Μουσείο Τυπογραφείας

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, Καλημέρα σας και καλές γιορτές!
21Διανύουμε και φτάνουμε μάλιστα στο τέλος, της προτελευταίας βδομάδας του 2018.
Στις μέρες αυτής, λοιπόν, της βδομάδας: Γιορτάσαμε τον άγιο Ιγνάτιο, τον ιερομάρτυρα και Αποστολικό Πατέρα, στις 20/12.
Αύριο, Σάββατο (22/12) θα γιορτάσουμε την Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια, ενώ την Κυριακή (23/12) της προ Χριστού Γεννήσεως, η εορτή των εν Γορτύνη Δέκα Μαρτύρων, οι οποίοι να θυμίσουμε, μαρτύρησαν στα χρόνια του μεγάλου διωγμού επί Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Κατάγονταν δε όλοι από διάφορες περιοχές της Κρήτης: Γόρτυνα, Κνωσσό, Πάνορμο, Κυδωνία και Κάστρο. Η εκκλησία μας ψάλλει στη γιορτή Των, το απολυτίκιο:
“Την πολυθαύμαστον, Κρήτην τιμήσωμεν, την εξανθήσασαν, άνθη τα τίμια, τους μαργαρίτας του Χριστού, Μαρτύρων τους ακρέμονας· Δέκα γαρ υπάρχοντες, αριθμώ οι μακάριοι, δύναμιν μυρίοπλον, των δαιμόνων κατήσχυναν· διό και τους στεφάνους εδέξαντο, Μάρτυρες Χριστού οι καρτερόψυχοι”.
Στους εορτάσαντες και εορτάζουσες, θερμές ευχές και πολύχρονοι!
***
Στα λαογραφικά των ημερών του Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων) θ’ αναφερθούμε – συν Θεώ – στα επόμενα πνευματικά γεγονότα. Αναμείνατε λοιπόν!
***
1967Και τώρα μια ματιά της στήλης μας, σε πρόσφατα ιδιαίτερης σημασίας γεγονότα, και για μας, και ευρύτερα! Το πρώτο:
Ξεκίνησαν για το δεύτερο μισό του αιώνα, τα “Χαν. νέα”.
Η 51η επέτειος της έκδοσης των “Χανιώτικων νέων” 17 Δεκεμβρίου 1967 ημέρα Κυριακή! – 17 Δεκεμβρίου 2018 προχθές, Δευτέρα, που κρατάμε στα χέρια μας, και καμαρώνουμε, τα “Χανιώτικα νέα”, λογαριάζοντας πως πέρασε τον μισόν αιώνα κι ένα χρόνο ακόμη (51 χρόνια), η εφημερίδα που κατέκτησε το αναγνωστικό της κοινό, από το πρώτο της κιόλας φύλλο. Σοβαρή και μετρημένη πάντα. Ακόμη και στην δύσκολη έναρξή της (17-12-1967), που είχαμε Δικτατορία. Κι όμως, τα “Χαν. νέα” κράτησαν και κρατούν πάντα: ήθος, αρχές, σωστή δημοσιογραφική γραμμή. Γι’ αυτό συνεχίζουν και γι’ αυτό βρίσκονται, πανθομολογούμενα, στην κορυφή του Ελληνικού Επαρχιακού Τύπου!
Προσωπικά, είμαστε ευγνώμονες, που συγκαταλεγόμαστε στους τακτικούς συνεργάτες της. Μας έδωσαν βήμα, μας χάρισαν προβολή, μας εκαναν γνωστούς στο πανελλήνιο. Ευχαριστούντες θερμά αυτήν την ώρα, το ζεύγος των ιδρυτών, και όλο το Επιτελείο της έκδοσης (Εκδότη, Δ/ντη, Επιμέλεια, Σύνταξη, Δημοσιογραφικό επιτελείο, Διαχείρηση, κ.λ.) ευχόμαστε την Καλή συνέχεια και με καλό στην Επέτειο των 100 χρόνων!
***
Ακολουθεί η σύντομη παρουσίαση του έργου:
Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη: “Μια στάση εδώ, μια στάση εκεί”
Χανιά, 2018, σχ. 8ο μεγάλο, σ. 150, έκδοση: “Χανιώτικα νέα”.
Μέρες τώρα, ανημένει η νέα προσφορά του αγαπητού Βαγγέλη στο γραφείο μου, για δύο λόγια παρουσίασής της, από τη στήλη μας που βέβαια δεν τις έχει ανάγκη, γιατί ο δημιουργός κι αυτής της προσφοράς του, και χαρισματική πέννα έχει, και τα κείμενα και των 67 δημοσιευμάτων που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι όντως “κοινωνικά ευαίσθητα, επιγραμματικά και ουσιώδη”. Είναι η συνέχεια των “Πεταχτών” του, του 2013, και είναι μια ποιοτική έκδοση των “Χανιώτ. νέων”, όπου και φιλοξενήθηκαν πρωτοδημοσιευόμενα πέρυσι και πρόπερσι. Αναδεικνύουν προβλήματα, προτάσειςς, εγκώμια, επαίνους και για όσα άλλα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν κουράζουν, αλλά ενθουσιάζουν. Δεν τ’ αφήνεις ώσπου να φτάσεις στην τελευταία σελίδα τους. Χάρισμα της πέννας του Βαγγέλη!
Του ευχόμαστε να συνεχίζει για χρόνια πολλά τα γραψίματά του και στον πεζό και στον ποιητικό του λόγο.
Να συγχαρούμε επίσης από καρδιάς και τον εκδότη του έργου για την προσφορά και βέβαια για την διάθεση των εσόδων, στην Μητρόπολή μας, στα Φιλόπτωχα συσσίτια Σπλάντζιας και στην Εκκλησιαστική μας Σχολή!
Χρέος όλων μας, η προμήθεια του έργου για την μελέτη του, και για την ενίσχυση των παραπάνω αποδεχτών, των εισπράξεων.
Συγγραφέα και εκδότη, πάντα άξιοι και θερμές ευχές για τις γιορτές που φτάνουν.
Κι ένας επίλογος για τον αγαπητό Βαγγέλη, προσωπικός: Σε κάθε συνάντησή μας, από παλιά, ένα κλωνί βασιλικό, απ’ τον ανθόκηπό του, προσφορά εγκάρδια, κληρονομημένη ασφαλώς από την αρχόντισσα αείμνηστη σήμερα, Μητέρα του. Ψάξαμε στα σχετικά λαογραφικά της χειρονομίας του αυτής και βρήκαμε ότι το δώρο κλωνιού βασιλικού, που σου χαρίζουν, «συμβολίζει την αγάπη, την αγνότητα, την προστασία και την σεμνότητα”. “Οπου φυτρώνει βασιλικός δεν πηγαίνει το κακό”, υποστηρίζει η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Οι Χριστιανοί θεωρούν τον βασιλικό ευλογημένο φυτό. Η Ιερά Παράδοση αναφέρει οτι ο βασιλικός φύτρωσε στον τόπο που βρισκόταν ο Τίμιος Σταυρός. Με την ευωδία του, βοήθησε την Αγ. Ελένη να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταυρό, στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι’ αυτό ονομάζεται και Σταυρολούλουδο! Θεωρείται – τέλος- μεγάλη τύχη στην οικογένεια, την ημέρα του Σταυρού, να ριζώσει (να πιάσει) στο νερό ένα κλαδάκι βασιλικού, που πήραμε από την εκκλησία. Καλοτυχία και προστασία, φέρνει, επίσης, μια γλάστρα με βασιλικό στην είσοδο του σπιτιού». (από το: Αννας Γεωργίου: “Γούρια, ανακαλύψτε τα μυστικά τους”, Αθήνα, 2017, σχ. 8, σ. 108 + πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση).
***
Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων.
Το Σάββατο 15/12 το απόγευμα, ήμουν καλεσμένος στο ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Χανίων (δίπλα από την Δημοτική Αγορά), να παρακολουθήσω τη σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, και να πω λίγα “λαογραφικά των Σκολάδων”!
Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη, γιατί ο χώρος μου θύμισε πολλά! Τον Ιούνιο του 1950 πήρα απ’ αυτό, το απολυτήριο του οκτατάξιου, τότε, γυμνασίου, η σχολική δε γιορτή έγινε στην αίθουσα που ήμουν μαθητής το 1946-47. Έχουν δηλαδή περάσει σωστά 70 χρόνια, δηλ. μια ολόκληρη ζωή. Και τι δεν θυμήθηκα απόψε, όπως κατάλαβαν όλοι της κατάμεστης αίθουσας, γονείς, μαθητές, καθηγητές, Δ/ντρια και λοιπός κόσμος.
Η γιορτή τους ξεκίνησε με την μαθητική χορωδία, να ψάλλει τα βυζαντινά κάλαντα: “Άναρχος Θεός, καταβέβηκεν…”, και συνέχισαν με το υπόλοιπο εορταστικό πρόγραμμα.
Τα σκετς που ανέβασαν τα παιδιά, οι σχετικές προβολές που χαρήκαμε και το σύνολο εορταστικό πρόγραμμα, μας ενθουσίασαν. Η ζηλευτή αυτοπεποίθηση των μαθητών, στις συμμετοχές τους (χορωδία, σκετς, κ.λ.), επιβεβαίωναν άριστα το εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό έργο που συντελείται στο ιστορικό αυτό εκπαιδευτήριο της πόλης μας, ασφαλώς δε, και σ’ όλα τα άλλα.
Φτωχός είναι κάθε έπαινος μας, για ότι χαρήκαμε και ζήσαμε αυτό το απογευματινό δίωρο στο 1ο Γυμν. Χανίων.
Στους μαθητές/τριες, που τραγούδησαν και έπαιξαν στα σκετς, με τον ενθουσιασμό και την όλη επιτυχία τους, ευχή μας θερμή, να ‘χουν άριστη πορεία και προκοπή στη ζωή τους, πάντα πετυχημένη! Στους αγαπητούς συναδέλφους του Γυμνασίου, την κ. Διευθύντρια και όλο το προσωπικό που εργάζεται εδώ, και στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, θερμότατες οι ευχές μας, γιατί οι εντυπώσεις μας ήταν άριστες!
Μας χαρίσατε ένα θαυμάσιο αλησμόνητο βραδινό. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς! Καλές γιορτές!
***
Εδώ όμως φτάσαμε για σήμερα στο τέλος· την άλλη βδομάδα συν Θεώ, τα ξαναλέμε, κι έχομε να πούμε, να γράψουμε, ήθελα να πω, για βιβλία, ημερολόγια, εκδηλώσεις, κ.λ. που δεν έχουν τελειωμό. Και πάλι ευχές στους εορτάζοντες και υγεία σε όλους!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.