Μουσείο Τυπογραφείας

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!
H εβδομάδα που διερχόμαστε, και που ήδη οδεύει προς το τέλος της, ξεκίνησε με τη γιορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγ. Προκοπίου (8/7), χθες Πέμπτη (11/7) της Αγίας Ευφημίας, σήμερα (12/7), του Αγιορείτη Αγ. Παϊσίου και μεθαύριο Κυριακή (14/7) των Αγίων -630- Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου (451 μ.Χ. Χαλκηδόνα) που διατύπωσαν το Χριστολογικό δόγμα, της Ορθόδοξης Πίστης μας! Αυτά ως προς το Εορτολόγιο της βδομάδας.
Ως προς τα λαογραφικά των ημερών σημειώνουμε για τις τρέχουσες αυτές μέρες του Ιούλη, τις παρακάτω λαϊκές μας παροιμίες:
1. «- Δευτερογούλη αν γεννηθείς
αντρειωμένος θα ‘σαι!».
2. «-Δευτερογούλη αστροφεγγιές
λαμπρότερες του Χρόνου!».
3. «Τ’ Αϊ Προκόπη, λιγοστά δούλεψε στο χωράφι,
σα θέλεις να προκόψεις!».
4. «Καρπό απού αλώνεψες, μέρα τ’ Αϊ Προκόπη,
κάτεχει στη συνέχεια, καθόλου δεν προκόβει!».
5. Κι ακόμη: «-Τ άϊ Προκόπη, κόβγε αγγούρια,
και τσ’ Αγία Μαρίνας σύκα,
τ’ Αϊ Λία , κόβγιε σταφύλια
με καλάθια και μαντήλια!».
Μ’ αυτά γι’ αυτή τη βδομάδα, νομίζουμε πως αρκούν!
Ας δούμε στη συνέχεια κάποιες ενδιαφέρουσες εκδόσεις, που αυτές τις μέρες, καταφέραμε και μελετήσαμε.
Κι αφού ο ορισμός λέει: «Από Θεού άρχεσθαι» ο πρώτος μας λόγος, λοιπόν για:
Την περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου – Σελίνου:
“Χριστός και Κόσμος”
Κίσαμος Απρίλιος-Ιούνιος 2019, τεύχ. 64,
σχ. 4ο, σ. 32 έγχρωμες
Η ιστορική, πλέον περιοδική έκδοση της Ι.Μ.Κ.Σ. η οποία βαδίζει το 45ο έτος της κυκλοφορίας της: (Ιδρυτής και εκδότης από του 1960 μέχρι του 2005, ο αοίδιμος σήμερα Ιεράρχης Ειρηναίος Γαλανάκης) επάξιος συνεχιστής ο διάδοχός Του, στον Επισκοπικό θρόνο Ι.Μ.Κ.Σ. ο σεβ/τος Αμφιλόχιος.
Στο πρόσφατο (αρ. 64/2019) τεύχος Απριλίου – Ιουνίου τρεχ. έτους, μας εντυπωσιάζουν και μας συναρπάζουν όλα τα δημοσιεύματά του.
Δεν απουσιάζει κι’ απ’ αυτό το τεύχος η σκέψη του αοίδιμου Ιεράρχη Ειρηναίου Γ. (του και ιδρυτή υπενθυμίζουμε της έκδοσης) με το φωτισμένο κείμενό Του, για “Τον ρόλο των θρησκειών στην Επανάσταση των Συνειδήσεων” (σ. 39-40).
Ολα γενικώς τα περιεχόμενα και αυτού του τεύχους, είναι άκρως ενδιαφέροντα, εποικοδομητικά, το δε πλουσιότατο χρονικό της Ι. Μητροπόλεως Κισ. και Σελίνου (σ. 48-62) μας εντυπωσιάζει με τα αναγραφόμενα, γενόμενα. Οντως, η Τοπική μας Εκκλησία, αγρυπνεί, προσεύχεται και επιτελεί έργο θεάρεστο.
Οι ευχές μας για έργο πάντα πλούσιο και παρά Θεού ευλογημένο.

Στο καλοκαίρι βρισκόμαστε και μια εκδρομή μας ως την μαγευτική Ρόδο την πεντάμορφη, θα μας κατενθουσιάσει, με την Ιστορία και τα μνημεία της, με τον θαυμάσιο Πολιτισμό και το μεγαλείο της, και μην ξεχνούμε και τη συνάντησή μας εκεί, με τα δραστήρια μέλη της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου: “Ο Ψηλορείτης” εκεί στα γραφεία της (Πατριάρχου Αθηναγόρα 28, στο κέντρο της πόλης) ή σε κάποια από τις πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις που οργανώνουν τακτικά!
Οι αποδέκτες του περιοδικού τους: “Του Ψηλορείτη οι στράτες”« γνωρίζουν και εκτιμούν θερμότατα το έργο τους, χρόνια τώρα.
Θα σας παραθέσουμε, χωρίς κανένα σχόλιο, τα περιεχόμενα του πρόσφατου τεύχους τους: “Του Ψηλορείτη οι στράτες” αρ. 114 Μαΐου – Ιουλίου 2019 για του λόγου το αληθές: Περιλαμβάνονται:
• Από τεύχος… σε τεύχος
• Το καινούργιο πανάρχαιο φως
• 20 Μαΐου 1941 – Η Μάχη της Κρήτης
• Διαφορετικός φέτος ο εορτασμός της επετείου της Μάχης της Κρήτης
• Πρόγραμμα εκδηλώσεως
• Η γιορτή των παιδιών
• Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου
• Στα χνάρια του Διαβάτη
• Δωρεά Φώτη Χατζηδάκου
• Η συμμετοχή στις παρελάσεις
• Κρήτη – Δωδεκάνησα – Μικρά Ασία
• Σχόλιο για την εκδήλωση
• Φεστιβάλ Σάτιρας Μώμος ο Πατρεύς 2019
• Ο Κοντζές και Διωματάρης στην Αθήνα
• Δροσουλίτες
• Βιβλία που πήραμε
• Με βάρσαμο και αρισμαρή
• Αθιβολές – Νάκλια
Από τα Χανιά με όλη την αγάπη και βαθειά εκτίμησή μας.

Και τώρα στην Κρήτη μας πάλι, την πανέμορφη.
Θα σταθούμε με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, σ’ ένα θαυμάσιο τεύχος 68 σελίδων, έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου- Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου με τον τίτλο:
“Μια ξενάγηση μέσα από το παιχνίδι, της προσωρινής Εκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνης”.
Στις πολύτιμες και θαυμάσια στημένες 68 σελίδες του πρωτότυπου αυτού τεύχους, «Η μικρή Πέπη, θα πάει στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου με τους γονείς της, για να δει και να γνωρίσει τα εκθέματα».
Η έγχρωμη και θαυμάσια παραστατική τής ξενάγησης και της όλης διαδρομής συνεπαίρνουν τα ξεναγούμενα παιδιά, τους γνωρίζουν αρχαιολογικά εκθέματα, τα βοηθούν σε συναρπαστικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ασκήσεις συναρμολόγησης εκθεμάτων, τα καθοδηγούν στο να βρουν σωστούς δρόμους που πρέπει ν’ ακολουθήσουν και μ’ ένα λόγο τους τονώνουν: παρατηρητικότητα, σκέψη και αυτενέργεια, που οδηγούν στη γνώση και σωστή εκτίμηση των αρχαιολογικών μας εκθεμάτων, από την παιδική ηλικία.
Παρόμοιο, πάντως έργο, τόσο μελετημένο και οργανωμένο μεθοδικά, για τη μύηση των μικρών παιδιών στο σχετικό αντικείμενο, δεν είχε ξαναπέσει στα χέρια μας!
– Χρέος μας να συγχαρούμε ολόψυχα τη διευθύντρια της Εφορ. Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου αρχαιολόγο κα Αναστασία Τζιγκουνάκη, την αρχιτέκτονα κα Αθηνά Μποτωνάκη, τον καλλιτέχνη φωτογράφο κ. Μανώλη Καραταράκη, καθώς και όλους τους άλλους συντελεστές επιτυχίας, σχεδιασμού, περιεχομένου και εμφάνισης του ενδιαφέροντος αυτού τεύχους!
Σ’ όλους σας, τα συγχαρητήρια μας, ολόθερμα!

Εδώ όμως, παρά το ότι σχεδιάζαμε δύο ακόμη παρουσιάσεις βιβλίων για σήμερα, σταματούμεν εδώ. Καλοκαίρι, εξ’ άλλου έχομε και η ξεκούραση μας είναι απαραίτητη.
Καλό Σαββατοκύριακο, λοιπόν και καλή ξεκούραση σε όλους, γιατί οι ζέστες, το ‘χουν παρακάνει!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.