Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΗΦΑΚΑ

Παρεμβάσεις από τη ΔΕΗ και την αρχαιολογία

Συνεργεία της ΔΕΗ και της αρχαιολογίας εργάζονται από το πρωί για την προετοιμασία της κατεδάφισης των κτηρίων που εφάπτονται με το Βυζαντινό τείχος της οδού Σήφακα.
Ειδικότερα, εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπές του ρεύματος τόσο στο δημοτικό φωτισμό όσο και στα σπίτια που εφάπτονται στο δρόμο, ενώ συνεργεία της αρχαιολογίας απομάκρυναν είδη επίπλωσης και ξύλινα και μεταλλικά μέρη που υπάρχουν μέσα στα σπίτια. Αν και από το Δήμο υπήρχε η εκτίμηση ότι η κατεδάφιση θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 ή την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.
Για τη διευκόλυνση των εργασιών θα υπάρξουν μια σειρά από κυκλοφοριακά μέτρα με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων:
• Θα υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των οχημάτων στο τμήμα της οδού Σήφακα από την οδό Ποτιέ έως την οδό Δασκαλογιάννη.
•  Η είσοδο στην οδό Κανεβάρο θα επιτρέπεται μόνο στους κατοίκους και η κυκλοφορία μέσω της οδού Κατρέ θα εκτρέπεται προς την οδό Ποτιέ και πέραν του περιορισμού του ωραρίου κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα (7.00-11.00|).
Σημειώνεται ότι το νότιο τμήμα του βυζαντινού τείχους είναι από τα λίγα μέρη του που διατηρούνται . Το υπόλοιπο κατεδαφίστηκε προκειμένου να κτιστούν κυρίως κατοικίες. Όταν κατασκευάστηκε τον 7ο αιώνα μ.χ. για την προστασία της πόλης από τους Άραβες είχε περίμετρο περίπου 850 μέτρα. Κτίστηκε πάνω στα υπολείμματα του ελληνιστικού τείχους που υπήρχε, το οποίο σώζεται σε κάποια σημεία.  Το υλικό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε (για τη δημιουργία του βυζαντινού τείχους), είναι οι πέτρες του παλιού τείχους σε συνδυασμό με κίονες, διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη ή από δομές κτηρίων τις Αρχαίας Κυδωνίας που είχαν ερειπωθεί από τους σεισμούς εκείνη την εποχή. Αργότερα επισκευάστηκε από τους Βενετούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.