Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα σας!
– Διανύουμε -συν Θεώ- το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη και προσμένουμε να μας χαρίσει πρώτ’ απ’ όλα τη βροχή του, γιατί έχουμε σχεδόν καταστραφεί από την ανομβρία!
– Που ’ναι αλήθεια τα παλιά, επίκαιρα, κείμενα των αναγνωστικών μας, στο Δημοτικό Σχολειό, με τα κεφάλαια: “Πρωτοβρόχια”, “Αρχίζει η σπορά” και λοιπά σχετικά καθώς και τα ανάλογα τραγούδια μιας ολάκερης διδασκαλικής ζωής. Να θυμηθούμε το χιλιοτραγουδισμένο:
«- Ψιλή, ψιλή βροχούλα,    – Χαμογελά ο πατέρας,
ποτίζει το χωράφι.    και τη φωτιά σκαλίζει
Η κάθε μια της στάλα,    και δος του πια η βροχούλα,
κι ένα ακριβό χρυσάφι.    του γλυκομουρμουρίζει!

– Mες στου ζευγά το σπίτι,    – Σα να του λέει χτυπώντας,
λαμποκοπά το τζάκι,    σιγά, στο παραθύρι,
με τη γιαγιά που γνέθει,    πώς πλούσια θα θερίσει,
μιλεί τ’ αθώο παιδάκι.    όσα καλά έχει σπείρει!».

Κι αν είχαμε χώρο δεν θα παραλείπαμε και τον χιλιοτραγουδισμένο “χειμώνα” του Αναγνωστικού της Β’ τάξης του 1954, π’ άρχιζε:
«Ο χειμώνας ήρθε πάλι,     – Ρίχτε κάστανα στη θράκα,
κι όλοι γύρω στο μαγκάλι,    παραμύθια η γιαγιάκα,
έχουν μαζευτεί.    θα ’ρθει να μας πει…» κ.λ.

Σταματάμε τις νοσταλγικές αναμνήσεις, πιστεύοντας, πως ανέ θέλει ο Θεός και πρωτοβρόχια θα ’ρθουν και τα οργώματα θα γενούν…
Ετσι, πάμε στο εορτολόγιο της βδομάδας που διερχόμαστε:
– Την Τρίτη 18/10 γιορτάσαμε τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά στον Ιερό Ναό της πόλης μας!
– Χθες, Πέμπτη 20/10 ήμασταν παρόντες και συμπροσευχόμαστε στον αρχαίο Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων της πόλης μας και βέβαια στον μητροπολιτικό ναό, κατά την επίσημη δοξολογία, με την Αστυνομία μας, που έχει -ως γνωστόν- προστάτη της Αγιο, τον χθες εορτάσαντα Μεγαλομάρτυρα Αγιο Αρτέμιο!
Οι ευχές της στήλης μας για την Ελληνική μας Αστυνομία ολόψυχες και ειλικρινείς, γιατί η προσφορά σας, το έργο σας είναι η ασφάλεια και η ανεμπόδιστη πορεία της δικής μας ζωής και των οικογενειών μας!
Στους κ.κ. αξιωματικούς και βαθμοφόρους και εις ανώτερα και σε όλους σας γενικά: Υγεία και ενδυνάμωση      εις το έργο σας!
Ο Μεγαλομάρτυρας Αγιος Αρτέμιος, ο Προστάτης σας και οι ευχές όλων μας σας ενισχύουν στο δύσκολο έργο που επιτελείτε!
– Χρόνια σας πολλά!
– Την ίδια μέρα, δεν το ξεχνάμε, γιόρταζε και ο Αγιος Γεράσιμος, ο προστάτης και πολιούχος της Κεφαλληνίας!
_*_
Κι ύστερα από τα παραπάνω εισαγωγικά μας συνεχίζουμε με την τρέχουσα ύλη της στήλης μας κι όπου προφτάσουμε.
Νικόλαου Εμμ. Παπαδάκη: “Ελευθέριος Βενιζέλος” -σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής-
Εκδοση Εθν. Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών: “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος” Χανιά, 2016, σχ. 8ο μεγάλο, σ. 192, πλούσια εικονογράφηση.
Δεν μας ξαφνιάζει το Ιδρυμα Βενιζέλου με τις εκδόσεις του!
Είναι πάντα μελετημένες και σωστά οργανωμένες -και οι Επιστήμονες – Ερευνητές – Μελετητές, που προχωρούν στη συγγραφή έργων – εκδόσεων του Ιδρύματος, έχουν εξ αρχής, το πιστοποιητικό της εγκυρότητας, της υψηλής επιστημονικής εργασίας πάνω στο θέμα τους!
Ενα τέτοιο λοιπόν έργο χαρήκαμε, διαβάζοντάς το προσεκτικά, αυτές τις μέρες!
Αναφερόμαστε στη νέα προσφορά του γεν. δ/ντή του Ιδρύματος Βενιζέλου, ακούραστου και μεθοδικού κ. Νίκου Εμμ. Παπαδάκη, για τον Ελευθ. Κ. Βενιζέλο.
Πρόκειται όπως ακριβώς μας σημειώνει το οπισθόφυλλο, για «μια συνοπτική εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδέεται άρρηκτα  με τη μοίρα του Ελληνισμού, αλλά και με σημαντικές διεθνείς εξελίξεις, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα» επιχειρεί η παρούσα έκδοση.
Στις σελίδες της ξεδιπλώνεται η δράση του Βενιζέλου στην Κρήτη, στην Αθήνα, στη διεθνή σκηνή: Επαναστάτης, Διπλωμάτης, Πολιτικός, Οραματιστής και Πραγματιστής, Μεταρρυθμιστής Ηγέτης, με παγκόσμια ακτινοβολία. Παράλληλα, έρχονται στο φως άγνωστες ανθρώπινες στιγμές του!
– Μιλάμε για μια εργασία πολύτιμη, απολαυστική με πλουσιότατη έγχρωμη και α/μ εικονογράφηση, από το πλουσιότατο αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος” που εδρεύει στη Χαλέπα, την ιστορική συνοικία της πόλης μας!
Να σημειώσουμε ότι την έκδοση αυτή επιμελήθηκε ο συνεργάτης του Ιδρύματος κ. Γιώργος Κουκουράκης, ενώ τον σχεδιασμό του έργου είχε ο κ. Νίκος Κοσμαδάκης!
Συστήνουμε στους αναγνώστες μας ανεπιφύλαχτα ν’ αποκτήσουν το συντομότερο το θαυμάσιο αυτό έργο, γιατί συνιστά γνώση του θέματος πληρέστατη και απόκτημα για την οικογενειακή βιβλιοθήκη μας, για τα παιδιά μας!
– Εμείς συγχαίρουμε από καρδιάς τον δημιουργό του έργου κ. Ν. Παπαδάκη, τους συνεργάτες του για το πολύτιμο έργο που καθημερινά προσφέρεται στην κοινωνία μας!
Ασφαλέστατα, έχετε την ευλογία του αοίδιμου δημιουργού του Ιδρύματος, πολυσέβαστου παππού της Εκκλησίας μας, Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη!
_*_
Είχα, ξεκινώντας τη συνέχεια της σημερινής συνεργασίας μου, ν’ αποφασίσω: για ποιο από τα βιβλία του αγαπητού μου φίλου Χάρη Στρατιδάκη να γράψω σήμερα δυο γραμμές, για το: “Τετράδιο Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης (Αμνάτος, 2015) ή για το: “Εκτός σχολικής αιθούσης” (Ρέθυμνο 2016) του ίδιου, ακάματου εργάτη της Παιδείας μας. Για να  δούμε, που τελικά, κατέληξα, μιας και τα δυο του πονήματα, πρέπει και ν’ αναφερθούν από τις γραμμές της στήλης μας, και να γίνουν, το συντομότερο, κτήμα όλων των εν ενεργεία συναδέλφων για τη βελτίωση -πιστεύουμε- της προσφοράς των, στην τάξη.
– Το πρώτο, το “Τετράδιο Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης” είναι ένα 16σέλιδο με κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες, γραμμένο και συνθεμένο με λεβεντιά και χάρη, από τον σχολ. σύμβουλο τον μεθοδικό και ευρηματικό αγαπητό Χάρη Στρατιδάκη, αφιερωμένο στο σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης, στην Αμνάτο, δίπλ’ από το Λαογραφικό τους Μουσείο. Το κείμενό του, μας κατατοπίζει πληρέστατα είτε είμαστε απλοί επισκέπτες του, είτε εκπαιδευτικοί, όπου θα μπορούμε να μελετήσουμε στη Βιβλιοθήκη και στο Αρχείο του, πολύτιμο υλικό, αλλά και να θυμηθούμε τα μαθητικά μας χρόνια. Στη συνέχεια ξεναγούμαστε στην περιοχή Αμνάτου και τα περίχωρά της, στην Ιστορική Ι.Μ. Αρκαδίου, αυτό το μέγα εθνικοθρησκευτικό μας μνημείο.
Στη συνέχεια, η πλούσια εκπαιδευτική ιστορία της Αμνάτου συνεπαίρνει. Το ιστορικό της σχολειό, που λειτουργούσε πριν από το 1864, που πυρπολήθηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές, λειτουργούσε ως το 1998, οπότε έκλεισε γιατί δεν συγκέντρωνε πλέον μαθητικό δυναμικό.
Ετσι, άρχισε η σκέψη ίδρυσής του ως Σχολικού Μουσείου. Σήμερα, με τις άοκνες προσπάθειες και ενέργειες των εμπνευστών του (Χάρης Στρατιδάκης και εκλεκτή διαχειριστική Επιτροπή του Μουσείου) διαθέτει: Αίθουσα προσομοίωσης της δ/λίας – προσπάθεια αναπαράστασης μιας μεταπολεμικής σχολ. αίθουσας με τα πάντα. Στους τοίχους δε, όπως παλιά, αναρτημένες οι εικόνες των Ηρώων της Ελληνικής και Κρητικής Ιστορίας, σκηνών από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, Φυτών και Ζώων  και χάρτες ιστορικούς όλων των περιόδων, σε χαρτοστάτες, γιατί είναι πολλοί!
Επίσης: Συλλογή τετραδίων όλων των περιόδων, Συλλογή οργάνων φυσικής πειραματικής και χημείας, Συλλογή οπτικοακουστικών μηχανημάτων και υλικού, Συλλογή ειδών σχολικής χειροτεχνίας, Συλλογή υλικών γραφής και αναπαραγωγής της (φτερά, πένες, πλάκες με μολυβοκόντυλα, κουρκουμάδες, πολυγράφους κ.ά.), Συλλογή σχολικών και παρασχολικών βιβλίων και περιοδικών, Συλλογή σχολικού φωτογραφικού υλικού, συλλογή φωτογραφιών και σχεδίων των διδακτηρίων του Ν. Ρεθύμνης, συλλογή ιστορικού σχολικού υλικού (πινακίδα αλληλοδιδακτικής, εκκλησιαστικά βιβλία του σχολείου “Σταυρέ βοήθει μοι”, κουδούνια και σχολικές καμπάνες κ.ά.).
Στις εξωτερικές εγκαταστάσεις, διαμορφωμένος, λειτουργικά, αύλειος χώρος, αλιτάνες αρωματικών φυτών, ελιές, ευκάλυπτος και βελανιδιά. Και βέβαια πέτρινο αμφιθέατρο, κρήνη, μικρό εκκλησάκι, εξέδρα για θεατρικά δρώμενα, ο απαραίτητος κοντός για την έπαρση της Σημαίας κ.λ. Σχολικός κήπος, μισό στρέμμα, με ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή καθώς και ο απαραίτητος χώρος υγιεινής.
Καμαρώνουμε το έργο συνολικά, χαιρόμαστε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται κατά καιρούς, συγχαίρουμε τους ακαταπόνητους εμψυχωτές των κ.κ. Χάρη Στρατιδάκη και Γιώργο Κανακάκη και καλοτυχίζουμε την περιφέρεια Αμνάτου για όσα συντελούνται στον ιστορικό τους τόπο. Συνιστούν παράδειγμα προς μίμηση!
Συγχαρητήρια, πάντα άξιοι! Γράψατε Ιστορία!…
Κι έτσι το δεύτερο έργο το “Εκτός σχολικής αιθούσης” θα το παρουσιάσουμε σε επόμενη συνεργασία μας!
Εδώ, φτάσαμε στο τέλος για σήμερα. Τα ξαναλέμε συν Θεώ την άλλη εβδομάδα ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα