Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
καλημέρα σας και για αύριο: Καλό μήνα!

Ξεκινώντας από το εορτολόγιο των ημερών σημειώνουμε ότι άρχεται ο μήνας, αύριο, για τον οποίο σας εύχεται η στήλη μας υγεία, καλούς καιρούς και καλή προσαρμογή των μαθητών μας στα σχολεία τους, που από τα μέσα του λήγοντος Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν τη νέα τους χρόνια!
Αύριο, κατά το εορτολόγιο, γιορτάζεται ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός ποιητής, ο υμνωδός της Εκκλησίας μας, που έζησε κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, όπως επιβεβαιώνεται από τη μελέτη των έργων του, όπου πολλά γεγονότα που μνημονεύονται εκεί, συντελέστηκαν κατά τα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού: 527 – 565 μ.Χ.
Ο Ρωμανός ο Μελωδός έγραψε πάνω από χίλια Κοντάκια, τα οποία κατέθεσε στον ναό της Θεοτόκου. Δυστυχώς αργότερα, ο ναός κατεστράφη, μαζί και τα περισσότερα κοντάκια.
Σώζονται τελικά γύρω στα εκατό. Αλλοι ερευνητές, μελετητές, τα ανεβάζουν στα τριακόσια είκοσι πέντε!
Μελετώντας τα διασωθέντα διαπιστώνεται η έξοχη ποιητική ιδιοφυΐα του δημιουργού των και η τελειότητα του θαυμάσιου αυτού λειτουργικού ποιητικού είδους! Θυμίζουμε ότι: Ο Κρουμπάχερ καθώς και άλλοι μεγάλοι φιλόλογοι και βυζαντινολόγοι εκτιμούν ότι ο Ρωμανός ο Μελωδός είναι ο μεγαλύτερος ποιητής της ελληνικής ποίησης των βυζαντινών χρόνων, ενώ η παγκόσμια κριτική τον επονομάζει: Πίνδαρο της εκκλησιαστικής μας ποίησης!
Η μελέτη των Κοντακίων του μας ανοίγει ποιητικούς ορίζοντες και μας κάνει κοινωνούς της υψηλής εκκλησιαστικής μας ποίησης!
Ισως μακρηγορήσαμε σ’ αυτό το θέμα, όμως η στήλη μας συνεχίζει να τηρεί το χρέος της, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα φιλόξενα “Χανιώτικα νέα”, προσφέροντας κύρια στους νεαρούς αναγνώστες μας, πολύτιμη γνώση, ερματισμό μ’ έναν λόγο, στην παραπέρα πρόοδό τους, όπως κάνουν όλοι οι συνεργάτες του πολύτιμου φύλλου που κρατάτε!
***
Και τώρα στη λοιπή ύλη της σημερινής συνεργασίας μας:
– Απονομή των βραβείων του 3ου διαγωνισμού αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας, στο αμφιθέατρό του, Σάββατο βράδυ, της 24/9ου.
– Παρά το ότι γράφτηκαν όλη τη βδομάδα θαυμάσια κείμενα και ανταποκρίσεις, για όσα ζήσαμε το περασμένο Σάββατο, 24/9, στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο Βιοτεχνικό Πάρκο, σ’ αυτό το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο Μουσείο, έργο ζωής του ζεύγους Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και η στήλη μας οφείλει, έστω και λίγο καθυστερημένα, να εκφράσει τον θαυμασμό, τα μπράβο και την αναγνώριση της μοναδικής αυτής προσφοράς, που τιμά την Κρήτη μας και βέβαια το πανελλήνιο και να τονίσει την εκτίμηση του κόσμου όλου, την οποία νιώσαμε και χαρήκαμε, από τις τόσες συμμετοχές, από όλον τον κόσμο, κατά τον ετήσια καθιερωμένο διαγωνισμό αφίσας του εν λόγω Μουσείου, των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, ιδρυτών και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, που κρατάτε στα χέρια σας.
Τα μηνύματα που έστειλαν όσοι δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται στην εν λόγω εκδήλωση, για τις βραβεύσεις των, κατασυγκίνησαν, τους πολυπληθείς προσελθόντες κατά την τελετή της βράβευσης. Και βέβαια να σημειώσουμε και τους ομιλητές της εκδήλωσης κ.κ. Ελένη Σταυρίδη, Αντώνη Παπαντωνόπουλο, Γιώργο Ματθιόπουλο, Αλέξανδρο Κοκκόλα και Κων/νο Στάικο, ύστερα από τα λίγα εισαγωγικά του εμπνευστή και ιδρυτή του Μουσείου κ. Γιάννη Γαρεδάκη.
Ολοι τους μας συνεπήραν με τις γνώσεις και σκέψεις των, με το ήθος, την όλη προσφορά και την ευγένειά τους.
Οι ευχαριστίες μας είναι ολόψυχες και εγκάρδιες. Η δε πλούσια τράπεζα που μας παρατέθηκε έκλεισε την περιεκτική εσπέρα, αφήνοντάς μας κατασυγκινημένους και έκπληκτους για το τι μπορεί η θέληση, το μεράκι και το πάθος των δημιουργών του μοναδικού αυτού Μουσείου, που καθημερινά το επισκέπτεται σημαντικό πλήθος ενδιαφερομένων, μελετητών και θαυμαστών του, που γνωρίζουν να εκτιμούν τα πολύτιμα του τόπου μας και να μετέχουν στις πάντα ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτισμού που λαβαίνουν εκεί χώρα.
– Εκλεκτοί μας και εγκάρδιοι φίλοι Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη και όλοι σας που το πλαισιώνεται ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και δημιουργικά να ’στε περήφανοι για ό,τι πολύτιμο μας προσφέρει το Μουσείο Τυπογραφίας στον τόπο μας. Να έχετε την υγεία σας, να χαίρεστε για την προσφορά σας και τις δράσεις σας, σ’ αυτόν τον θαυμάσιο χώρο! Σε ευχαριστούμε! Πάντα άξιοι!
***
Κι ένω περιμένουν την οφειλόμενη παρουσίασή των, ένα πλήθος σημαντικών εκδόσεων, δίνουμε προτεραιότητα σε μια ενδιαφέρουσα γερμανική έκδοση, αφιερωμένη στα Χανιά μας, από έναν εκλεκτό φίλο του Σελίνου του αοιδίμου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, και πολλών άλλων. Αναφερόμαστε στο έργο: Κlaus Honig: “Κρήτη: 50 χρόνια περιπέτεια – Ο κύκλος κλείνει”, Kaufungen, 2016, σχ. 8ο, σ. 124, δίγλωσσο, εικονογραφημένο.
Τυχαία έπεσε στα χέρια μας αυτό το βιβλίο. Μας προβλημάτισαν εξαρχής τα γερμανικά των αριστερά του έργου σελίδων, μας ευχαρίστησαν όμως από το διερευνητικό ξεφύλλισμά του, οι δεξιά σελίδες, που είναι στα ελληνικά το γερμανικό κείμενο.
Ποιος ο συγγραφέας του έργου; Είναι ο πασίγνωστος στις επαρχίες Κισάμου και Σελίνου Κλάους ή Μελάκης (!) όπως τον έλεγε πάντα -γράφει- ο πατήρ Αυγουστίνος (ο νυν μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας), o πετυχεμένος υπάλληλος της Πολεοδομίας στη γερμανική πόλη Trier, του οποίου όμως δεν ήταν ευχάριστη η συμμετοχή του στην ανέγερση στρατοπέδου για τον γερμανικό στρατό. Ως τότε εργαζόταν σε ανεγέρσεις ναών, πληροφορήθηκε όμως την πρωτοβουλία εθελοντών συμπατριωτών του για ανεγέρσεις “Συμβόλων εξιλασμού” στην Κρήτη των οποίων ιθύνων νους και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας αυτής  ήταν ο επίσκοπος Λόταρ Κράισιγκ, ο μεταπολεμικά επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Σαξωνίας.
Η πρωτοβουλία αυτή προσέλαβε για την Κρήτη τον συγγραφέα του παρόντος έργου – απολογισμού κ. Κlaus Honig.
Πενήντα χρόνια μετά (1963-2013) συναντήθηκαν -γράφει- όσοι έχουν απομείνει από τις αποστολές τους, στην Κρήτη, και διηγήθηκαν όλα όσα έζησαν τα 50 εκείνα χρόνια.
Τον Οκτώβρη του 1974, θυμάται ο Klaus, ήταν απασχολημένος με την ανέγερση του όλου συγκροτήματος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και μάλιστα την ημέρα που η κυβέρνηση Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας αναγνώρισε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο.
Στη συνάντησή μας πληροφορήθηκα ότι ο μητροπολίτης Ειρηναίος έφερε το επώνυμο Γαλανάκης  και το οποίο επίθετο σκέφτηκα περιέχει τη λέξη: Γάλα. Είπαμε λοιπόν ότι με το πέρας της ανέγερσης της Μητρόπολης θα δημιουργούσαμε κόσμο που θα έρρεαν: γάλα και μέλι (το δικό μου επίθετο, γράφει στη σ. 11).
Να θυμηθούμε εδώ κι ένα απρόοπτο. Στο μεσημβρινό μας γεύμα ήταν κι ένας παπάς, Βορειοελλαδίτης, φιλοξενούμενος του Ειρηναίου.
Κάποια στιγμή έσκυψε προς εμένα και με ρώτησε, διηγείται ο Klaus: “Εσείς, πότε ήρθατε στη Γερμανία;”. Η ευθυμία ξεχείλισε στην τράπεζα.
Και μια και μιλούμε για Κρήτη, να σας θυμίσω ότι το 1963, ανεγείραμε το δικό μας: “Σύμβολο Εξιλασμού”, το ενοριακό δηλ. κέντρο στο χωριό Λιβαδάς (σελ. 23), που τώρα που το ξαναεπισκεφτήκαμε το είδαμε ερημωμένο και με παράθυρα σπασμένα, γιατί έμεναν Αλβανοί που δούλευαν στις ελιές… (σ. 17)…, παλαιότερα.
Στο ενδιαφέρον αυτό έργο, πολλές σελίδες είναι αφιερωμένες στον μητροπολίτη Ειρ. Γ., στους Πατεράκηδες, Μανώλη και Αντώνη, περισσότερο, στον Πάτρικ Λη Φέρμορ, στα Κάτω Χωριά γενικά, στην Κάντανο, στους Μπελιβάνηδες, Σειραδάκηδες κλ. στην προσφορά τους και στου Γ. Πυροβολάκη, προέδρου Κοινότητας Καντάνου, τις δραστηριότητες. Στο Μνημείο Κουστογεράκου και στον απρόσμενο θάνατο του Πατερομανώλη, διεξοδικά, στις σ. 103 κ.ε. ως και στην ομιλία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στο αρχιερατικό μνημόσυνό του, στον Αγ. Θεόδωρο Ομαλού (σ. 103-111) κι όλα με πλούσιο φωτογρ. υλικό. Ενα πολύτιμο έργο δηλαδή! Δεν γνωρίζω όμως πώς μπορεί κανείς να το προμηθευτεί.
Εδώ σταματούμε, συν Θεώ, θα συνεχίσουμε την άλλη βδομάδα ως τότε γεια σας και καλό Σαββατοκύριακο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα