Μουσείο Τυπογραφείας

Παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Γιώργη Μαρκάκη

30AΜια διπλή παρουσίαση βιβλίων πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Πρόκειται για τις “Αναλαμπές σε σκοτεινό θάλαμο” και  “Οι πρωτοθυγατέρες”, βιβλία που ανήκουν στον συγγραφέα, Γιώργη Μαρκάκη.
Το πρώτο βιβλίο που επανεκδίδεται μετά από 34 χρόνια καθώς είχε κυκλοφορήσει το 1983 και εξαντλήθηκε, αφορά την επαγγελματική ενασχόληση του κ. Μαρκάκη με την ιατρική, περιγράφοντας χαρακτηριστικά περιστατικά που είχε από τον μακρύ  ιατρικό του βίο. “Οι πρωτοθυγατέρες” από την άλλη αφορούν την παραδοσιακή κρητική μαντινάδα.
«Οι “Αναλαμπές σε σκοτεινό θάλαμο” είναι βιβλίο που είχε γράφει για το ιατρικό ιστορικό. Ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής κουβεντιάζει με το γιατρό του, εξωτερικεύοντας τις σκέψεις και αγωνίες του και ό,τι τον απασχολεί εκείνη τη στιγμή κι από την άλλη μεριά ένας γιατρός ακούει…», ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Μαρκάκης, συμπληρώνοντας πως, «το βασικό σημείο πάνω στο οποίο οικοδομείται μια σωστή ιατρική σχέση είναι η βαθιά εμπιστοσύνη από μέρους του αρρώστου και η εξίσου βαθιά ευσυνειδησία εκ μέρους του γιατρού. Πάνω σε αυτή τη σχέση υπάρχουν αρκετά περιστατικά από τον ιατρικό μου βίο όπου έχω γράψει περιστατικά από ιστορικά αρρώστων. Το άλλο βιβλίο, “Οι πρωτοθυγατέρες”, αφορά την κρητική μαντινάδα. Η μαντινάδα έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς στην Κρήτη και δεν υπάρχει Κρητικός που να μην φιλοδοξεί πεθαίνοντας να έχει γράψει αν όχι μια συλλογή, τουλάχιστον μια καλή μαντινάδα! Στη Δυτική Κρήτη υπάρχει βέβαια και το ριζίτικο, το οποίο είναι ένα υποκατάστατο της μαντινάδας, αλλά προς την πλευρά του σοβαρού, το λίγο πιο ευτράπελο, ευχάριστο και πιο τρυφερό είναι η μαντινάδα», κατέληξε ο κ. Μαρκάκης.
Η παρουσίαση των βιβλίων έγινε από την εκπαιδεύτρια ανηλίκων, Μαρία Δρακάκη ενώ αποσπάσματα διάβασαν η ηθοποιός και συγγραφέας, Μαρινέλλα Βλαχάκη, ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Λευτέρης Μποτονάκης και ο νομικός και διευθυντής του μουσείου “Λυχνοστάτης”, Γιάννης Μαρκάκης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Ματθαίος Φραντζεσκάκης.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.