Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πολιτικές αναταραχές λόγω “Noor 1”

H υπόθεση του “Noor1” προκαλεί ζόφο και τοξικά πολιτικά φαινόμενα. Ακούσαμε τον κ. Α. Γεωργιάδη στη Βουλή, να εμπλέκει τον κ. Π. Καμμένο σ’ αυτή την ύποπτη υπόθεση και το θέμα από ποινικό μετετράπη σε πολιτικό. Από τη στιγμή που η ιστορία αυτή πήρε δημοσιότητα και έφτασε στη Βουλή με έντονο αντιπαραθετικό τρόπο, ήταν απαραίτητο, όλοι όσοι είχαν αρμοδιότητα και ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι, να δώσουν στη δημοσιότητα κάθε στοιχείο, ώστε ο κόσμος να μάθει την χαμένη αλήθεια γι’ αυτό το “ναρκοπλοίο”.
Η δημόσια εξωτερίκευση της σύγκρουσης αντιπολίτευσης και κυβέρνησης τείνει να εκθέσει τον κυβερνητικό εταίρο κ. Π. Καμμένο, που κατηγορείται, ότι προέβη σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, διότι φέρεται να συνομίλησε με τον ισοβίτη της υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τον. ναρκωτικών με το εν λόγω πλοίο. Παρά την άποψη πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, ότι οι αποκαλύψεις δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου, εν τούτοις η κυβέρνηση δέχθηκε να συζητηθεί σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης στην ολομέλεια.
Ο κ. Π. Καμμένος φάνηκε ενοχλημένος από την χλιαρή κάλυψη, που του παρείχε ο κ. πρωθυπουργός στο Υπ. Συμβούλιο και διότι ο υπ. Δικαιοσύνης δεν ήταν αρκούντως υποστηρικτικός εξ αρχής, ο οποίος τελικά κατά τη διαδικασία της επερώτησης τον δικαιολόγησε πλήρως. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως και μάλιστα απ’ την ομάδα των “53+” διεχώρησαν τη θέση τους, ο δε κ. Φίλης είπε ότι «η συνεργασία με τον Καμμένο είναι αναγκαστική, απλώς για να υπάρξει συγκυβέρνηση» και ότι ο υπουργός «οφείλει να αποδείξει αυτά που λέει». Μερικοί απ’ τους κυβερνητικούς βουλευτές ζήτησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεταιρισθεί το ΠΑΣΟΚ εναλλακτικώς για κάθε ενδεχόμενο.
Κατόπιν όμως της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο ΥΠΕΘΑ και ο Υπ. Δικαιοσύνης «έπραξαν αυτό που θα έπραττε ο οιοσδήποτε πολίτης» ο μεν κ. Καμμένος κατά τη συζήτηση στη Βουλή ήταν αποκαλυπτικός, διότι το θέμα των ναρκωτικών του “Noor 1” εκτός από δικαστικό έχει κοινωνικές διαστάσεις στη δημόσια ζωή των νέων και προεκτάσεις στην εθνική ασφάλεια, ο δε κ. Κοντονής διερωτήθη «για ποιο λόγο εγκαλείται ο κ. Π. Καμμένος» καθ’ όσον έπραξε το καθήκον του ως υπουργός αλλά και ως πολίτης.
Μία δικαστική υπόθεση θα ’πρεπε όλα τα κόμματα να την αφήσουν να εξελιχθεί κατά πως ορίζουν οι νόμοι και να μην πάρει πολιτικές διαστάσεις. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν ακούστηκε ο όρος “διαπλεκόμενα” πολλές φορές ανεφέρθησαν ονόματα επιχειρηματιών στη βουλή, κάτι που υποβιβάζει το επίπεδό της. Το ότι τα κόμματα συναποδέχονται και ακούγονται στα έδρανα του κοινοβουλίου ονόματα επιχειρηματιών, τούτο δεν συνάδει από κάθε άποψη με την ηθική και κοινωνική διάσταση, που έπρεπε να κυριαρχείται στη βουλή, το λίκνο της Δημοκρατίας. Γιατί εκφράστηκαν κουβέντες περί παραδικαστικών λειτουργιών περί “παράγκας” και άλλες ακατανόμαστες φράσεις.
Υπάρχει μια προσπάθεια της Ν.Δ. στοχοποίησης του Π. Καμμένου. Το θέμα για τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. είναι πολιτικό και το έθεσε, να προκαλέσει τριγμούς στους συγκυβερνώντες. Συνέπεσε δε με τον χρόνο, που ο κ. Τσίπρας έκανε προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις για προοδευτική διακυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι το δικαστικό αυτό θέμα μετετράπη σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε όχι μόνο απ’ τη Βουλή αλλά και από την όλη υπόθεση και αυτό γεννά πολλά ερωτήματα. Πιθανώς να ‘χει αμφιβολίες για τις κινήσεις του κ. Καμμένου, αλλά το ερώτημα παραμένει για ποιο λόγο να εξελιχθεί έτσι. Πάντως η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά, που ασχολείται με την επίμαχη υπόθεση, θα διαχωρίσει τη δικογραφία για τα μη πολιτικά πρόσωπα, και θα τη στείλει στη Βουλή για τους φερόμενους πολιτικούς που έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα