Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
καλημέρα σας!
– Χρέος της στήλης να ξεκινήσει σήμερα τη συνομιλία της με τους αγαπητούς αναγνώστες της, με την υπενθύμιση μιας μεγάλης επετείου. Μιλούμε και αναφερόμαστε στο Σάββατο 5-11-2016 οπότε ο αύξοντας αριθμός του φύλλου εκείνης της ημέρας, ήταν ο στρογγυλός αριθμός: 15.000 “Χανιώτικα νέα”.
Ναι! Δεκαπέντε χιλιάδες φύλλα “Χανιώτικων νέων” είναι ένας άθλος, μια επιτυχία, ένα επίτευγμα, που προϋποθέτουν χιλιάδων τόνων μόχθους, γραψίματα, ενδιαφέρουσες συνεργασίες, πολιτικά γεγονότα, σχόλια, σοφά και εποικοδομητικά. Αντικειμενικά κείμενα, έρευνες, μελέτες, δημοσιογραφικές αποστολές κ.ά. σχετικά, με θέματα: τη ζωή των Χανίων, της Κρήτης και της Ελλάδας μας, ολάκερης, αλλά και ευρύτερα, για τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του κόσμου, από τις 17 του Δεκέμβρη 1967, ανελλιπώς, μέχρι σήμερα!
Η στήλη μας -με τη σαραντάχρονη και πλέον παρουσία της- εύχεται από καρδιάς, στον ιδρυτή – ψυχή των “Χανιώτικων νέων”, αγαπητό σε όλους μας Γιάννη Γαρεδάκη και την εκλεκτή σύζυγό του Ελένη, στο σημερινό επιτελείο της εφημερίδας: Δ/νση, Σύνταξη, Ρεπορτάζ, Συνεργάτες, αθλητικών, Συνεργάτες τακτικούς και εκτάκτους, διορθωτές, σελιδοποιητές, πιεστές, εκεί κάτω στο βιομηχανικό πάρκο, στο υπαλληλικό κλ. προσωπικό και τους διανομείς, στην Καραϊσκάκη και στο εμπορικό κέντρο “Ερμής” να ’στε όλοι σας καλά, γεροί, πολύχρονοι και πάντα ακμαίοι, γιατί τα “Χανιώτικα νέα” -συν Θεώ- θα αξιωθούν μαζί με όλους σας, να γιορτάσουν και τα 30.000 φύλλα τους, γιατί τ’ αξίζουν, γιατί ’ναι καταξιωμένα και γιατί κατέχουν, από της ιδρύσεώς των, τι θα πει σωστή εφημερίδα!
Στις 17 του Δεκέμβρη, να θυμηθούμε όλοι, να ευχηθούμε στα “Χανιώτικα νέα” μας, τα χρόνια πολλά και πάντα άξια!
Χρέος μας, η αναγνώριση της προσφοράς των!
Απαραίτητες κρίνουμε τις μνείες του εορτολογίου της βδομάδας που διερχόμαστε, αν και πολλοί μας τηλεφωνούν, ότι τους είναι γνωστά τα σημειούμενα.
Τα γράφουμε, λοιπόν, για όσους κι όποιους, δεν είναι γνωστά:
– Την Τρίτη γιορτάσαμε με την ένδοξη και αγονάτιστη Αεροπορία μας τη Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, ευχηθήκαμε σε συγγενείς και φίλους, συνονόματους των Αρχαγγέλων, τα χρόνια πολλά και κάναμε τις απαραίτητες επισκέψεις!
– Την άλλη το πρωί (9/11) εορτή του Αγίου Νεκταρίου, μάλλον από το προηγούμενο απόγευμα, ο δρόμος και το χρέος μας, μας οδήγησαν στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου Παχιανών, όπου χαρήκαμε την κοσμοσυρροή και την τάξη του εκκλησιάσματος, που προσήλθε από νωρίς, να προσκυνήσει και να λειτουργηθεί στη Χάρη Του, αλλά φέτος, και να ασπαστεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ξενιάς, που μας ήρθε για αγιασμό, ευλογία και ενίσχυση, από πολύ μακριά από την Ιερά Μονή Κάτω Παναγίας Ξενιάς του Νομού Μαγνησίας.
Η εικόνα που αξιωθήκαμε και προσκυνήσαμε:
«Εχει χαρακτηριστεί ως αυστηρής βυζαντινής τεχνοτροπίας, όμως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή παράδοση που θέλει την εικόνα της Παναγίας Ξενιάς έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στην Εικόνα αυτή που περιγράφουμε, η Θεοτόκος Οδηγήτρια εμφανίζεται σε καθιστή θέση, στο κεφάλι της φορά στέμμα και φωτοστέφανο, στο αριστερό της χέρι βαστάζει τον Κύριο Ιησού βρέφος που κρατά με το αριστερό του χέρι ένα κλειστό βιβλίο και με το δεξί ευλογεί. Ασημένιο κάλυμμα καλύπτει όλη την επιφάνεια της εικόνας εκτός από τα πρόσωπα. Το κάλυμμα αυτό είναι άριστης τέχνης και αποδίδει με πλαστικότητα τις λεπτομέρειες της ζωγραφιάς, όπως είναι οι πτυχές των ενδυμάτων, του στέμματος, το βιβλίο και γενικά κάθε στοιχείο που τη συνθέτει και κατασκευάστηκε, όπως μαρτυρεί η χαραγμένη επιγραφή πάνω στην εικόνα γύρω στα 1810. Η οπίσθια επιφάνεια της εικόνας είναι και αυτή καλυμμένη με ασήμι και σύμφωνα με πληροφορίες η επιφάνεια της σανίδας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της εικόνας είναι συναρμολογημένη από 24 λεπτές σανίδες σταυροειδώς διατεταγμένες ανά 12, προφανώς για να γίνει στέρεα η επιφάνεια που επρόκειτο να ζωγραφιστεί, ωστόσο η επιλογή του αριθμού 12 δεν έγινε τυχαία από τον άγνωστό μας αγιογράφο ή τον Ευαγγελιστή Λουκά: συμβολίζει τους 12 Αποστόλους, στους οποίους στηρίχθηκε το έργο του Κυρίου μας Ιησού στη γη…» κατά το φυλλάδιο που μας διένειμαν.
– Τέλος, σήμερα (11/11) έχουμε την εορτή του πολιούχου και προστάτη του Μεγάλου Κάστρου: Μηνά του Μεγαλομάρτυρα!
Ως γνωστό, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Υπηρέτησε στο στρατιωτικό τάγμα του ηγεμόνα Αργυρίσκου. Επειδή όμως δεν άντεχε άλλο τις πλάνες των ειδώλων γύρω του, άφησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία και αποσύρθηκε σ’ ένα βουνό, όπου προσεύχονταν νυχθημερόν.
Λίγο αργότερα, με τη θέρμη της πίστης του, κατέβηκε στην πόλη και κήρυττε τη θεότητα του Κυρίου, οπότε τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, τον βασάνισαν σκληρά και τέλος τον αποκεφάλισαν με ξίφος.
Ευχές στους εορτάζοντες και σ’ όλους τους Καστρινούς!
– Για αύριο, δεν ξεχνούμε την εορτή Ιωάννου του Ελεήμονος.
***
Κυριολεκτικά έχουμε κατακλυσθεί από τις πολλές, τελευταία, κυκλοφορίες έργων, για τα οποία η στήλη μας οφείλει να αναφερθεί, έστω και με δύο γραμμές της.
– Για σήμερα σημειώνουμε ότι κυκλοφόρησε καλαίσθητο και προσεγμένο εκδοτικά, από τις εκδόσεις “Ερεισμα” των Χανίων, το ψυχωφελές ανάγνωσμα -πείρα και πίστη Ζωής- του αειμν. Θανάση Γ. Γαλανάκη (αδελφού του μακαριστού Γέροντα Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη), με τον τίτλο:
“Μηνύματα Ορθόδοξης ομολογίας και Πίστης”
Χανιά, 2016, σχ. 8ο, σ. 176
χωρισμένο μεθοδικά σε πέντε ενότητες. Προλογίζεται με πολλή αγάπη, από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιγνάτιο Θ. Χατζηνικολάου, θεολόγο, πολυγραφότατο συγγραφέα, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημειώνει για τον αειμν. Θανάση, τον συγγραφέα του έργου: «…Του οφείλομε πολλά και η ταπεινή μας αναφορά στο πρόσωπο και στον γραπτό του λόγο ας θεωρηθεί ένα απλό λουλούδι στην καρδιά και τη μνήμη της μεγάλης αυτής ψυχής.
Θεωρούμε θεϊκή ευλογία στη ζωή μας, το πέρασμα του αγιασμένου αυτού ανθρώπου, ευχαριστούντες άμα τον Θεόν και παρακαλώντας Τον να μας αξιώσει και της Εκείνου μακαριότητος.
Τα γραπτά του και η ζωή του, ας είναι καθημερινά μας μελετήματα» (σ. 10).
Στη συνέχεια μελετούμε το “Εισαγωγικό σημείωμα της οικογένειας”, του αείμν. συγγραφέα, στο οποίο με πολύ σεβασμό αναφέρονται για το έργο, αρκετά ενδιαφέροντα, τα οποία μας βοηθούν να εκτιμήσουμε σωστά την πολύτιμη αυτή προσφορά.
Γράφουν, μεταξύ των άλλων και ότι: «…Πρόκειται για έναν δοκιμιακό λόγο ο οποίος εκφράζει την αληθινή φωνή ενός ταπεινού πιστού, που αγωνίζεται για μια ζωντανή εκκλησία κοντά στο λαό της και τα προβλήματά τους. Αυτά τα κείμενα που γράφονταν χειρόγραφα και μοιράζονταν με τη μορφή των φυλλαδίων σε ενορίες, σπίτια, νοσοκομεία κ.λπ. θελήσαμε να τα εκδώσουμε αποδίδοντας έναν φόρο τιμής στη διακονία του.
Αυτή η διακονία συχνά γινόταν από το υστέρημά του, μη φειδώμενος κόπων, θυσιών, ελεύθερου χρόνου και οικογενειακών υποχρεώσεων.
Στα δοκίμια αυτά ο αναγνώστης κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως της μέσης και της τρίτης ηλικιακής περιόδου θα βρει με ένα απλό, κατανοητό, αλλά και εύγλωττο τρόπο, απαντήσεις σε απορίες της καθημερινότητάς του…» (σ. 11).
Το θεματολόγιο χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες:
Α’ Κείμενα σχετικά με την οικογένεια, τον γάμο, τον συγχρωτισμό των ανθρώπων και την αγαστή συνεργασία τους, τον πόνο κ.λπ.
Β’ Σοφά λόγια από διδαχές σπουδαίων ανθρώπων του πνεύματος και της Εκκλησίας, τους μέντορες και οδοδείκτες της ζωής του.
Γ’ Αναφορές σε θέματα ενορίας, με εξομολογητικό, ταπεινό λόγο.
Δ’ Από τον αυτοβιογραφικό λόγο του συγγραφέα.
Ε’ Σκέψεις του συγγραφέα για τον μακαριστό αδελφό του Ειρηναίο Γαλανάκη, Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου, δίπλα στον οποίο στάθηκε αθόρυβα, ταπεινά με μοναδική αφοσίωση, γεγονός που τον έκανε να φύγει από τη ζωή δέκα μέρες μετά την εκδημία Εκείνου!» (σ. 12).
Τελικά -γράφουν τα παιδιά του: Μιχάλης, Σοφία, Αθηνά, Μαρία, Γιάννης και Νεκταρία- «αυτά τα βιβλία, τα κείμενα και άρθρα, του πατέρα μας, για μας αποτελούν “συργουλιές του πατέρα”, για τον αναγνώστη μπορούν ν’ αποτελέσουν συμβουλές “ορθοδόξου οικοδομής”, όπως ο ίδιος τα τιτλοφόρησε. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν μια πλούσια παρακαταθήκη που μας μαθαίνει να ζούμε με Πίστη και Αξιοπρέπεια». Και καταλήγουν: «Σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτήν την κληρονομιά, πολυαγαπημένε μας Πατέρα!». Πιο θερμός, πιο τρυφερός επίλογος δεν θα μπορούσε να γραφτεί! – Γαλανάκια να ’χετε την ευχή του!
– Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα, ως τότε γεια σας και καλό Σαββατοκύριακο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα