Μουσείο Τυπογραφείας

Πόλη των προσδοκιών μα και των απογοητεύσεων

Μεσογειακό στα Χανια νεανικών κατηγοριώνΜοιάζουν τα Χανιά με τα λόγια του ποιητή: «των μεγάλων προσδοκιών μα και των μεγάλων απογοητεύσεων».
Είναι οι στόχοι για την πόλη τόσο υψιπετείς και οι διαψεύσεις τόσο μεγάλες;
Σίγουρα, κάπου στη μέση θα είναι η αλήθεια.
Σίγουρα τα Χανιά δεν είναι μια νεκρόπολις, αλλά σίγουρα μα σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα, στο μεταίχμιο της προοπτικής με τη ρεαλιστική υλοποίηση.
Οσο πιο απατηλά είναι τα όνειρα, τόσο πιο χονδροειδή καθίστανται όταν διαψεύδονται.
Αλλά είναι μεγαλύτερη η απογοήτευση όταν βλέπεις ότι αργούν τα υποτυπώδη βήματα, για να λυθούν δύο ή τρία βασικά θέματα.
Μια πόλη για να λειτουργήσει με επιτυχία, δεν θέλει θεωρητική ανάλυση.
Θέλει να λύνονται με ταχύτητα τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν. Θέλει και κάτι άλλο.
Οι λύσεις που δίνονται, ν’ αντέχουν σε βάθος χρόνου, να μην χρειάζεται σε 10 χρόνια να ανατρέψεις αυτή την απόφαση με μια άλλη απόφαση.
Γι’ αυτό λέμε των «μεγάλων προσδοκιών μα και των μεγάλων απογοητεύσεων».
Το λέμε αυτό γιατί πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε την πόλη ως μια ιδεατή, άυλη υπεραξία, αλλά να τη λειτουργούμε σαν κάτι που ζει και κινείται.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ 15 Φεβρουαρίου 2019 ~ 12:36 ~ Απάντηση

    Αξιότιμε κύριε,στην αναφορά σας για την πανέμορφη πόλη μας που σίγουρα έχει πολλά τραύματα από την πολιτική του άρπα-κόλλα πολλών δεκαετιών και μια λογική βολέματος ημετέρων με αποτέλεσμα η υπερτροφική μισθολογική δαπάνη να στερεί πόρους από αναγκαία βελτιωτικά έργα κάθε μορφής.΄Οσοι έχουν εμπειρία ζωής σε πόλεις του εξωτερικού έχουν σίγουρα δει πολλά ζητήματα της καθημερινής ζωής στην πόλη να λύνονται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.Σε μια από τις πόλεις που έζησα για κάποια χρόνια μου έκανε εντύπωση η άμεση αντιμετώπιση των μικροβλαβών που εμφανίζονταν στις υποδομές της(λακούβες στους δρόμους,καμένοι λαμπτήρες,πτώσεις αντικειμένων κλπ.),με αποτέλεσμα τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους,ούτως ώστε πρώτον να μην μεγαλώνουν και δεύτερον να μην δημιουργούνται άλλα.Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο της εν λόγω πόλεως τον ρώτησα πως τα καταφέρνει και όλα λειτουργούν ρολόϊ.Χαμογελώντας μου απάντησε ,ότι δεν χρειάστηκε να τετραγωνίσει τον κύκλο,απλά αυτός και οι συνεργάτες του περπατούν πολύ στην πόλη και επιπλέον έφτιαξε έν συνεργείο “αμέσου επεμβάσεως”,όπως το ονόμασε ,το οποίο ενεργεί πάραυτα με την εμφάνιση του κάθε προβλήματος και σε κάθε τηλέφωνο των δημοτών της πόλεως του…..Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.