Μουσείο Τυπογραφείας

ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πενία τέχνας κατεργάζεται…

Χρήση συμφώνων συμβίωσης για αποσπάσεις ή διορισμούς!

06«Πενία τέχνας κατεργάζεται..». Το ρητό αυτό φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που προχωρούν στη σύναψη Συμφώνων Συμβίωσης προκειμένου να ευνοηθούν της Νομοθεσίας π.χ να μην πάρουν απόσπαση, να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση ή να βελτιώσουν τη σειρά τους στους πίνακες κατάταξης του Υπουργείου για διορισμό στο Δημόσιο.

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στα “Χ.ν.” από εκπαιδευτικούς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ενώ από την πλευρά τους τόσο η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων όσο και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ( Δασκάλων και Νηπιαγωγών, ΕΛΜΕ) δηλώνουν άγνοια για το φαινόμενο και δεν το επιβεβαιώνουν αλλά ούτε είναι σε θέση να το διαψεύσουν. Άλλωστε, όπως επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανώλης Μηλιαράκης, « από την στιγμή που η Νομοθεσία για τα θέματα συμβίωσης λαμβάνεται υπόψη και μοριοδοτείται (4 μόρια) – όπως σε σωρεία άλλων θεμάτων η συμβίωση έχει αναγνωριστεί-  οφείλουμε να σεβόμαστε το Νόμο».
Υπενθυμίζεται πως η Νομοθεσία εξισώνει πλήρως το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο,ως προς κάθε δικαίωμα και παροχή, ενώ στους συντρόφους του συμφώνου αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα κλπ. Ενδεικτικά, η εξίσωση αφορά τη χορήγηση επιδόματος γάμου, άδειας γάμου, κριτήρια συμμετοχής και κατάταξης στα προγράμματα απασχόλησης, και άλλα.

ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Πάντως τα στατιστικά στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων δείχνουν πως τα Σύμφωνα Συμβίωσης στο Δήμο Χανίων από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στο Δήμο Χανίων από Ιανουάριο 2017 μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2017, δηλαδή μέσα σε 9 μήνες, τα Σύμφωνα Συμβίωσης ξεπέρασαν τα 58, την στιγμή που καθ’ όλη την περυσινή χρονιά, δηλαδή το 2016 είχαν υπογραφεί μόλις 33 Σύμφωνα. Σε όλο το Νομό Χανίων το ίδιο διάστημα (Ιανουάριος 2017 με 11 Σεπτεμβρίου 2017) συνάφθησαν 67 Σύμφωνα Συμβίωσης ενώ καθ΄όλη την περυσινή χρονιά είχαν συναφθεί 50 Σύμφωνα.
Εν τω μεταξύ, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 24 Αυγούστου 2017 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 στο δήμο Χανίων κατατέθηκαν 11 Σύμφωνα Συμβίωσης, σύμφωνα με στοιχεία από το Ληξιαρχείο Χανίων. (Το συγκεκριμένο διάστημα φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την διαδικασία της Α’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας). Οι δε, ηλικίες των ατόμων που προχώρησαν σε Σύμφωνα Συμβίωσης το συγκεκριμένο διάστημα είναι στην πλειοψηφία τους 30-40 ετών.

Η εικόνα σε όλο  τον Νομό Χανίων
Όσον αφορά τους δήμους των Χανίων όπου κατατέθηκαν τα περισσότερα Σύμφωνα Συμβίωσης, τα  στατιστικά στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων από Ιανουάριο 2017 έως 11 Σεπτεμβρίου 2017, δείχνουν τα εξής :
•Δήμος Χανίων 58 Σύμφωνα Συμβίωσης ( Δ.Ε Χανίων 33 Σύμφωνα, Δ.Ε Ενότητα Νέας Κυδωνίας 8, Δ.Ε Ακρωτηρίου 5, Δ.Ε Θερίσου 5, Δ.Ε Ελευθερίου Βενιζέλου 4, Δ.Ε Σούδας 3, Δ.Ε Κεραμειών 0)
•Δήμος Αποκορώνου 5 Σύμφωνα Συμβίωσης ( Δ.Ε Βάμου 3, Δ.Ε Γεωργιουπόλεως 1, Δ.Ε Αρμένων 1)
•Δήμος Πλατανιά 3 Σύμφωνα Συμβίωσης ( Δ.Ε Βουκολιών 2, Δ.Ε Κολυμπαρίου 1),
•Δήμος Κισάμου 1 Σύμφωνο Συμβίωσης (Δ.Ε Κισάμου 1)
•Δήμος Γαύδου 0,  Δήμος Καντάνου -Σελίνου 0, Δήμος Σφακίων 0.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.