Μουσείο Τυπογραφείας

“Πάρτι” με δημόσιο χρήμα για πολλά χρόνια στο ΚΕΕΛΠΝΟ

"Φαίνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτούργησε ως ένας εμβληματικός χώρος διαφθοράς", επεσήμανε στα "Χ.ν." ο πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ.Σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων αναδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε επί χρόνια το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Eνδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι το 2009 το Κέντρο κατέβαλλε σε ιδιωτική εταιρεία για τη λειτουργία της γραμμής για το κάπνισμα 1142 το ποσό των 600.000 ευρώ, ενώ το 2014, εν μέσω κρίσης, τα χρήματα που έδινε ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ!
Τις παραπάνω αποκαλύψεις έκανε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ στο περιθώριο της διεξαγωγής προγράμματος εκπαίδευσης σε επαγγελματίες της υγείας, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με θέμα τη διακοπή του καπνίσματος.
Ειδικότερα, ο κ. Ρόζενμπεργκ αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου κατά το παρελθόν, έκανε λόγο για ισχυρά συμφέροντα που  επιδίωκαν να είναι περιορισμένη, έως ανύπαρκτη, η δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ ως ο φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο κατεξοχήν οργανισμός προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας αλλά ποικίλα συμφέροντα θέλανε να το κρατήσουν έξω και μακριά από αυτή την αποστολή του. Του είχαν, λοιπόν, εκχωρήσει ένα ρόλο “καταγγέλτη” που μια τηλεφωνική γραμμή η 1142 εδώ και πολλά χρόνια χρησίμευε στο να συλλέγονται οι καταγγελίες από αγανακτισμένους πολίτες που έμπαιναν σε ένα μπαρ κι έβλεπαν ντουμάνι τον καπνό. Φυσικά οι καταγγελίες αυτές ποτέ δεν διεκπεραιωνόντουσαν και έμεναν “κενό γράμμα”. Για να λειτουργεί δε αυτή η γραμμή του ΚΕΕΛΠΝΟ οι παλιές διοικήσεις πλήρωναν το 2009 σε ιδιωτικές εταιρείες 600.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω από 150.000 το 2014!», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Κέντρου.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι πλέον η γραμμή 1142 «αξιοποιείται με δικό μας προσωπικό και χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος, όχι για να κάνει αστυνομικά μέτρα αλλά για να προωθεί τους ανθρώπους που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος».

“ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ”
Ερωτηθείς ο κ. Ρόζενμπέργκ για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το Κέντρο στο παρελθόν σημείωσε ότι  «πράγματι πολλά από αυτά είναι αλήθεια» και υπογράμμισε σχετικά: «Φαίνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτούργησε ως ένας εμβληματικός χώρος διαφθοράς όχι μόνο στο πλαίσιο του χώρου της υγείας αλλά γενικότερα για την πολιτική ζωή της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι γιατρός και μας ενδιαφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ να αποκτήσει τον επιστημονικό ρόλο και τη σημασία του. Έχει το κατάλληλο προσωπικό, έχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και καλούς συνεργάτες και θέλουμε να καθιερωθεί ως ένας πραγματικός φορέας προάσπισης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας».
Στην ερώτηση αν σήμερα έχει “θωρακιστεί” θεσμικά το Κέντρο ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για οικονομικές ατασθαλίες ο κ. Ρόζενμπεργκ σημείωσε: «Ήδη το γεγονός ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ και ένα χρόνο περίπου λειτουργεί υπό συνθήκες δημόσιου λογιστικού και με την επιβολή κανόνων λειτουργίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ένα στοιχείο υποστήριξης της διαφάνειας όπως και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.