Μουσείο Τυπογραφείας

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Πολιτικής καμώματα…

Trent'anni fa moriva Berlinguer, mostra Regione Piemonte.
A Palazzo Lascaris la mostra Enrico Berlinguer e lo sguardo degli artisti" dal 19 al 26 gennaio

«Ο αγώνας  του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι αγώνας της
μνήμης ενάντια στη λήθη»

(Μιλαν Κούντερα)

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της πάλαι πότε λεγόμενης ευρωπαϊκής αριστεράς (“Ευρωαριστερά”), με τις μεγάλες προσωπικότητες των Τολιάτι, Τορέζ, Μπερλινγκουέρ (φωτ.) κ.ά., ανέκαθεν έθεταν ως πρώτο στόχο το συμφέρον της χώρας τους, κατόπιν εκείνο του κόμματός τους και έπειτα το του… σύμπαντος κόσμου! Ήταν ρεαλιστές. Η δε “Μέκκα” του τότε Κομμουνισμού, η Μόσχα, σε καμιά περίπτωση δεν επενέβαινε, όπως και οι Δυτικοί από τη δική τους πλευρά σε περιπτώσεις κρατών που επιζητούσαν την απεξάρτησή τους (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία).

Ο ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ κόσμος του δυτικού ημισφαιρίου, εν αγνοία και εν περιφρονήσει των λαών του, είχε ήδη διανεμηθεί με τη συνθήκη της Γιάλτας (1945) σε ζώνες επιρροής. Και καθόλη τη διάρκεια του “Ψυχρού Πολέμου” (μέχρι το 1989), υπήρχε η λεγόμενη ισορροπία του Τρόμου, με εκατέρωθεν μεν φραστικές απειλές, όχι όμως και επεμβάσεις (Κούβα): ο ένας δεν επενέβαινε “στα χωράφια” (στους λαούς επιρροής) του άλλου!

ΑΚΟΜΗ και στον Γαλλικό Μάη (1968) όταν ο “κόκκινος Ντανί” (ο ένας εκ των ηγετών της, ο περίφημος Ντανιέλ Κον-Μπετί) ρωτήθηκε πολύ αργότερα, σε συνέντευξη του Γ. Πρετεντέρη, αν είχε ζητήσει βοήθεια από τη Σοβιετική Ενωση, δεν ήταν αρνητικός! Αρνητικά ήταν όμως τα Σοβιέτ που του απάντησαν πως σε περίπτωση κανονικής εξέγερσης, θα υποστήριζαν τον… στρατηγό Ντε Γκολ! Οχι τους “αριστερούς”!

…και ο Μελανσόν

2

ΟΤΑΝ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (φωτ.) έλεγε εκείνο το περίφημο «Ανήκομεν εις την Δύσιν» (1977), σε αντίθεση με τις αριστεροσοσιαλιστικές προεκλογικές ιδέες και τα ρηξικέλευθα συνθήματα του Α. Παπανδρέου που υποστήριζε -και πολύ σωστά- ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», παρά τη δύναμη που του έδωσε ο λαός το 1981, ο Ανδρέας δεν αποτόλμησε ούτε την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, ούτε και από την Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ). Κι όλα αυτά κόντρα στο διάσημο, λαοφιλές προεκλογικό του “αριστερό” σύνθημα, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο Συνδικάτο»!

ΒΛΕΠΕΤΕ, άλλο είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις (λαϊκισμός) και άλλο η τέχνη του κυβερνάν (ρεαλισμός). Τα ίδια ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά άκομψα, χοντροκομμένα και με πολλά σοβαρά λάθη που στοιχίζουν στον ελληνικό λαό δυσβάστακτα βάρη.

ΑΚΟΜΗ και οι “αριστεροί” της Ευρώπης (όπως ο Μελανσόν) μέμφονται σήμερα τον κ. Τσίπρα προσωπικά και την κυβέρνησή του: σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV (9-7-18), ο Μελανσόν (ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας) έσπευσε να… στολίσει με πρωτοφανή κοσμητικά επίθετα τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι μία από τις προσωπικότητες, τις πιο ελεεινές(!) στην πολιτική ζωή της Ευρώπης».

ΚΑΙ βέβαια μια τέτοια άκρως προσβλητική απαξίωση από “σύντροφο” σε άλλον αριστερό “σύντροφο”, και μάλιστα εκλεγμένο δημοκρατικά ως πρωθυπουργό της χώρας μας, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή. Νομίζουμε ότι όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί για τον υβριστικό χαρακτηρισμό «ελεεινός», άσχετα αν μας αρέσει ή όχι ο κ. Τσίπρας. Υπηρετεί έναν θεσμό, την πρωθυπουργία της Ελλάδας, μικρής μεν χώρας αλλά αξιοπρεπούς και ιστορικής σε θέματα αγώνων ακριβώς γι’ αυτή την αξιοπρέπεια.

1 σχολιο

 • [νωντας] ~ 12 Ιουλίου 2018 ~ 13:40 ~ Απάντηση

  ποιον θα υποστηριζε; τον ντε γκωλ;

  για να διατηρησει την αστικη ταξη στην εξουσια και τον καπιταλισμο κυριαρχο;

  πολυ λογικο, καθολου οξυμωρο αλλωστε σοβιετ και κεφαλαιοκρατια πηγαιναν παντα χερι χερι.

  βρε πως την πατησε ο ντανι και πηγε να ζητησει βοηθεια απο τους υπερασπιστες του καπιταλισμου.

  γεια σας

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.