Μουσείο Τυπογραφείας

Πίσω ολοταχώς

Η ακροδεξιά μπαίνει για πρώτη φορά στη γερμανική βουλή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι σκελετοί βγήκαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Η παρουσία ακροδεξιών κομμάτων έγινε πλέον συνήθεια για τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, παύει να προκαλεί σοκ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να θεωρηθεί ως κάτι το… φυσιολογικό για το εκλογικό σώμα.
Η Ευρώπη “σοκάρεται” αλλά κανείς δεν παραδέχεται ότι οι εξελίξεις αυτές ήταν προδιαγεγραμμένες, συνέπεια πολιτικών λιτότητας και εσωστρέφειας. Προσηλωμένη στους αριθμούς, η ευρωπαϊκή ηγεσία επιμένει να αδιαφορεί για τους ανθρώπους της και τώρα βλέπει το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ώρα που αυξάνονται οι τάσεις εσωστρέφειας.
Η Βρετανία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, ενώ αυτές τις ημέρες παρατηρούμε τις φωνές για ανεξάρτητη Καταλονία.
Το ευρωπαϊκό όραμα βλέπει να χαράσσονται νέα σύνορα στο “σώμα” της Γηραιάς Ηπείρου, με την Ευρώπη να σηκώνει φράχτες και συρματοπλέγματα στους πρόσφυγες.
Στον δικό μας ελληνικό μικρόκοσμο, μια -κατά δήλωσή της- κυβέρνηση της Αριστεράς συνεχίζει να εναγκαλίζεται τις… παρυφές της ακροδεξιάς. Η δε προηγούμενη κυβέρνηση φλέρταρε με μια “σοβαρή” Χρυσή Αυγή.
Η ζωή συνεχίζεται και η Ευρώπη πάει πίσω ολοταχώς…

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κ.] ~ 26 Σεπτεμβρίου 2017 ~ 16:41 ~ Απάντηση

    “Το ευρωπαϊκό όραμα βλέπει να χαράσσονται νέα σύνορα στο “σώμα” της Γηραιάς Ηπείρου, με την Ευρώπη να σηκώνει φράχτες και συρματοπλέγματα στους πρόσφυγες.” Στην Γερμανία οι ακροδεξιοί ψηφίστηκαν από αυτούς που ήθελαν να τιμωρήσουν την Merkel (ενώ δήλωσαν το 75% από αυτούς ικανοποιημένοι από την οικονομική τους κατάσταση) γιατί ΔΕΝ σήκωσε συρματοπλέγματα στους πρόσφυγες. Στην Βρετανία αυτοί που ψήφισαν Brexit, επίσης το έκαναν γιατί ήθελαν μια Μ.Β. χωρίς ξένους. Οι Καταλονοί από ανέκαθεν ήθελαν μια ανεξάρτητη Καταλονία από καθαρά εθνικιστικούς λόγους και όχι διότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την Ευρώπη. Στην Ολλανδία και Αυστρία επίσης οι ξένοι ήταν το πρόβλημα για τους δεξιούς και όχι η οικονομική κατάσταση. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο εθνικισμός μέρους των ευρωπαίων πολιτών και όχι η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, όσο και αν είναι της μόδας να την κάνουμε υπεύθυνη για όλα τα στραβά του κόσμου. Οι εθνικιστές είναι που τραβούν την Ευρώπη προς τα πίσω, ενώ αυτή θέλει να πάει μπρος. Το εθνικιστικό πρόβλημα είναι πηγαίο και δεν οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Στην Ισπανία έχουμε σοβαρό θέμα απόσπασης, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη οι ακροδεξιοί φαίνεται να πιάνουν ταβάνι γύρω στα 15%, αυτό θα το αντέξει η Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.