Μουσείο Τυπογραφείας

Παιδότοπος…

Δ1 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Ηρθαν τα Χριστούγενα…
Kαλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Κείμενα και ζωγραφιές για την πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου απ’ τα παιδιά της Δ1 τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων στον σημερινό Παιδότοπο, γύρω απ’ την εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Χριστουγεννιάτικες εικόνες με τα μάτια των παιδιών. Ειρηνικές, όμορφες εικόνες.
Δρόμοι στολισμένοι και λαμπεροί, χριστουγεννιάτικα δέντρα, παιδιά που λένε τα κάλαντα, γιορτινά τραπέζια, αναμμένα τζάκια, χιονάνθρωποι… Τι καλά να ήταν έτσι ο κόσμος μας! Να επικρατούσε το “Επί γης ειρήνη”… “Ηρθαν τα Χριστούγεννα/ μια γλυκιά λέξη των παιδιών/ γεμάτη δώρα κι ανεμελιά”, όπως μας λέει ένα από τα παιδιά. Να’ ναι καλά και αυτά και η δασκάλα τους η κυρία Μαρίνα Φλεμετάκη, για το Χριστουγεννιάτικο υλικό που μου έστειλαν…

Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους!
Χαιρετώ σας κι αγαπώ σας!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης δάσκαλος

  • Σοφία, Αδριανή, Ραφαέλα, Μικαέλα
  • Πασχάλης, Βαγγέλης, Κώστας
  • Ευτυχία, Κέλλυ, Έλλη, Μύρτω, Φρειδερική
  • Στράτος, Νίκος

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο ωραίες γιορτές. Ειδικά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα που είναι στολισμένες οι βιτρίνες των μαγαζιών και το στολισμένο δέντρο στο Σύνταγμα.
Τα παγοδρόμια της πόλης άνοιξαν και καθημερινά είναι γεμάτα οικογένειες. Τα παιδιά δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στο πατινάζ και οι γονείς τα θαυμάζουν ενώ ένας Αϊ Βασίλης μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά.
Άνοιξαν τα θέατρα της πόλης με θέμα τα Χριστούγεννα. Από τα παράθυρα φαίνονται οικογένειες που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και περιμένουν τα δώρα του Αϊ Βασίλη και δίπλα στο δέντρο πάνω σε ένα τραπεζάκι έχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γάλα και καρότα για τον Ρούντολφ. Μετά περνάνε τον χρόνο τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και περιμένουν να μπει ο καινούριος χρόνος.
Ευτυχία Κατσαφράκη

Οι αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες διακοπές έγιναν τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε κάναμε ένα ταξίδι στη Βιέννη. Πλησιάζοντας στον προορισμό μας είδαμε πάρα πολλά χιονισμένα κυπαρίσσια που μας άρεσαν πάρα πολύ. Όταν μπήκαμε στο δωμάτιό μας, αφήσαμε τις βαλίτσες μας και βγήκαμε έξω για να απολαύσουμε την υπέροχη φύση. Όλα ήταν χιονισμένα! Η ώρα περνούσε ευχάριστα! Όταν γυρίσαμε στο ξενοδοχείο ανάψαμε το τζάκι για να ζεσταθούμε. Μετά από αρκετή ώρα βγήκαμε ξανά για να φάμε. Ξαφνικά άρχισε να χιονίζει. Ήταν πάρα πολύ ωραία! Το επόμενο πρωί πήγαμε να φάμε πρωινό σε ένα εστιατόριο παραδίπλα. Τότε είδαμε τις ετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το βράδυ πήγαμε για να το δούμε αναμμένο. Ήταν τέλειο! Οι γιρλάντες του ήταν ασημί και τα φωτάκια, που άναβαν σε διάφορα χρώματα, ήταν φοβερά. Μετά από την γιορτή πήγαμε να κάνουμε μια βόλτα. Οι δρόμοι ήταν στολισμένοι με πάρα πολλά και διάφορα στολίδια. Τα μαγαζιά και οι δρόμοι ήταν στολισμένα με μπάλες, κορδέλες, φωτάκια… Η εμπειρία μου από αυτήν την εκδρομή ήταν τέλεια. Δεν ήθελα να φύγω αλλά δυστυχώς έπρεπε… Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτήν την εκδρομή και θα ήθελα να την ξαναζήσω.
Κέλλυ Χατζησταύρου

Καθώς τα Χριστούγεννα έρχονται ξανά, τα παιδιά βγάζουν τα δέντρα από την αποθήκη και τα στολίζουν με μπάλες, φωτάκια και γιρλάντες. Ο Δήμος στολίζει το μεγάλο δέντρο μπροστά από την Αγορά. Ο κόσμος κατεβαίνει να ψωνίσει χριστουγεννιάτικα δώρα για τους συγγενείς του. Το 2018 τελειώνει και μπαίνει 2019 και όλοι είναι χαρούμενοι οπότε…. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Νίκος Μιλιδάκης

Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περνάμε με την οικογένειά μας και με τους φίλους μας. Να στολίζουμε δέντρο και να λέμε τα κάλαντα. Τα δύο αγαπημένα μου είναι να κάνουμε τραπέζι για όλους και να κόβουμε την βασιλόπιτα με τη νέα χρονιά πάνω της γραμμένη. Λατρεύω τα Χριστούγεννα!
Φρειδερίκη Δασκαλάκη

…Πριν έρθει στη χώρα μας το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι άνθρωποι στόλιζαν ξύλινα καραβάκια. Το καράβι συμβολίζει την καινούρια πορεία του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Το ελληνικό, παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλιών εποχών της χώρας μας όταν τα παιδιά με αγάπη , χαρά και δημιουργικότητα έφτιαχναν τα παιχνίδια τους. Αποτελεί όμως και ένα είδος καλωσορίσματος στους ναυτικούς, οι οποίοι επέστρεφαν από τα μακρινά τους ταξίδια στα πατρικά τους…
Νεφέλη Νίκου

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο ωραίες γιορτές, ειδικά στα Χανιά. Οι βιτρίνες των μαγαζιών είναι γεμάτες παιχνίδια που όταν περάσεις από δίπλα τους θέλεις να αγοράσεις κάτι. Σχεδόν σε όλα τα σπίτια γιαγιάδες, παππούδες, μαμάδες, μπαμπάδες αλλά και παιδιά στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όμως εγώ πιστεύω πως δεν είναι μόνο αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα εμένα η οικογένειά μου φτιάχνει κουραμπιέδες, μελομακάρονα καθώς και άλλα πολύ νόστιμα γλυκά. Ένα άλλο έθιμο που επίσης θα το ξέρετε όλοι σας είναι πως τα παιδιά δεν θέλουν να πουν κάλαντα μόνο στους κοντινούς φίλους ή συγγενείς. Έτσι σκορπίζονται σε διάφορες περιοχές. Στα χέρια τους κρατάνε ένα τρίγωνο με το οποίο παίζουν μουσική. Χτυπάνε τις πόρτες των σπιτιών. Όταν πουν τα κάλαντα μπορεί οι άνθρωποι να τους δώσουν λεφτά….
Ευδοκία Κακατσάκη

Τα Χριστούγεννα στα Χανιά είναι πολύ ωραία, όμορφα και γιορτινά. Αρχίζουν από τις αρχές του Δεκέμβρη να στολίζουν έξω από την κεντρική αγορά ένα μεγάλο δέντρο με φώτα, γιρλάντες και στολίδια. Επίσης γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις στην πόλη μας. Γίνονται μουσικές παραστάσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλά ενδιαφέ- ροντα εργαστήρια για τα παιδιά και τους γονείς τους. Στη γειτονιά του σχολείου μας, στη Χαλέπα, γίνεται φωταγώγηση ενός δέντρου κι εκείνη τη μέρα μαζεύονται παιδιά που βγάζουν φωτογραφίες και κάνουν βόλτα με το τρενάκι στους δρόμους της γειτονιάς. Τα Χριστούγεννα στην πόλη μας μάς αρέσουν πολύ!
Δημήτρης Μετζιδάκης ,
Γιάννης Σπανουδάκης

Ηρθαν τα Χριστούγεννα!!!
Χιόνι παντού,
τα παιδιά παίζουν
τρέχουν και γελούν.

Ηρθαν τα Χριστούγεννα!!!
Μια γλυκιά λέξη των παιδιών
γεμάτη δώρα και ανεμελιά.

Το σπίτι γεμάτο μυρωδιές,
το τζάκι αναμμένο,
το δέντρο στολισμένο!
Ήρθαν τα Χριστούγεννα!!!
Άντα Παριωτάκη

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.