Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πέρασε κιόλας μια βδομάδα στη Σικελία;»

…αναφώνησε η Αριστέα όταν περιμέναμε στην Αθήνα την πτήση για τα Χανιά. Δύσκολο να πιστέψει κανείς πώς αυτό που περίμενες τόσο καιρό, πέρασε τόσο γρήγορα, και ναι, κάθεσαι εκεί, με τους συμμαθητές σου και τις καθηγήτριές σου, ανατρέχοντας στις πιο έντονες στιγμές της παραμονής στη Σικελία.

«Συμμετείχα για πρώτη φορά σε ταξίδι Erasmus+ και ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες που είχα ως καθηγήτρια. Ταξιδέψαμε σε έναν πανέμορφο προορισμό, στις Συρακούσες της Σικελίας, κάναμε καινούργιους φίλους αλλά δεθήκαμε και μεταξύ μας. Οι μαθητές ανακάλυψαν νέα ταλέντα και δεξιότητες μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν, εξάσκησαν τις ξένες γλώσσες που μιλούν και ανέπτυξαν ενδιαφέρον για άλλες. Ακόμη και οι λίγες δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν θετικά μαθήματα ζωής. Όλοι επιστρέψαμε πιο δυνατοί, πιο χαρούμενοι κι ίσως πιο σοφοί…»
Έτσι σχολίασε η κ. Κουρνιδάκη τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου στις Συρακούσες στο πλαίσιο του προγράμματος “Once Upon an Island” στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου. Τη φορά αυτή η βασική εργασία των μαθητών ήταν η διδασκαλία ενός μαθήματος, είτε ακαδημαϊκού είτε πιο πρακτικού. Στο σχολείο VIII Istituto Comprensivo “Elio Vittorini” οι μαθητές της Πορτογαλίας έδειξαν πώς μπορεί να βρίσκει κανείς το δρόμο του στη φύση, της Πολωνίας πώς να ράψεις μια θήκη γυαλιών, οι Κροάτες την κατασκευή λιποζάν με φυσικά υλικά, οι μικροί Ιρλανδοί σχεδίαση χαρακτήρων κόμικ, ενώ οι Ιταλοί είχαν ετοιμάσει ένα ομαδικό παιχνίδι. Οι δικοί μας μαθητές μετέφεραν με τον τρόπο τους στοιχεία του Μινωικού πολιτισμού με ένα πολυμεσικό και διαδραστικό μάθημα που περιλάμβανε σκετς με την Αριάδνη και το Θησέα, απόσπασμα από βίντεο αναπαράστασης του ανακτόρου της Κνωσού, και συναρμολόγηση παζλ με εικόνες από τις μινωικές τοιχογραφίες: τα δελφίνια, οι γαλάζιες κυρίες και τα ταυροκαθάψια.
Όλα αυτά μετά από μια θερμή υποδοχή στο ιταλικό σχολείο με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Ξεναγηθήκαμε στο σχολείο ανά ομάδες χωρών, και οι Ιταλοί μαθητές μας τίμησαν δίνοντάς μας χειρόγραφο το μύθο της νύμφης Αρεθούσας που έφτασε στην Ορτυγία κυνηγημένη από τον Αλφειό ποταμό, ενώ σε άλλο τμήμα παρακολουθήσαμε παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού που εστίαζε στη μινωική Κρήτη.
Το αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών μας συγκίνησε, καθώς η ξεναγός μας, η κ. Γκρέκο, ζωντάνεψε εκεί όλη την εισροή του ελληνικού στοιχείου κατά την αρχαιότητα. Με ανοιχτό το στόμα μείναμε στην ψηφιακή έκθεση προς τιμή του Αρχιμήδη. Θα συμφωνήσουμε όμως όλοι οι συμμετέχοντες ότι η πιο συνταρακτική εμπειρία ήταν η πεζοπορία στο ηφαιστειακό τοπίο της Αίτνας σε υψόμετρο 1700 μέτρων εν μέσω ομίχλης, βροχής και αέρα για να δούμε από κοντά τους πλευρικούς κρατήρες του Σαρτόριο. Στην Agira είδαμε την επιδίωξη να αναδειχθεί τουριστικά ένα εγκαταλειμμένο χωριό μέσα από τις οργανωμένες προσπάθειες των κατοίκων, αν και μέσα στο λεωφορείο επικράτησε ο αγώνας για την κατάκτηση της γαλαρίας (διεθνές φαινόμενο στις σχολικές εκδρομές τελικά!). Στον καθεδρικό ναό στην πόλη μπαρόκ Νότο παραξενευτήκαμε στη θέα σταυρών φτιαγμένων από παλιό ξύλο κόκκινο και μπλε νομίζοντας ότι ήταν μια μορφή μοντέρνας τέχνης. Ήταν των μοντέρνων καιρών τελικά και απέκτησαν άλλη βαρύτητα στη σκέψη μας: τα ξύλα από τα τσακισμένα πλεούμενα που είχαν μεταφέρει παράνομους μετανάστες στις ακτές της Σικελίας μεταμορφωμένα σε σταυρούς, μεταμορφωμένα σε σύμβολα ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.
Πολλά ακόμη έχουμε να πούμε για την πλούσια διοργάνωση μέσα από τις προσπάθειες των Ιταλίδων καθηγητριών, Antonia Terranova και Marcella Caramma, για την εγκάρδια φιλοξενία των μαθητών μας στις οικογένειες, για το άνοιγμα των οριζόντων. Το πρόγραμμα Εράσμους αποδεικνύεται ταξίδι και μέσα στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Είμαστε τώρα εδώ και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε πάλι φτερά για την Πορτογαλία το Μάιο, με νέες δραστηριότητες. Λίγα ακόμη λόγια από τους μαθητές μας και …βίρα τις άγκυρες, για νέους τόπους!
«Το ταξίδι μας στη Σικελία ήταν πολύ ευχάριστο. Θα ήθελα να τονίσω ότι η φιλοξενία στην οικογένεια ήταν πολύ ζεστή. Από τη δεύτερη κιόλας μέρα κατάφερα να αισθανθώ σχεδόν σα στο σπίτι μου. Τι με εντυπωσίασε; Η Αίτνα, πραγματικά απίστευτη! Στο υπέροχο αυτό ταξίδι πήρα ταυτόχρονα και ένα μάθημα ζωής: να μη βγάζω εύκολα συμπεράσματα για τους ανθρώπους. Αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία να πάω σε ένα ταξίδι Erasmus, θα το έκανα με μεγάλη χαρά!» Αριστέα Βλαστάκη
«Είδα καινούρια μέρη, εξάσκησα τη δεύτερη μου γλώσσα και γνώρισα μια καινούρια κουλτούρα και ένα διαφορετικό τρόπο ζωής» Δημήτρης Κουτσαυτάκης
«Στη Σικελία μου άρεσαν τα αρχαία ελληνικά μνημεία, αλλά το πιο εντυπωσιακό μέρος που πήγα ήταν η Αίτνα. Τις πρώτες μέρες με δυσκόλεψε η συνεννόηση με τους ανθρώπους λόγω μη κοινής γλώσσας. Στο σπίτι που με φιλοξένησαν με αντιμετώπιζαν σαν επίτιμο μέλος της οικογένειας τους. Το ταξίδι ήταν συγκλονιστικό. Απέκτησα γενικές και γλωσσικές γνώσεις, γνώρισα καινούριους ανθρώπους και έναν άλλο πολιτισμό.» Παναγιώτης Κοκοτσάκης.
Μαρία Φουρουντζόγλου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα