Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παίξτε αληθινή μπάλα

 

«Η Ελλάδα είναι 3η από το τέλος σε αριθμό τερμάτων ανά παιχνίδι».
Ποδοσφαιρικό
Παρατηρητήριο –
Ελβετία, 2017

Tο εκτενές ρεπορτάζ μιας Κυριακάτικης εφημερίδας  ανέφερε ότι οι ομάδες μας που συμμετέχουν στην Super League βάζουν τα λιγότερα γκολ, ενώ είμαστε πρωταθλητές στις κόκκινες και στις κίτρινες κάρτες.
Η είδηση τράβηξε την προσοχή μου, χωρίς να είμαι ποδοσφαιρόφιλος. Ο λόγος; Αυτόματα έκανα συνειρμούς και συγκρίσεις με ό,τι μας συμβαίνει. Ποιες ομάδες βάζουν γκολ;   Οι Ελληνικές ομάδες πετυχαίνουν 2.23 γκολ ανά αγώνα, ενώ οι Ελβετικές ομάδες 3.33. Γιατί οι Ελβετοί είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
Αντίστοιχα εμείς γιατί παίρνουμε 5.23 κίτρινες κάρτες, ενώ όλοι οι Βόρειο-ευρωπαίοι παίρνουν 3. Σύμπτωση;
Στο σημείωμα παραθέτω δηλώσεις ειδικών, αλληγορικά σχόλια και μικρές ειδήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα μας εκτός ποδοσφαίρου.

Η υπεροχή μας
Ο Γ. Χρούσος καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνέντευξη του στο Cosmote History τόνισε την υπεροχή των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό.
Στην εύστοχη ερώτηση του Κ. Μαρκουλάκη «Γιατί αυτοί οι επιστήμονες όταν έρχονται στην Ελλάδα δεν αποδίδουν το ίδιο;» απάντησε..
«Επειδή, δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε την αξία τους και να τους στηρίξουμε. Οι Ελληνες επιστήμονες εργάζονται σκληρά στο εξωτερικό, ερευνούν και υποστηρίζονται. Εδώ υπάρχει αντίσταση.
Η υπεροχή μας έχει Δαρβινική ερμηνεία. Έχομε υποστεί πολλές μακρόχρονες κατακτήσεις κι έχουμε επιβιώσει. Αυτό σημαίνει ότι έχομε αντοχές, είμαστε πολεμιστές κι είμαστε δημιουργικοί. Είμαι αισιόδοξος ότι κι αυτή τη φορά θα το ξεπεράσουμε. Θα χρειαστούν 10-20 χρόνια, αλλά θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε».
Αυτό που με τακτ απέφυγε να πει ο καθηγητής Γ. Χρούσος είναι η αδυναμία μας να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα.

Αλλαγή προτύπων                                                                                                       
Ο 36χρόνος Κων. Δασκαλάκης καθηγητής στο M.I.T. απαντώντας στην ερώτηση πώς θα λύσουμε το Ελληνικό πρόβλημα δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη:
«Στην Ελλάδα πολλοί αγνοούν πώς θα προσεγγίσουν ένα πρόβλημα για να το λύσουν. Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις προφανείς, αλλά και τις δύσκολες αλλαγές. Απαιτείται να αλλάξουμε πρότυπα επειδή ταλέντα υπάρχουν. Η αξιακή προτεραιότητα στην Κρητική οικογένειά μου ήταν  η γνώση κι όχι το χρήμα».

Συν Αθηνά και χείρα κινεί
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός προχώρησε περισσότερο.
Στο μήνυμα του για την 25η Μαρτίου αναφέρει:                                                         «Κατά πόσον οι σημερινοί Ελληνες διαθέτουμε το στοιχειώδη βαθμό ευθύνης και επαγρύπνησης για τα τίμια συμφέροντα του γένους;                   Δεν μπορούμε να διεκδικούμε αρετές που δεν έχουμε, μήτε να περιμένουμε επιτυχίες εκεί που δεν αγωνιστήκαμε ειλικρινά και φιλότιμα. Είναι απογοητευτικό να σκέφτεται κανείς ότι οι αρχαίοι Ελληνες αν και πίστευαν σε είδωλα, όμως στη ζωή τους είχαν περισσότερη θεοσέβεια και μεγαλύτερη φιλοπατρία. Γιατί τι σημαίνει εκείνο το περίφημο “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Σημαίνει ότι αναγνώριζαν την προσωπική τους ευθύνη για τα ιστορικά τους πεπρωμένα».
Ο Δυτικό-Κρητικός διανοούμενος ιερωμένος επισημαίνει ότι πέρα από τη συνεργασία, τη συμμετοχή και τον αγώνα χρειάζεται η αυτοκριτική.

Χωρίς σύστημα
Στον αντίποδα τώρα, ας μεταφερθούμε νοερά σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Φανταστείτε μια ομάδα που σε κάθε παιχνίδι της γίνονται πρωτοφανείς παρεμβάσεις. Ο προπονητής της μπαίνει στον αγώνα, γιατί έτσι του κάπνισε. Και δεν είναι μόνο αυτός. Στους αγώνες της ομάδας παρεμβαίνει ο γιατρός της, ο φυσικοθεραπευτής της και φυσικά κι ο πρόεδρος της. Τι κάνουν;
Μα μπαίνουν στον αγώνα για μια κλωτσιά, συγγνώμη μια δήλωση κι όποιον πάρει η μπάλα.
Αυτοί δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουν οικονομία δηλώσεων και πόρων και να ασχολούνται με το στρατηγικό σχεδιασμό, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.                                                                                                     Αναρωτιούνται οι οπαδοί γιατί δεν παραδειγματιζόμαστε από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες που εργάζονται αθόρυβα και αποτελεσματικά.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλη η ομάδα αποτελείται από άμπαλους. Μεγάλη μομφή. Αλλά πώς να χαρακτηρίσεις τη συνήθεια τους να αλλάζουν ονόματα, τίτλους, επιγραφές, συστήματα κι όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα. Χωρίς να βάζουν γκολ, χωρίς να μιλάνε τη γλώσσα των ειδικών. Και λένε οι φίλαθλοι, «όταν σε πάρουν είδηση οι αντίπαλοι ότι δεν έχεις σύστημα σε παίζουν μονότερμα».

Στα Χανιά                                                                                                                             
Υπάρχουν ομάδες αληθινές, επαγγελματιών και επιστημόνων που -βάζουν γκολ- είναι κερδοφόρες.  Εδώ στα Χανιά έχουμε πολλούς γκολτζήδες ποιότητας.
Άκουσα ότι ξένη εταιρία που έχει εγκατασταθεί στα Χανιά με αντικείμενο την δημιουργία προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών θα προσλάβει κι άλλους Χανιώτες επιστήμονες.
Υπάρχουν κι άλλες ομάδες -μικρές και μεσαίες- στον τομέα των υπηρεσιών που εργάζονται αθόρυβα, τα μέλη τους συνεργάζονται αποτελεσματικά και παράγουν πλούτο.

Συμπερασματικά
Τα γκολ που δεν μπαίνουν μας παρασύρουν όλους στην απελπισία και στην απογοήτευση.
Αντίθετα, κάθε επιτυχημένη προσπάθεια:
• ξεσηκώνει και ενθαρρύνει οπαδούς και μη,
• δημιουργεί το κλίμα για να αντέξουμε την πίεση της κρίσης,
• προσελκύει θεατές και επισκέπτες,
• είναι δέλεαρ για όσους βάζουν στοιχήματα και κάνουν επενδύσεις.
Γι αυτό η εξέδρα απαιτεί…
«Παίξτε αληθινή μπάλα όσο διαρκεί ο αγώνας»

• Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’,  ‘Θυμάμαι εύκολα’.
• Μέλος Γ.Σ. Ελληνικής Επιτροπής UNICEF.
• Επικοινωνία  polygnosi@otenet.gr
facebook polygnosi

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα