Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πλατεία 1866 – Βασίλειος Χάλης

Στην πλατεία 1866 βρίσκεται και η προτομή του Βασίλειου Δ. Χάλη, “Στρατάρχης Κρήτης εκ Θερίσσου”, όπως αναγράφεται σε αυτήν. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Κανακάκη είχαν γίνει στις 28 Νοεμβρίου 1971. Ο Γιώργης Μανουσάκης είχε γράψει το 1971 το βιβλίο: “Βασίλης Χάλης. Ο Θερισιανός αγωνιστής” το οποίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του αρχείου των “Χανιώτικων νέων”. Οπως σημειώνει ο Γιώργης Μανουσάκης, «ο Βασίλης Χάλης δεν είναι μόνο ο αντάρτης κι ο πολεμιστής. Φύση προικισμένη μ’ αξιόλογα πνευματικά χαρίσματα, που τα καλλιέργησε όσο ήτανε δυνατό σ’ εκείνους τους καιρούς, βλέπει πέρα από τους στενούς ορίζοντες του χωριού του. Ο πατριωτισμός του δεν έχει την έδρα του μόνο στην καρδιά. Ανεβαίνοντας ως τη φωτεινή κρίση γίνεται όραμα λευτεριάς κι εθνικής αποκατάστασης, με μέσο την κοινή δράση και το συντονισμένο αγώνα όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού». «Το ξεσήκωμα στην ηπειρωτική Ελλάδα βρήκε ολόκληρη την οικογένεια των Χάληδων έτοιμη για τον τραχύ και πολύχρονο απελευθερωτικό αγώνα.

Στην πρώτη μυστική σύσκεψη των Σφακιανών προεστών στα Γλυκά Νερά του Λουτρού, τη Μεγάλη Πέμπτη, 7 Απριλίου του 1821, ο Βασίλης Χάλης θέτει στη διάθεση της επανάστασης τον εαυτό του, τ’ αδέρφια του και τα όπλα που ’χε αγοράσει. Στη συνέλευση της Θυμιανής Παναγιάς, στις 29 Μαΐου, ο Βασίλης Χάλης αναγνωρίζεται επίσημα καπετάνιος του Θερίσου, ενώ στον αδερφό του τον Γιάννη δίνεται η αρχηγία των Κεραμειανών». Ο Βασίλης Χάλης δεν παύει να παίρνει ενεργό μέρος στα επαναστατικά γεγονότα της Κρήτης. «Η πολεμική του δράση, στην πρώτη, τρίχρονη φάση του Μεγάλου Σηκωμού, έχει για χώρο της ολόκληρη την Κυδωνία και προπάντων τις παρυφές των ορεινών όγκων που κλείνουν το Χανιώτικο κάμπο».

Ο Γιώργης Μανουσάκης αναφέρεται και σε άλλες ηρωικές στιγμές του Βασίλη Χάλη, στη μετάβασή του στο Ναύπλιο, στην επιστροφή του στην Κρήτη το 1841 για τη νέα απελευθερωτική προσπάθεια ως αρχηγός ενός επαναστατικού σώματος, κ.α. Ο Αντώνης Μ. Βαρουχάκης στο βιβλίο του: “Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων” (έκδοση Δήμου Χανίων, 2006), σημειώνει στο κεφάλαιο για τον Βασίλειο Χάλη ότι γεννήθηκε στο Θέρισο το 1785, το 1819 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, το 1841 πρωτοστατεί στην επανάσταση του Χαιρέτη «εξαιτίας της οποίας θα χάσει τους βαθμούς και τα αξιώματα που κατείχε και μετά την αποτυχία του κινήματος θα επιστρέψει στο Ναύπλιο φτωχός». Ο Βασίλειος Χάλης έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 1846.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα