Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περπατώ και εξερευνώ μονοπάτια της περιοχής μου

Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Σούδας εκπονεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα “Περπατώ και εξερευνώ τα μονοπάτια της περιοχής μας”. Στην ομάδα μας συμμετέχουν περίπου σαράντα μαθητές και πέντε καθηγητές του σχολείου μας.
Oι περιβαλλοντικές εξορμήσεις μας γίνονται τις Κυριακές ανά δεκαπενθήμερο. Στόχος του προγράμματος είναι να επικοινωνήσουμε με τη φύση, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να αποκτήσουμε σωματική ευεξία, να γνωρίσουμε την παράδοση του τόπου μας και να γνωρίσουμε τις δυνατότητες του για αειφόρο ανάπτυξη  Στην τελευταία μας εξόρμηση την Κυριακή 17 Οκτώβρη 2016 επιλέξαμε μια ξεχασμένη διαδρομή, όπως μας την περιέγραψαν ηλικιωμένοι της περιοχής μας, αναζητώντας τα ίχνη σχολικών εκδρομών παλαιότερων εποχών.
Ξεκινήσαμε με τα πόδια από το σχολείο μας και διασχίζοντας τον κάμπο της Σούδας δεν καταλάβαμε πως φθάσαμε στα όμορφα σοκάκια των Τσικαλαριών και από εκεί στην τοποθεσία Πολύ νερό. Εκεί μας περίμεναν με το φίλεμά τους φιλόξενοι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Τσικαλαριών  που πρόσφατα διαμόρφωσαν με πρωτοβουλία τους, όπως μας εξήγησαν το χώρο. Η σύντομη ξενάγηση που ακολούθησε ήταν ένα όμορφο ταξίδι του νου σε παλαιότερες εποχές καθώς αυτή η πηγή, όπως διαπιστώσαμε είναι στενά δεμένη με την Ιστορία και την κοινωνική ζωή του χωριού. Συνεχίσαμε για το Ραφιόλι στο χωριό Νεροκούρου αναζητώντας το ξεχασμένο μονοπάτι των παππούδων και των γιαγιάδων της περιοχής μας. Ξεναγός μας σε αυτή τη διαδρομή ο Δημοτικός σύμβουλος Χανίων  κ. Φοβάκης Μανούσος και Ευτύχης Μπολάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροκούρου. Περπατώντας οσφρανθήκαμε τις μυρωδιές του μονοπατιού, θρύψαμε στις παλάμες μας  φασκόμηλο, ρίγανη και μυρτιά και νιώσαμε το βαθύ λεπτό άρωμα τους. Απολαύσαμε το πράσινο και θαυμάσαμε ένα τοπίο μοναδικό, με τα ερημοκκλήσια στις παρυφές του βουνού Μαλάξα να ξεχωρίζουν με τη διακριτική παρουσία τους. Και όταν φθάσαμε στo Ραφιόλι χαθήκαμε στους θρύλους και στην παράδοση της περιοχής μέσα από τις αφηγήσεις των ξεναγών μας. Νιώσαμε την καρδιά της Κρήτης να χτυπά στα σημάδια που άφησαν οι άνθρωποι στο πέρασμά τους στην ξεχασμένη πανέμορφη Βενετσιάνικη κρήνη, που στο πείσμα της λησμονιάς των ανθρώπων συνεχίζει να υπάρχει. Ξεκουραστήκαμε καθισμένοι στα πεζούλια στο εσωτερικό της μνημειακής κρήνης θαυμάζοντας το βατσαλωτό πάτωμα, τη ροζέτα που στολίζει την κορυφή της θολωτής αυτής κατασκευής και το οξυκόρυφο τόξο με το γλυπτό  διάκοσμο. Ο λόφος της Κουκουλίτσας με τα μικρά  σπήλαια, απέναντι από το Ραφιόλι μας προσκαλούσε να τον επισκεφθούμε στη συνέχεια. Η εξερεύνηση των σπηλαίων του ήταν μια άλλη πρόκληση για εμάς, καθώς η παράδοση θέλει να σχετίζονται με την λατρεία του Θεού Διονύσου κατά την αρχαιότητα. Το άναμα των καντηλιών στο ερημοκλήσι του Αγίου Αντωνίου ήταν το επόμενο μέλημά μας, ενώ ο ήχος με το κτύπημα της καμπάνας του αντιβόησε ευχάριστα στα αυτιά μας. Στην επιστροφή ακολουθήσαμε διαφορετική διαδρομή ανάμεσα σε θάμνους, σχίνους, χαρουπιές, αγριοαχλαδιές  αλλά και πεύκα, για να κατηφορίσομε στη συνέχεια προς το σχολείο μας διασχίζοντας το γκριζοπράσινο των ελαιώνων και θαυμάζοντας τη θέα του λιμανιού της Σούδας από ψηλά.
Τώρα περιμένομε με ανυπομονησία να έρθει η ώρα της επόμενης εξόρμησης στο μονοπάτι που θα επιλέξομε να επισκεφθούμε καθώς με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα οι Κυριακές μας απέκτησαν χρώμα, άρωμα φύσης και ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΓΕΛ Σούδας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα