Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Passe-pARTout ή αλλιώς πόση ελπίδα μπορεί να γεννήσει μία καλλιτεχνική δράση

«Θέλουμε να δείξουμε σε όλους πόση ομορφιά κρύβεται τριγύρω και μέσα μας. Πόση ελπίδα μπορεί να γεννήσει μία καλλιτεχνική δράση, πώς η αισιοδοξία μεταδίδεται όταν τραγουδάμε παρέα» λέει στις «διαδρομές» ο Γιάννης Γιαννακάκης, που μαζί με δύο ακόμη ανθρώπους της Μουσικής και της Εκπαίδευσης, τους Γιώργο Πογιατζή και Τίτο Σμυρνάκη, δημιούργησαν τους… «passe-pARTout».

Mια μουσικο-θεατρική ομάδα, που υλοποιεί δράσεις μετά μουσικής στα Χανιά και αποτελείται από δεκάδες νέα παιδιά που, αν κρίνει κανείς από τα χαμόγελά τους, αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν: προτείνουν, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, νέους χώρους και κρυμμένα σημεία της πόλης μας που αξίζουν της προσοχής μας. Αξιοσημείωτο είναι πως η ομάδα λειτουργεί σε απολύτως εθελοντική βάση, χωρίς μισθό, δίδακτρα, συνδρομή και όλες οι εκδηλώσεις της είναι χωρίς εισιτήριο ή εθελοντική συνεισφορά.
Μία πρωτοβουλία που δείχνει πως καμία κρίση δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή μας, όταν υπάρχει μεράκι, φαντασία και κέφι για δημιουργία.

• Πότε και πώς ξεκινά το ταξίδι της μουσικο-θεατρικής ομάδας «passe-pARTout» στα Χανιά; Από ποιους αποτελείται;
Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας υπήρχε αρκετά χρόνια στις συζητήσεις τριών φίλων που αγαπούμε τη μουσική και ασχολούμαστε με την εκπαίδευση. Του Γιώργου Πογιατζή, του Τίτου Σμυρνάκη και εμένα. Οι συζητήσεις αυτές άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά το φθινόπωρο του 2012, όταν αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε μαθητές Λυκείου και φοιτητές που αγαπούν τη μουσική και επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από ένα δημιουργικό σύνολο. Η ομάδα μεγάλωσε και μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 40 μέλη.

• Ποιος ο στόχος δημιουργίας των «passe-pARTout»; Ποιο είναι το όραμα της ομάδας;
Ο κύριος στόχος ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά που αγαπούν τη μουσική να δουλέψουν μέσα σε ένα σύνολο όχι χορωδών, αλλά τραγουδιστών. Απευθυνθήκαμε αρχικά σε μαθητές Λυκείου και φοιτητές, διότι στη βαθμίδα τους στερούνται του μαθήματος της μουσικής. Με αυτά τα υπέροχα παιδιά μπορέσαμε να θέσουμε και τις βάσεις που επιθυμούσαμε.
Λειτουργούμε σε απολύτως εθελοντική βάση, χωρίς μισθό, δίδακτρα, συνδρομή και όλες μας οι εκδηλώσεις είναι χωρίς εισιτήριο ή εθελοντική συνεισφορά. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται χάρη στους πολλούς υποστηρικτές των δράσεών μας.
Εχουμε κάνει πράξη να ξεκινάμε τις παραστάσεις που οργανώνουμε ακριβώς στην ώρα μας ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους φίλους μας. Και βέβαια, να ανακαλύπτουμε συνεχώς και να προτείνουμε νέους χώρους και κρυμμένα σημεία της πόλης που αξίζουν της προσοχής μας.
Θέλουμε να δείξουμε σε όλους πόση ομορφιά κρύβεται τριγύρω και μέσα μας. Πόση ελπίδα μπορεί να γεννήσει μία καλλιτεχνική δράση, πώς η αισιοδοξία μεταδίδεται όταν τραγουδάμε παρέα.

• Σε κάθε δράση παρατηρεί κανείς ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων παιδιών που συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Πού το αποδίδετε αυτό;
Οπως σας έλεγα, περισσότεροι από 40 νέες και νέοι έχουν συμμετάσχει σε κάποια από τις δράσεις μας. Η ομάδα ανανεώνεται συνεχώς και είμαστε τυχεροί να έχουμε μαζί μας εξαιρετικής ποιότητας χαρακτήρες.
Μπορούμε έτσι να συνεργαζόμαστε με κέφι, να δημιουργούμε από κοινού και να παρουσιάζουμε με καμάρι το έργο μας.
Αυτά τα στοιχεία φαίνεται να τα εκτιμούν οι νέοι φίλοι μας.

• Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά και πώς πιστεύετε ότι επιδρά η μουσική στη ζωή τους;
Η ανταπόκριση των μελών της ομάδας περνά συνήθως από στάδια. Από δειλός ακροατής μέχρι θαρραλέος ερμηνευτής. Κάθε προσωπικότητα απαιτεί τον δικό της χρόνο για να φανερώσει τις πτυχές της. Η ομάδα όμως διαμορφώνει ένα κλίμα ενθουσιώδες, πανηγυρικό κάποιες στιγμές, που ευνοεί τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση.
Κι όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, κουβαλώντας τις ευθύνες και τον κόπο για έναν καλλιτεχνικό στόχο, αντιλαμβάνονται τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάζει το μέσα του, τους γύρω, το περιβάλλον και το μέλλον του.

• Πιστεύετε ότι σήμερα, όπως είναι δομημένο το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, βοηθά τα παιδιά να ξετυλίξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και τα ταλέντα τους;
Αν συζητάμε για τα καλλιτεχνικά μαθήματα, δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι οι λίγες ώρες στο σχολικό πρόγραμμα μπορούν να προσφέρουν ταυτόχρονα ένα επαρκές παράθυρο προς την τέχνη, μια ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο και ένα πεδίο εξακρίβωσης ταλέντων και δεξιοτήτων. Οι γενιές των μαθητών της εποχής του διαδικτύου δεν περιμένουν όμως παθητικά. Ανακαλύπτουν αυτά που τους ενδιαφέρουν, παρακολουθούν τις αλλαγές, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και τις τάσεις. Κι έτσι από νωρίς διαμορφώνουν άποψη για την τέχνη που μιλάει μέσα τους.
Οταν όμως το περιβάλλον δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες, οι μαθητές ανθίζουν. Λαμπρό παράδειγμα, το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας.
Κι αν υπήρχε και Θεατρικό σχολείο; Και Εικαστικό και Κινηματογραφικό; Δεν θα υπήρχαν ενθουσιώδεις και ταλαντούχοι μαθητές να το αγκαλιάσουν;

• Πώς μπορεί η Τέχνη να βελτιώσει την καθημερινότητά μας;
Μπορεί εφόσον της το επιτρέπουμε.
Εφόσον δεχόμαστε τον διαρκώς παιδευτικό της χαρακτήρα, εφόσον αφήνουμε τα έργα της να συνομιλούν μαζί μας, εφόσον δεν κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας.
Ο Πικάσο έλεγε πως η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να δούμε την αλήθεια.
Αρκεί να θέλουμε να δούμε την αλήθεια, συμπληρώνω.

• Ποιες δράσεις είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της μουσικο-θεατρικής ομάδας;
Κάθε δράση έχει ξεχωριστή σημασία, βαρύτητα και επίδραση για εμάς και το κοινό.
Σίγουρα όμως ήταν αξέχαστη στιγμή η πρώτη μας δράση, όταν πραγματοποιήσαμε το flash mob στη Δημοτική Αγορά τον Δεκέμβριο του 2012. Ημασταν αγχωμένοι, αλλά και συγκινημένοι. Νιώσαμε όλοι τόσο περήφανοι βλέποντας αργότερα το βίντεο να διαδίδεται ως παράδειγμα προς μίμηση και ως ανάσα αισιοδοξίας.
Από τις πιο δυνατές όμως στιγμές ήταν όταν το καλοκαίρι του 2014 ανοίξαμε για πρώτη φορά τις σιδερένιες πόρτες των παλαιών φυλακών και καλέσαμε εκατοντάδες Χανιώτες σε έναν χώρο γεμάτο ενέργεια, αλλά με βαριά ιστορία και σκληρές μνήμες.
Συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους να ταράξουμε δημιουργικά την καθημερινότητα κι έτσι συνεχώς να προστίθενται κι άλλες τέτοιες δράσεις. Κι άλλες τέτοιες εμπειρίες.

• Τι νέο να περιμένουμε από τους «passe-pARTout»;
Την Κυριακή 15 Μαΐου θα ανοίξουμε μουσικά τις πόρτες του νέου κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χαλέπα. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα παρουσιάσουμε εκεί την παράσταση «γλυκά ακουμπήστε στην κουπαστή» που πρωτοπαίχτηκε το φθινόπωρο στην Πινακοθήκη. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 8.15 ακριβώς και έχει διάρκεια 40’.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βίντεο με μία αναπάντεχη μουσική συνάντηση που είχαμε με έναν σπουδαίο τραγουδοποιό. Συνάντηση που έγινε καθώς παίζαμε μουσική στον δρόμο και εξελίχθηκε σε ένα μικρό πανηγύρι.
Ετοιμαζόμαστε βέβαια και για την καλοκαιρινή μας παράσταση, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, αλλά ακόμα δεν έχουμε να ανακοινώσουμε πολλά.
Θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέχρι τότε, ελπίζω.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα