Μουσείο Τυπογραφείας

«Πάσχουν» τα φράγματα στην Κρήτη

09aΜόλις 40 εκατ. κυβικά μέτρα νερού από τα συνολικά 160 που ανέρχεται η ικανότητα των φραγμάτων της Κρήτης αξιοποιούνται λόγω κατασκευαστικών αστοχιών και έλλειψης δικτύων. Στο μεταξύ, έως το τέλος του Ιουνίου του 2017 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναρρύθμιση των πηγών της Αγιάς που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τη ΔΕΥΑ Χανίων. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι σήμερα χρησιμοποιείται μόλις το 50% των νερών που εκφορτίζονται στην Αγιά και τονίζουν ότι μέσω της αναρρύθμισης θα μπορούσε σταδιακά να αυξάνεται η ποσότητα χρήσης κατά 5 εκατ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, που ισοδυναμεί με ένα… φράγμα Βαλσαμιώτη.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Νικολαΐδης στο περιθώριο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Aquaman» για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής του Κερίτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΟΑΚ, τη ΔΕΥΑΒΑ, τη ΔΕΥΑΧ, τους ΤΟΕΒ κ.ά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και έχει ως στόχο τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, η μελετητική ομάδα έχει καταρτίσει σχέδια ξηρασίας και κλιματικής αλλαγής διαφορετικής έντασης και παράλληλα «τρέχει» μια μεθοδολογία για την ιεράρχηση των μέτρων για την αναβάθμιση της ποιότητας των υδατικών πόρων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.