Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΟΝ “ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ”

Παρουσιάζεται “Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός”

Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις δέκα ημέρες που ο Νίκος Καζαντζάκης παρέμενε άταφος

1Το κακό που κάνει ο φανατισμός –όποιου είδους, αναδεικνύεται μέσα από το μυθιστόρημα “Ο Ανεπιθύμητος Νεκρός” του Γιώργου Πράτανου, το οποίο παρουσιάζεται αύριο Σάββατο 30/3 , στις 8 το βράδυ στα Χανιά, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου: “Ο Χρυσόστομος”.

Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις δέκα ημέρες που ο Νίκος Καζαντζάκης παρέμενε άταφος.
Την βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνουν το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Φιλολογικός Σύλλογος: “Ο Χρυσόστομος” και οι εκδόσεις Διόπτρα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκ μέρους των εκδόσεων Καζαντζάκη η Νίκη Σταύρου και εκ μέρους της Τοπικής Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ η φιλόλογος (MSc, ΜΑ), φροντιστής Μ.Ε. Ρούλα Βουράκη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος και ηθοποιός Μυρτώ Δρακάκη. Παρέμβαση και συντονισμό θα κάνει ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού  Τμήματος και Υπεύθυνος Τομέα Κρήτης της ΔΕΦΝΚ, Σήφης Μιχελογιάννης ενώ τη μουσική της βραδιάς έχουν αναλάβει μέλη του Vamos Ensemble. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Πετράκη.
Η εκδήλωση υπήρξε αφορμή για μια σύντομη κουβέντα – λίγο πριν τη παρουσίαση στα Χανιά- με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Πράτανο για την υπόθεση που πραγματεύεται το βιβλίο, τον Νίκο Καζαντζάκη αλλά και το μέλλον του έντυπου στη ψηφιακή εποχή…

Τι αποτέλεσε το ερέθισμα για να ερευνήσετε πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου Κρητικού στοχαστή;
Είχα διηγηθεί την ιστορία αυτή στον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, και είχε μείνει άναυδος. Μου ζήτησε να του κάνω θεατρικό για να το ανεβάσει. Ως δημοσιογράφος θέλησα να κάνω έρευνα και ο όγκος των πληροφοριών ήταν τέτοιος που προτίμησα να το κάνω μυθιστόρημα, για να μην χαθεί τίποτε από την έρευνα. Είναι μια ιστορία ντροπιαστική, για αυτό και διδακτική. Θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη των παππούδων μας.

Η ταφή του Ν. Καζαντζάκη και ο τρόπος που η Εκκλησία χειρίστηκε τότε το θέμα, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα “μελανό σημείο”. Πώς προσεγγίσατε το θέμα; Τι ακριβώς θέλετε να αναδείξετε μέσα από το μυθιστόρημα;
Το κακό που κάνει ο φανατισμός -όποιου είδους. Οι φανατικοί παραεκκληστιακοί κύκλοι έκαναν μεγάλη ζημιά στο κύρος της Εκκλησίας. Γράφτηκαν εμετικά άρθρα εναντίον του Καζαντζάκη. Ευτυχώς, ο λαός της Κρήτης στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Ως συγγραφέας δεν παίρνω θέση, είμαι αποστασιοποιημένος και αφήνω τα γεγονότα να χτίσουν την ιστορία και στο τέλος ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.

Εργάζεστε στον χώρο του περιοδικού Τύπου. Πιστεύετε πως στην ψηφιακή εποχή, το έντυπο θα αντέξει;
Σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, παρατηρείται μια στροφή στη λογοτεχνία, στροφή που έχει να κάνει στον παραδοσιακό τρόπο ανάγνωσης. Τα κινητό και το tablet μπορεί να ψυχαγωγούν, αλλά έχουν και ένα όριο. Όριο που δεν μπορεί να συναγωνιστεί την ποιοτική ευχαρίστηση που προσφέρουν τα έντυπα. Τα περισσότερα fake news διακινούνται στο Διαδίκτυο, οπότε θεωρώ δεδομένη την επιστροφή.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.