Μουσείο Τυπογραφείας

Παρέμβαση για την τσικουδιά από βουλευτές

tsikoudia kazani apostaxiΠαρέμβαση για να αντιμετωπιστούν οι «αρνητικές συνέπειες της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στο τσίπουρο και την τσικουδιά», έκαναν ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους Βουλευτές, Ευαγγελία Λιακούλη και Απόστολο Πάνα.
Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία επισημαίνουν ότι «στις 11 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε “απόφαση σοκ”, η οποία ικανοποιεί απόλυτα τους μεγάλους Ευρωπαϊκούς ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας ποτών, ενισχύοντας την κερδοφορία τους, σε βάρος των αμπελουργών παραγωγών τσικουδιάς–τσίπουρου που ήδη υφίστανται συρρίκνωση του εισοδήματός τους και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους». Και αυτό γιατί «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγών και αποσταγματοποιών, αν εφαρμοστεί η απόφαση του ΔΕΕ ως έχει δημοσιοποιηθεί, ο φόρος σχεδόν θα δεκαπλασιαστεί για το “χύμα” τσίπουρο-τσικουδιά που παράγουν οι διήμεροι αποσταγματοποιοί ξεπερνώντας τα 5,00 ευρώ το λίτρο, από 0,59 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ για το συσκευασμένο προϊόν ο ΕΦΚ θα διπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 10,00 ευρώ το λίτρο. Έτσι, ενδεικτικά, η τελική τιμή στο ράφι, θα είναι απλησίαστη για την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε άλλες λύσεις, όχι κατ΄ανάγκη ασφαλείς για την υγεία τους».
Οι βουλευτές ρωτάνε τους Υπουργούς, σε «ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σχεδιάζουν άμεσα να προβούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης του ΔΕΕ; Τι προτίθενται να πράξουν, ώστε να προστατευθούν τα παραδοσιακά προϊόντα του τσίπουρου και της τσικουδιάς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων ομίλων;».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.