Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολίτες έσωσαν και τρίτο νεαρό Γύπα στην Κρήτη μέσα σε μια εβδομάδα (φωτ.)

Και τρίτος Γύπας – τον οποίο εντόπισαν πολίτες- μεταφέρθηκε για περίθαλψη στους εθελοντές του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στην Κρήτη μέσα σε μια βδομάδα!
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. « οι εθελοντές ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή για έναν Γύπα που βρέθηκε κάτω από ένα δέντρο στην περιοχή των Αρχανών. Αμέσως δύο δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Βασιλάκης και κ. Μανώλης Κυριακάκης από την Δασική Υπηρεσία Μοιρών και το Δασονομείο Πύργου μετέβησαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο άνθρωπος που εντόπισε το ζώο, το έπιασαν και το παρέδωσαν στους εκπροσώπους του ΕΚΠΑΖ στο Ηράκλειο».
Πρόκειται για ένα ακόμη φετινό πουλί (οι γύπες γεννούν μέχρι και τον Απρίλιο – δηλαδή είναι 4 με 6 μηνών -) που έχει σημάδια δηλητηρίασης, θλάση στο δεξί πόδι και τις δύο πρώτες μέρες παρουσίαζε έντονα νευρολογικά προβλήματα. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συνεχή φροντίδα το πουλί παρουσιάζει συνεχή βελτίωση.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, μόλις περάσουν οι πρώτες κρίσιμες μέρες θα μεταφερθεί με ασφάλεια στην Αίγινα.
Ωστόσοι οι ίδιοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμός τους αφού «είναι το τρίτο νεαρό πουλί σε μία μόλις εβδομάδα και τον προηγούμενο μήνα είχαμε πάρει άλλο ένα μικρό από την Ιεράπετρα. Και τα 4 είχαν σημάδια δηλητηρίασης αλλά και ασιτίας. Καταλαβαίνουμε ότι όταν υπάρχουν τόσα γνωστά περιστατικά (και πόσα άραγε δεν έχουν φτάσει σε μας; ) νεαρών πουλιών και με δεδομένο ότι κάθε ζευγάρι Γυπών κάνει ένα μόνο αυγό (και όχι απαραίτητα κάθε χρόνο) και τα πουλιά αυτά ενηλικιώνονται σε 6 χρόνια, δεν μπορούμε να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχουμε μεγάλο πληθυσμό στην Κρήτη και δεν κινδυνεύει, γιατί οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι απώλειες μεγάλες (τόσο νεαρών, όσο και ενήλικων πουλιών)».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι: «Είναι ανάγκη να αρχίσουν πάλι να λειτουργούν οι ταΐστρες που λειτούργησαν όταν φτιάχτηκαν αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ενημέρωση ώστε να σταματήσουν οι φόλες που «θερίζουν» στην Κρήτη αλλά και τα ποντικοφάρμακα. Πλήθος πουλιών (Γύπες, Γερακίνες, Πεπλόγλαυκες, Γλάροι, κλπ, κλπ) παθαίνουν δευτερογενή δηλητηρίαση αφού τρώνε τα δηλητηριασμένα σκυλιά, γάτες, ποντίκια (τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πετιούνται αλλά να θάβονται) και δηλητηριάζονται και αυτά με τη σειρά τους».

Οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ υπενθυμίζουν πως « όταν βρούμε ένα αρπακτικό που χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα έναν Γύπα που είναι ένα μεγαλόσωμο πουλί, δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε και να το κακοποιούμε άθελά μας. Αν μπορούμε το πιάνουμε με προσοχή αφού το σκεπάσουμε με ένα σεντόνι ή μεγάλη πετσέτα, το βάζουμε σε μια άνετη κούτα, ΔΕΝ το δένουμε, και ενημερώνουμε το ΕΚΠΑΖ για να αναλάβει την διαχείριση του ζώου με την βοήθεια των Δασικών Αρχών αν παραστεί ανάγκη».
Να σημειωθεί πως το ΕΚΠΑΖ είναι ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα