Μουσείο Τυπογραφείας

Πέθανε ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του εθνάρχη

  • Δεύτερος από αριστερά ο Νικήτας Βενιζέλος δίπλα στον πρώην υπουργό Γ. Χαραλαμπόπουλο, σε ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία.
(Από το Αρχείο των Χανιώτικων νέων)
  • Πρώτος από αριστερά ο Νικήτας Βενιζέλος, στο ετήσιο Μνημόσυνο των Βενιζέλων το 1993.  Δίπλα του από δεξιά, ο Αντώνης Σαμαράς τότε Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης. (Από το Αρχείο των Χανιώτικων νέων)

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Νικήτας Βενιζέλος, ο εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην βουλευτής  και Αντιπρόεδρος της Βουλής, στο Λαϊκό νοσοκομείο, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Νικήτας Βενιζέλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Κόμματος Φιλελευθέρων καθώς και Βουλευτής Α΄ Αθηνών και Χανίων. Ήταν γιος του Κυριάκου και εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Με την Πολιτική ασχολήθηκε το 1963 μετά τον θάνατο του Σοφοκλή Βενιζέλου και θήτευσε κοντά στον Γεώργιο Παπανδρέου.

Στη δικτατορία δραπέτευσε στο εξωτερικό όπου είχε δημιουργήσει δική του αντιστασιακή ομάδα που μετέφερε όπλα στην Κρήτη και φυγάδευσε διωκόμενους αντιστασιακούς. Οργάνωσε την απόπειρα κατάληψης των δύο ελληνικών πολεμικών στο Σαν Ραφαέλ της Γαλλίας και πήρε μέρος στην ανταρσία του Ναυτικού.

Για την αντιστασιακή του δράση του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό Κράτος μετά την πτώση της Χούντας.

Εξελέγη βουλευτής το 1974 και το 1977 με την Ένωση Κέντρου υπο την ηγεσία του Γεωργίου Μαύρου. Μετά την πολυδιάσπαση της Ένωσης Κέντρου το 1978, επανίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων παραμονές εκλογών του 1981.

Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά.

Συλλυπητήρια ψηφίσματα

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει ότι « ο θάνατος του Νικήτα Βενιζέλου μας γεμίζει θλίψη. Εγγονός του Ελευθέριου Βενιζέλου, τίμησε το όνομά του με τη δημόσια παρουσία του. Αγωνίστηκε σθεναρά κατά της δικτατορίας, υποστήριξε με θέρμη τις φιλελεύθερες ιδέες, πολιτεύθηκε με μετριοπάθεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νικήτα Βενιζέλου, πρώην βουλευτή και αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εγγονού του Ελευθερίου Βενιζέλου. Άνθρωπος με υψηλό ήθος, ταγμένος στα φιλελεύθερα ιδεώδη, ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση και ήταν παρών στις πολιτικές εξελίξεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς τον θάνατο του πρώην βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Βενιζέλου, δήλωσε: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε συνεπής εργάτης του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.Στη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση, ενώ με προσωπικά του έξοδα βοήθησε οικονομικά το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού Βέλος το οποίο κατά το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 στασίασε και διέφευγε στην Ιταλία. Για τον λόγο αυτόν, του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικώς, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε την εξής δήλωση για την απώλεια του Νικήτα Βενιζέλου: «Ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε ένας ευπατρίδης. Ήταν φίλος μου και συνυπήρξαμε πολιτικά. Ήταν ένας άνθρωπος που αγωνιζόταν πάντοτε για τα πιστεύω του, για την Ελλάδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του ιδρυτικού μέλους του, Νικήτα Βενιζέλου, εγγονού του Ελευθερίου Βενιζέλου,  πρώην Βουλευτή Χανίων, Προέδρου του Κόμματος Φιλελευθέρων και Αντιπροέδρου της Βουλής, με σημαντική αντιδικτατορική δράση, αποφάσισε ομόφωνα:να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, να εκπροσωπηθεί το Ίδρυμα στην εξόδιο ακολουθία από τον Γενικό Διευθυντή Νικόλαο Παπαδάκη, να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του, να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο».

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης,  αναφέρει ότι «ο Νικήτας Βενιζέλος, εκφραστής της μακράς φιλελεύθερης παράδοσης της οικογένειάς του, υπήρξε ένας πολιτικός του μέτρου. Εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική στο πλάι του θείου του, Σοφοκλή. Στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας έδωσε το δυναμικό του παρών και στη μεταπολίτευση εκπροσώπησε επάξια τα Χανιά στη Βουλή για δύο θητείες. Επανασύστησε το ιστορικό Κόμμα Φιλελευθέρων, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής. Επίσης, διέγραψε μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του». 

(Φωτογραφία εξωφύλλου από το Αρχείο των Χανιώτικων νέων. Ο Νικήτας Βενιζέλος καταθέτει στεφάνι στους Τάφους των Βενιζέλων το 1993)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.