Μουσείο Τυπογραφείας

Περπατώντας στον Μορώνη

Kύριε διευθυντά,
μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες για καταστροφές στον υγρότοπο Μορώνη θεωρήσαμε ότι μια επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης ήταν επιβεβλημένη. Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων περίπου.
Κατ’ αρχάς διαπιστώσαμε ότι το τμήμα  από το γεφυράκι προς τη θάλασσα είναι πολύ καθαρότερο από αυτό που ευρίσκεται στην πάνω μεριά!
Στην πάνω μεριά του δρόμου η κατάσταση ήταν απελπιστική. Πέρα από τις ψεκασμένες όχθες με ισχυρό δηλητήριο, τις κομμένες καλαμιές, υπήρχαν σκουπίδια παντού!
Πλαστικά, φελιζόλ, ελλενίτ, λάστιχα αυτοκινήτων παλιά έπιπλα, καλώδια και πολλά άλλα!
Επίσης αφόρητη μυρωδιά που προερχόταν είτε από λύματα είτε από στάσιμα νερά καθιστούσαν εντελώς υποβαθμισμένο και ακατάλληλο τον υγρότοπο για επίσκεψη.
Βέβαια υδρόβια πουλιά, ψάρια, φίδια, χελώνες που διαβιούν εκεί επιμένουν να μας υπενθυμίζουν ότι παρά τις καταστροφές από τους ανθρώπους η περιοχή δικαιωματικά τους ανήκει!
Στην μεριά της θάλασσας πάλι υπήρχαν ξεριζωμένες αμμοθίνες από μπουλντόζες, υποβαθμισμένα παρόχθια μονοπάτια ως μία ακόμη απόδειξη υποβάθμισης και συρρίκνωσης του υγροτόπου!
Με σεβασμό στους αγώνες των κατοίκων της Σούδας που αγωνίστηκαν για τον Μορώνη, τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Περράκη, το WWF, τις ντόπιες οικολογικές οργανώσεις, ενώνουμε και τη δική μας φωνή για την προστασία και αναβάθμιση της περιοχής!
Ταυτόχρονα καταθέτουμε και τις παρακάτω προτάσεις.
• Ο υγρότοπος του Μορώνη όπως και η λιμνούλα στην παραλία του Καλαθά πρέπει να “υιοθετηθούν” από σχολεία όπως και τους πολιτιστικούς συλλόγους της κάθε περιοχής!
• Ταυτόχρονα ο Δήμος να αναθέσει σε δημοτικό υπάλληλο επισκέψεις ανά τακτά διαστήματα ώστε να διαπιστώνει και να παρεμβαίνει στις τυχόν αυθαιρεσίες επί τόπου! Θεωρούμε λάθος μια περιοχή, που υποτίθεται ότι προστατεύεται, να εγκαταλείπεται στη μοίρα της και οι αρμόδιοι να παρεμβαίνουν μόνο μετά από καταγγελίες πολιτών!
• Επίσης ο Δήμος να βάλει στόχους αναβάθμισης και ανάδειξης των περιοχών αυτών και να τις παρακολουθεί με συνέπεια και επιμέλεια.

Mε εκτίμηση
Γιατρουδάκης Βασίλης
Πατσουράκης Μιχάλης

2 Σχόλια

  • [ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ] ~ ~ ~ Απάντηση

    Το θέμα του ποταμού Μορώνη πρέπει κάποτε να διευθετηθεί,όπως σωστά τονίζουν οι αναγνώστες -σχολιαστές.Η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Σουδας είχε προγραμματίσει να καθαρίσει το χώρο ,αλλά φέτος δεν πρόλαβε ….λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων! Πάντως υπάρχει πρόταση” υιοθεσίας ” από το σχολείο , στο άμεσο μέλλον …

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Όταν η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Σούδας αποφασίσει να παρέμβει καλό θα είναι να ζητήσει την συνδρομή του Δήμου!Υπάρχουν βαριά και ογκώδη αντικείμενα εκεί.
    Σε ότι μας αφορά,αν πληροφορηθούμε εγκαίρως την ημερομηνία,θα προσπαθήσουμε να παραβρεθούμε.
    Καλή δύναμη!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.