Μουσείο Τυπογραφείας

Πίσω ένα εξάμηνο οι αποζημιώσεις στα αμπέλια Κρήτης

Τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την αποζημίωση των αμπελουργών που έχασαν τη σοδειά τους το 2015 από πρωτοφανή για την Κρήτη έντονα καιρικά φαινόμενα θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ.

Αυτό προέκυψε κατά τη συνάντηση Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, που έγινε στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, για το θέμα των αποζημιώσεων, εξοργίζοντας τους παραγωγούς οι οποίοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ποσά για να καλύψουν βιοποριστικά έξοδα, αλλά και το καλλιεργητικό κόστος της τρέχουσας περιόδου.

Η συνάντηση έγινε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Θανάση Ζανιά ο οποίος να σημειωθεί είχε επισκεφθεί την Κρήτη και είχε δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών, που προήλθαν κυρίως από ισχυρή χαλαζόπτωση τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και από έντονες βροχές το κατακαλόκαιρο, μέσα στον Ιούλιο, φαινόμενο πρωτόγνωρο για το κλίμα της Μεγαλονήσου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης επεσήμανε μιλώντας στο Agronews ότι ο κ. Ζανιάς είπε πως θα χρειαστεί ένα εξάμηνο. «Τότε του ζητήσαμε τα στοιχεία των αποθεματικών του ΕΛΓΑ και μας είπε ότι ανέρχονται σε 167,350 εκατ. ευρώ, είπε ο κ. Ιερωνυμάκης. Μετά του ζητήσαμε τα στοιχεία για τα ποσά που έχει ως αποθεματικό ο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο από το νομό Ηρακλείου. Μας απάντησε λοιπόν ότι από το 2011 έως και το 2015 ο ΕΛΓΑ έχει κέρδος από το νομό Ηρακλείου ύψους μέχρι 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν από τα έσοδα του ΕΛΓΑ από το συγκεκριμένο νομό αφαιρέσουμε τα έξοδα δηλαδή τις αποζημιώσεις, μένουν στα ταμεία του Οργανισμού μέχρι και τα 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Το σύνολο των αποζημιώσεων για το νομό Ηρακλείου υπολογίζεται από 15 έως 17 εκατ. ευρώ, τα οποία ήδη οι αμπελουργοί του νομού τα έχουν καταβάλει» επεσήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης και πρόσθεσε: «Το σύνολο των αποζημιώσεων που καλείται να δώσει ο ΕΛΓΑ για τους αγρότες όλης της χώρας είναι 150 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, χρήματα στον ΕΛΓΑ υπάρχουν αν υπολογίσουμε τα 167,350 εκατ. ευρώ που ήδη έχει στα ταμεία του και ακόμα 60 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από όσους δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Προσωπικά πιστεύω ότι ενώ υπάρχουν χρήματα δεν δίνονται για πολιτικούς λόγους. Είναι δεσμευμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για λόγους που γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση και δεν μπορεί να παρέμβει η διοίκηση του ΕΛΓΑ» κατέληξε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Πηγή: agronews

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.