Μουσείο Τυπογραφείας

Πλατεία των… παθών στα Νέα Καταστήματα

Πολίτες επισημαίνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και της υποβάθμισης των υποδομών στην πλατεία

άποψη από τη σημερινή εικόνα της πλατείαςΤην ανάγκη να πάψει η πλατεία Νέων Καταστημάτων (1866) να αποτελεί πιάτσα τοξικοεξαρτημένων και να γίνουν βήματα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισής της, επισημαίνουν πολίτες και επαγγελματίες που ξέρουν καλά την περιοχή.

Πανοραμική εικόνα της πλατείας τη δεκαετία του 1960

Πανοραμική εικόνα της πλατείας τη δεκαετία του 1960

Oπως τόνισαν, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η πλατεία 1866 εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στη μοίρα της, ενώ οι υποδομές που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες τουαλέτες, είναι εντελώς υποβαθμισμένες.
Τα “Χ.ν.” ανοίγουν σήμερα τον… φάκελο πλατείες των Χανίων, αρχής γενομένη από τα Νέα Καταστήματα και δίνουν τον λόγο στους πολίτες, για να επισημάνουν προβλήματα αλλά και να καταθέσουν τις ιδέες τους.
Κάποιοι από τους πολίτες ανέφεραν την ανάγκη να υπάρξουν αισθητικές παρεμβάσεις και να αυξηθεί το πράσινο, ενώ όλοι σχεδόν υπογράμμισαν το γεγονός ότι πρόκειται για μια κεντρική πλατεία και μια από τις βασικές πύλες εισόδου στην παλιά πόλη που θα έπρεπε να παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Χρειάζεται να γίνει κάτι

1 EYTYXIA«Η πλατεία χρειάζεται πολλά. Όλο αυτό το σκηνικό με τους τοξικομανείς και τους άστεγους τρομάζει και φοβάται ο κόσμος να περάσει με τα παιδιά του», σχολίασε η κα Ευτυχία που διατηρεί περίπτερο στην περιοχή και ζει καθημερινά την πλατεία. Τόνισε, δε, ότι η πλατεία θα πρέπει να γίνει ξανά σημείο αναψυχής όπως ήταν κάποτε. «Κάτι πρέπει να γίνει, να ομορφύνει ο τόπος. Σκεφτείτε ότι είναι ο πρώτος δρόμος που συναντάει ο τουρίστας που βγαίνει από το παλιό λιμάνι και μπαίνει στην πόλη. Δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι;».

Πολύ άσχημη εικόνα

2 KYRIAKOS«Νομίζω το βασικότερο ζήτημα είναι οι τοξικομανείς. Είναι μια κεντρική πλατεία της πόλης, από εδώ διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών και όμως παρουσιάζει μια πάρα πολύ άσχημη εικόνα», επεσήμανε ο κ. Κυριάκος που βρίσκεται καθημερινά στην πλατεία με το ταξί του. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη καθαριότητα, ενώ ειδικά τα δημόσια ουρητήρια τα χαρακτήρισε «ανέκδοτο». «Είναι σαν να μην υπάρχουν. Εγώ που είμαι εδώ 20 χρόνια δεν πάω ποτέ. Ξέρω ότι κανείς δεν θα με πειράξει -γιατί υπάρχουν και τέτοια περιστατικά, με τσακωμούς κ.λπ.- αλλά δεν μπορείς να πλησιάσεις», σχολίασε.

Να αλλάξει εικόνα η πλατεία

4 MANOLIA«Θα ήθελα να αλλάξει η εικόνα της πλατείας. Τα παιδιά που υπάρχουν (σ.σ. οι τοξικομανείς) είναι άρρωστα, δεν πρέπει φυσικά να τους πετάξουμε αλλά κάπου πρέπει να πάνε», επεσήμανε η κα Μανωλία που εργάζεται σε κατάστημα στην περιοχή. Σε ό,τι τα δημόσια ουρητήρια σημείωσε ότι «η μυρωδιά φτάνει μέχρι πάνω». «Πάντως το βασικό πρόβλημα είναι το θέμα με τους τοξικομανείς καθώς πολλές φορές συμβαίνουν και περιστατικά με ξύλο κ.λπ.», ανέφερε καταλήγοντας.

 
Να υπάρχει εποπτεία

6 GIORGOS«Είμαι 53 χρονών και την εποχή που ήμουν πιτσιρίκι και ερχόμουν στην πλατεία η πλατεία ήταν πολύ ωραία. Υπήρχε χώμα και περισσότερο πράσινο. Μπήκαν όμως οι πλάκες και σιγά – σιγά άρχισε να τσιμεντοποιείται. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», ανέφερε ο κ. Γιώργος. Συνεχίζοντας επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει μια φύλαξη και εποπτεία στην πλατεία από τον Δήμο ώστε να διατηρείται καθαρή. «Το μείζον όμως πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η πλατεία έχει καταληφθεί από τοξικομανείς και αλκοολικούς. Ο κάθε άνθρωπος έχει φυσικά δικαίωμα στην πλατεία όμως δεν είναι όμορφο ο οποιοσδήποτε να πετάει μπουκάλια και διάφορα σκουπίδια κάτω», σημείωσε καταλήγοντας.

Χρειάζεται περισσότερο πράσινο

5 PELAGIA«Η πλατεία χρειάζεται να γίνει πάρκο. Χρειάζεται περισσότερο πράσινο. Επίσης, να φύγουν οι τοξικομανείς και να μπει μια παιδική χαρά για τα παιδιά», σημείωσε η κα Πελαγία που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή. Πρόσθεσε, δε, ότι εκτός τα άλλα χρειάζεται μεγαλύτερη καθαριότητα.

Οι δημόσιες τουαλέτες είναι άθλιες

3 MANOLHS«Οι δημόσιες τουαλέτες δεν πλησιάζονται. Και δεν είναι μόνο αυτό, πηγαίνουν κάτω και ναρκωμανείς και τρυπιούνται μπροστά στον κόσμο, ενώ οι τουαλέτες είναι σπασμένες, βουλωμένες κ.λπ. Ο τουρίστας που έρχεται παθαίνει σοκ», ανέφερε ο κ. Μανώλης που συναντήσαμε στην πλατεία με το ταξί του.

Τρομάζει η κατάσταση που επικρατεί

8 MARO«Ζω την πλατεία πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο σαν επαγγελματίας αλλά και σαν κάτοικος της περιοχής. Δυστυχώς έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Επιχειρήσεις σοβαρές αποφεύγουν να επενδύσουν γιατί βλέπουν ότι η πλατεία υποβαθμίζεται καθημερινά», επεσήμανε η κα Μάρω που τη συναντήσαμε σ’ ένα φαρμακείο επί της πλατείας. Τόνισε, δε, ότι η σημερινή εικόνα προκαλεί συχνά ανασφάλεια στους περαστικούς. «Αυτό είναι κάτι που το εισπράττουν οι Χανιώτες. Εμείς που τη ζούμε βέβαια καθημερινά την πλατεία ξέρουμε ότι δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα της ανασφάλειας. Ωστόσο, είναι κάτι που σαν εικόνα τρομάζει. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό η κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία δεν βοηθάει καθόλου. Μιλάμε για μια πλατεία που είναι είσοδος στο παλιό λιμάνι, το ΚΤΕΛ είναι κοντά και δεν υπάρχει τουρίστας που να μην περάσει από εδώ. Η πλατεία θα έπρεπε να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και να αποτελεί ένα σημείο πληροφόρησης για στους ξένους επισκέπτες που συχνά έρχονται και μας ρωτάνε πως θα πάνε κάπου, αν υπάρχει κοντά κάποιο τουριστικό γραφείο κ.λπ. Χρειάζεται, λοιπόν, αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση ώστε η πλατεία να αποτελεί ένα κομβικό σημείο ενημέρωσης αλλά και αναψυχής», υπογράμμισε.

Να αξιοποιηθεί η περιοχή

7 NIKOS«Πρέπει καταρχήν να φύγουν οι ξένοι και οι ναρκωμανείς. Επίσης, χρειάζεται περισσότερη καθαριότητα αλλά και να μπουν τραπεζοκαθίσματα για να μπορεί να κάθεται ο κόσμος και να αξιοποιηθεί η περιοχή», τόνισε ο κ. Νίκος που είναι θαμώνας σε καφενείο της περιοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.