Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πολυχρόνης Ι. Πολυχρονίδης

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του αείμνηστου  Χανιώτη πολιτικού Πολυχρόνη Ι. Πολυχρονίδη βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου (Δημοκρατίας). Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, τον οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αγγελος Βλάσσης, έγιναν στις 7 Νοεμβρίου 2004.
Ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης ήταν ο εμπνευστής του Πνευματικού Κέντρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα νέα” στις 8/11/2004, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης ενώ παραβρέθηκαν η Αννα Διαμαντοπούλου, οι τότε βουλευτές Χανίων Στ. Νικηφοράκης, Ν. Χριστοδουλάκης και Μ. Σκουλάκης, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Γιάννης Σαβαλάνος, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς αλλά και ο αδελφός του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, Χαρίδημος.
Ο Απ. Κακλαμάνης είχε επισημάνει ότι ο Πολυχρονίδης «αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή για την καταλλαγή των παθών και τη συμφιλίωση. Η πρώτη του πράξη, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή Κρήτης, το ταραγμένο 1948, ήταν να εισηγηθεί την άρση του στρατιωτικού νόμου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την ακύρωση των εκτοπίσεων αριστερών και άλλων δημοκρατικών πολιτών».
Ο Πολυχρόνης Ι. Πολυχρονίδης γεννήθηκε το 1908. Εξελέγη βουλευτής έντεκα φορές και, μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει Γενικός Διοικητής Κρήτης (1948 – 1950), υφυπουργός Εμπορίου (1951-1952), υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας (1963), υπουργός Δικαιοσύνης (1964) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (1965).
Οπως αναφέρει ο Αντ. Βαρουχάκης στο βιβλίο: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”, ο Πολ. Πολυχρονίδης, διώχθηκε από όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Επί δικτατορίας Μεταξά (1938) φυλακίζεται στα Χανιά και εκτοπίζεται στη Νάξο. Στη Γερμανική Κατοχή (1941) φυλακίζεται στην Αγιά και εκτοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επί δικτατορίας Παπαδόπουλου (1967) φυλακίζεται στο Γουδί και εκτοπίζεται στην Ανάφη.
Ο Πολυχρόνης Ι. Πολυχρονίδης έφυγε από τη ζωή την 1η Νοεμβρίου 1985 στην Αθήνα.
Σε ένθετο, αφιερωμένο στον Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2004 τα “Χανιώτικα νέα” ο Εμμαν. Θεοδωρίδης σημειώνει: «Ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης ήταν ο άνθρωπος που η απουσία του στους σημερινούς καιρούς είναι ιδιαίτερα αισθητή. Μας λείπει το ανεπίληπτο πολιτικό του ήθος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα