληψη 57 ατόμων με 12μηνες συμβάσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Εθελοντών του Γ.Ν.Χ. Αργυρώ Βλαμάκη αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών για τη σύσταση του Μητρώου Εθελοντών και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ ο γραμματέας της Επιτροπής Γιάννης Στεφανογιάννης μίλησε για την αξία και το ιδεώδες του εθελοντισμού.
Οι Δημήτρης Δημητριάδης και Ερασμία Λυγιδάκη μετέφεραν την εμπειρία τους ως εθελοντές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
«Εθελοντής είναι αυτός που θέλει να προσφέρει με νου, ψυχή και καρδιά, χωρίς να περιμένει κάποια οικονομική απολαβή. Και εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης ενώ η κα Λυγιδάκη επεσήμανε ότι για να γίνει κάποιος εθελοντής «χρειάζεται πρώτα από όλα ψυχή και διάθεση προσφοράς».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν.Χ. Γιάννης Τζιγκουνάκης, μιλώντας στα «Χ.ν.», ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους, ωστόσο, τόνισε ότι εφόσον δεν πληρώνονται και είναι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να θεωρηθούν «δύναμη». «Σίγουρα βοηθάνε σε μια περίοδο που ο τομέας Υγείας έχει πληγεί αλλά πρέπει να διεκδικούμε πάντα μόνιμο προσωπικό γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας και ασφαλείς υπηρεσίες», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι συγχρόνως η Πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα στους εθελοντές (όπως μοριοδότηση που θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε κάποιο διαγωνισμό προσλήψεων) αλλά και ασφάλιση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.