Μουσείο Τυπογραφείας

Περί αυξήσεων στις συντάξεις

Κύριε διευθυντά,
όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Την τελευταία 10ετία, οι συνταξιούχοι απ’ όλες τις κυβερνήσεις υπέστησαν μείωση από 25% έως και 60%, που σημαίνει πάνω από 80 δισ. Οι κυβερνήσεις ψήφιζαν νόμους και η εκάστοτε αντιπολίτευση υποσχόταν ότι θα τους καταργήσει. Όταν γινόταν κυβέρνηση συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο όπως ο νόμος 4051/12-4093/12 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου αλλά φέρνει νομοσχέδιο που καταργεί το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Προχωρά στην δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ) και προχωρά σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που σε μερικά χρόνια θα δημιουργήσει ένα κεφάλαιο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές σχεδόν 70 δισεκ. ευρώ.
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους με ψέματα και μισές αλήθειες, κρύβει ότι όχι μόνο ισχύουν όλες οι αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις αλλά τις ενισχύει ακόμη με πιο επιθετικό τρόπο.
Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που τα ποσοστά αναπλήρωσης από 80% έπεσαν στο 37% διατηρούνται. Η κυβέρνηση λέει ότι θα προκύψουν αυξήσεις σε μια μερίδα συνταξιούχων γιατί σκοπεύει να ανεβάσει λίγο τα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα ‘χουμε μια νέα μείωση στους νέους συνταξιούχους. Π.χ. ο συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη πριν το 2019 ο επανυπολογισμός έγινε με το ποσοστό αναπλήρωσης του Κατρούγκαλου. Προέκυψε προσωπική διαφορά 200 ευρώ που δεν του αφαιρέθηκε από την σύνταξη. Με το νέο επανυπολογισμό το ποσόν αναπλήρωσης δεν θα είναι 200 αλλά 130 ευρώ που δεν θα του αφαιρεθεί άμεσα αλλά κάθε θετική μεταβολή θα συμψηφίζεται. Για τον συνταξιούχο μετά το 2019 θα γίνει όμως μείωση των 130 ευρώ λιγότερα με συνταξιούχο με τις ίδιες προϋποθέσεις πριν το ’19.
Για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η προσωπική διαφορά είναι πολλαπλάσια, έτσι η όποια αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης μετά τα 33 χρόνια δεν θα επιφέρει ούτε ένα ευρώ.
Μεγαλοδικηγόροι, κυβέρνηση, ΜΜΕ και κάποιο λεγόμενο δίκτυο συνταξιούχων παραπλανά ότι δικαιώνονται με προσφυγές και δικαστικές αποφάσεις.
Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ και άλλες, παλεύουν και διεκδικούν.
– Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των ταμείων με ανακεφαλαιοποίησή τους.
– Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που θα σημάνει νέα μείωση των αποθεματικών άρα μικρότερες συντάξεις, χειρότερη περίθαλψη.
– Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
– Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους.
– Δωρεάν παροχή ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
– Ελάχιστη σύνταξη 600 ευρώ. Επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν ή καταργήθηκαν.
– Πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού – παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
Καλούνται όλοι οι συνταξιούχοι να συνεχίσουν τον αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν τη κοινωνική ασφάλιση στα χέρια ιδιωτών. Όχι στο επίδομα πτωχοκομείου της λεγόμενης Εθνικής Σύνταξης.
Οι Συνταξιούχοι δικαιούνται μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, τα λεφτά μας ζητάμε που πληρώσαμε με αίμα και κόπο.

Παπαντωνάκης Νίκος
μέλος διοίκησης ΟΑΕΕ νομού Χανίων και μέλος διοίκησης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.