Μουσείο Τυπογραφείας

Πλατεία κόμβος Δικαστηρίων

Κύριε διευθυντά,
πλατεία, κόμβος Δικαστηρίων. Ισως ο μοναδικός κόμβος εν Ελλάδι που προτεραιότητα έχουν αυτοί που μπαίνουν στον κόμβο και όχι αυτοί που ήδη κινούνται σε αυτόν. Η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητά του, παρόλο που υπάρχουν τα ΣΤΟΠ, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους επισκέπτες, μιας που εμείς οι αυτόχθονες κάτοικοι της πόλης τον έχουμε συνηθίσει, μπερδεύοντάς τους και δίνοντάς τους την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Εδώ να τονίσω ότι είναι και ο μοναδικός κόμβος, γιατί άραγε, που διαθέτουν τα Χανιά σαν απάντηση στο κυκλοφοριακό, τη στιγμή που στο κοντινό Ηράκλειο είναι η λύση που πραγματικά λειτουργεί, λύνοντας αυτό το πραγματικά τεράστιο πρόβλημα.
Εχει σχεδιαστεί και άλλος ένας κόμβος, στην πλατεία Ευαγγελίστριας, στην Χαλέπα αλλά δεν βλέπουμε να ξεκινάνε τα έργα που μας υποσχέθηκαν μέσω της εφημερίδας για εντός του 2018.
Τώρα έχουμε 2019.

Εμμανουήλ Γαλανάκης

4 σχολια

 • [οδηγός...] ~ 25 Φεβρουαρίου 2019 ~ 21:29 ~ Απάντηση

  Η προτεραιότητα των οχημάτων στους κυκλικούς κόμβους, όπως και σε κάθε κόμβο, ορίζεται με κατάλληλη σήμανση. Όταν δεν υπάρχει σήμανση, ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα. (άρθρο 26 του Κ.Ο.Κ. παράγραφοι 4 και 5)
  Στην Ελλάδα λέμε ότι προτεραιότητα έχει αυτός που εισέρχεται στον κυκλικό κόμβο. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους σήμανση που να ρυθμίζει κατά προτεραιότητα την κυκλοφορία, οπότε από την στιγμή που κινούμαστε μέσα στον κόμβο, τα οχήματα που εισέρχονται σε αυτόν έχουν προτεραιότητα γιατί έρχονται από τα δεξιά μας.
  Τα τελευταία χρόνια τοποθετείται σήμανση για την ρύθμιση της κυκλοφορίας σε όλο και περισσότερους κυκλικούς κόμβους, δίνοντας προτεραιότητα στα οχήματα που κινούνται μέσα σε αυτόν.
  Με τον τρόπο αυτόν, σε περιπτώσεις πυκνής κυκλοφορίας, δεν δημιουργείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και υπάρχει πιο ομαλή κίνηση των οχημάτων, από τη στιγμή που δεν εισέρχονται συνέχεια και μετέπειτα να ακινητοποιούνται στην επόμενη είσοδο του κόμβου για να εισέλθουν οι εκ δεξιών τους.

 • [Εμμανουήλ Πατεράκης] ~ 26 Φεβρουαρίου 2019 ~ 08:56 ~ Απάντηση

  Κακώς υπάρχει η αίσθηση οτι όποιος κινείται μέσα στον κυκλικό κόμβο έχει και προτεραιότητα. Η προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους ορίζεται με πινακίδες, και όταν αυτές δεν υπάρχουν προτεραιότητα έχει εκείνος που ΜΠΑΙΝΕΙ στον κυκλικό κόμβο και όχι όποιος κινείται σε αυτόν. Ο ΚΟΚ λοιπόν λέει: Η προτεραιότητα των οχημάτων στους κυκλικούς κόμβους, όπως και σε κάθε κόμβο, ορίζεται με κατάλληλη σήμανση. Όταν δεν υπάρχει σήμανση, ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα. (άρθρο 26 του Κ.Ο.Κ. παράγραφοι 4 και 5)

 • [MANOS] ~ 26 Φεβρουαρίου 2019 ~ 16:45 ~ Απάντηση

  Το δημοσίευμα από ο΄τι κατάλαβα, δεν λέει αν είναι παράνομη ή όχι η σήμανση (πινακίδες) του κόμβου ή να αρχίσουν οι οδηγοί να κάνουν του κεφαλιού τους αλλά τι θα μπορούσε να γίνει για να εναρμονιστεί ο συγκεκριμένος κόμβος με το σύνολο αλλά και πάλι με την κατάλληλη σήμανση (πινακίδες). Μπορεί ο ΚΟΚ να λέει αυτά όπως τα γνωρίζουμε αλλά η σήμανση λογικά πρέπει να είναι ενιαία σε όλους τους κυκλικούς κόμβους για να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν κάποιος μάθει να κινείται σε κόμβους που προτεραιότητα έχει ο κινούμενος σε αυτόν, ίσως προξενήσει ατύχημα σε κόμβο που ισχύουν άλλα και το αντίστροφο. Εξ άλλου για όσους γνωρίζουν και στο Ακρωτήρι που υπάρχουν οι δύο κυκλικοί κόμβοι η προτεραιότητα ΔΕΝ είναι τυχαία αλλά ορίζεται με πινακίδες. Αυτό μπορεί να γίνει και στον κόμβο Δικαστηρίων, μπορούν να αλλαχτούν οι πινακίδες και να είναι και πάλι σύννομος με τον ΚΟΚ ο κόμβος.

 • [Αντωνης Κραοσυδακις] ~ 27 Φεβρουαρίου 2019 ~ 23:10 ~ Απάντηση

  Ο κ.Γαλανάκης σωστά αναφέρεται στην παγκοσμια πρωτοτυπια του κυκλικου κόμβου των Δικαστηριων μια και οι αλλοι 2 λειτουργουντες κυκλικοι κομβοι στο νομο ακολουθουν την παγκοσμια πρακτική …τωρα το τι γραφει ο ΚΟΚ ειναι και ζήτημα αυτου που τον συνέγραψε. Επειδη λοιπον το προβλεπει ακομα και αυτος ο ΚΟΚ και επειδη θελουμε να λεμε οτι ειμαστε και τουριστικος Δήμος ας αλλαξει η ρημαδα η σημανση στα Δικαστήρια ωστε να εναρμονιστουν τα Χανια με τον πολιτισμενο κοσμο.Στον οποιο βέβαια οι πολιτες ενεργουν για να διορθωσουν τα κακως κειμενα και οχι για να δικαιολογουν τα αδικαιολογητα…τοτε μπορει και “χασουμε” την θλιβερη πρωτια στους τροχαιους θανατους

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.