Μουσείο Τυπογραφείας

Πολυδιάστατο εκκλησιαστικό ζήτημα

Δεν αμφισβητείται από κανέναν, ότι η ίδρυση και η πορεία του ελληνικού έθνους είναι συνειφασμένη με την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποίαν η συνείδηση των Ελλήνων έχει απορροφήσει και ο ελληνικός λαός έχει ενσωματωθεί σ’ αυτήν. Ως εκ τούτου κάθε τι που αποφασίζεται από το κράτος για την Εκκλησία, πρέπει να προέρχεται μετά από ευρύτερη συναίνεση και παραγωγικό διάλογο.
Το θέμα διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας είχε για την αριστερά κατ’ αρχήν ιδεολογικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση όφειλε, να κάνει τις επιλογές της, αφού θα εξασφάλιζε τη συγκατάθεση της Εκκλησίας μετά από διάλογο. Είχε ευκαιριακό στόχο, αν βγάλει τους ιερείς απ’ το δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο, να δημιουργηθούν 10.000 περίπου κενές θέσεις. Αυτό θα ήταν ισχυρή δικαιολογία για προσλήψεις ισόποσου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, κάτι βολικό, εν όψει εκλογών. Χρησιμοποιήθηκε αυτό το καίριο και πολυδιάστατο θέμα για μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά ο πρ/ργός έχει να προβάλλει το επιχείρημα, ότι δεν ενήργησε μόνος του, να κάνει αυτό το βήμα, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας.
Οι δύο άνδρες δεν υπολόγισαν την αντίδραση των ιεραρχών και προχώρησαν. Ετσι προκλήθηκε η σύγκρουση. Ο αρχιεπίσκοπος ενήργησε κατόπιν συνεννοήσεως μόνον με τη Διαρκή και όχι με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποίαν δεν ελέγχει περισσότερους από 10 έως 15 Συνοδικούς. Δεν είναι αρεστό, να παίρνει κάποιος αποφάσεις μονομερώς, επειδή είναι εδρεωμένος σ’ αυτή τη θέση και δεν μπορεί να τον κουνήσει κανείς, λόγω καταστατικού, αν από μόνος του δεν παραιτηθεί. Παρά ταύτα ο κ. Ιερώνυμος θεωρείται σκληρός, επίμονος και μοναχικός χαρακτήρας, γι’ αυτό μετά την ανάρρηση στο “θρόνο” έγινε μειοψηφία.
Δεν περίμενε τέτοιες αντιδράσεις απ’ την πλειοψηφία. Ετσι δεν έβαλε το θέμα σε ψηφοφορία, αλλά εμφανίσθηκε, να ενημερώσει τη Σύνοδο, ότι πρόκειται για κυβερνητικό σχέδιο! Εκανε και ο πρ/ργός λάθος, που εμπιστεύθηκε τον κ. Ιερώνυμο, ότι θα περνούσε απ’ τη Σύνοδο και έτσι αποφάσισε, να δημοσιοποιήσει τη μεταξύ τους συμφωνία.
Για την υπόθεση, λέγεται, ότι το “Φανάρι” δεν ήξερε τίποτα. Δεν ενημερώθηκε και υποστηρίζεται, ότι ο περιβόητος διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας μετατράπηκε σε ένα είδος συνεταιρισμού. Υπ’ όψιν, ότι η περιουσία της Εκκλησίας ανα Νομό είναι τεράστια και ο νοών νοείτο. Βέβαια είναι έξω απ’ τη διαδικασία η Εκκλησία της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Νέων Χωρών, που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μόνο στις νέες Χώρες λειτουργούν 36 Μητροπόλεις.
Μετά τον τορπιλισμό της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου η συνέχεια θα είναι, να προχωρήσει η πολιτεία μονομερώς στη νομοθετική ρύθμιση για την αποδέσμευση του κλάδου των κληρικών απ’ το δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο και την ίδρυση του εκκλησιαστικού Ταμείου. Αν τούτο συμβεί, θα θεωρηθεί, ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται υπό διωγμόν, όπως πιστεύουν οι αντιτιθέμενοι στις απόψεις Ιερωνύμου.
Η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις στον κεντρώο χώρο. Αποκλείεται, όμως, να μην διαισθάνεται, τι θα σημαίνει σε επίπεδο Ενορίας, γειτονιάς στο χωριό, στα καφενεία και στις εκκλησίες από ιερείς, που θα λάβουν θέση από Αμβωνος τις Κυριακές.
Για την κυβέρνηση είναι δίλημμα, γιατί αν προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, θα πάει σε “ιερό πόλεμο” αν όχι, θα θεωρηθεί υποχώρηση, που θα ‘χει πολιτικό κόστος.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,πράγματι για τους ιστορικούς κλπ.λόγους που αναφέρετε είναι ένα σύνθετο,πολύπλοκο,θεμελιώδες και συνειδησιακό ζήτημα για το ΄Εθνος των Ελλήνων.Η κάθε ενδεχομένως απαραίτητη μεταβολή πρέπει να γίνει με την μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση από όλες τις εμπλακόμενες πλευρές και όχι με το πνεύμα της αβάσταχτης ελαφρότητας “όλα τα σφάζω,όλα τα μαχαιρώνω και φούρνος να μην καπνίσει”,αρκεί να υπάρχει η πιθανότητα της ενθυλάκωσης μερικών ψηφαλακίων.Τροφή για σκέψη είναι ο διάλογος μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου ,στην εποχή της παντοδυναμίας του και του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ,σε μια συζήτηση περί των εκκλησιαστικών.Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό του είπε :” Η εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο που αν το πιάσεις αναμμένο σε καίει και αν το πιάσεις σβηστό σε μουτζουρώνει”.Αν κρίνουμε από τον τρόπο που ο Ανδρέας Παπανδρέου χειρίστηκε στην συνέχεια τα σχετικά ζητήματα,προφανώς έλαβε σοβαρά υπόψιν του την παρατήρηση του Αρχιεπισκόπου….Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.