Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρεμβάσεις του προγράμματος “Υγεία για Oλους”

«Σε αυτό τον κόσμο κάποιοι ψάχνουν ένα φως, την ίδια στιγμή που κάποιοι πεθαίνουν για μία σταγόνα νερό». Με αυτή την φράση και την επισήμανση ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αλλά δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες, η Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του προγράμματος και εθελοντικού κινήματος «Υγεία για όλους» πραγματοποίησε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Υγεία για όλους: το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης”.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις δράσεις του προγράμματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον εμβολιασμό παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, παθολογικές εξετάσεις και ηλεκτρονική καταγραφή και δημιουργία ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού.
Η πρόεδρος του Δ.Σ του «Υγεία για Όλους», κ. Ελένη Σωτηροπούλου, εστίασε στις δράσεις αυτές και συγκεκριμένα στα συνολικά 10.757 παιδιά που εμβολιάστηκαν με 23.200 εμβόλια, υπογραμμίζοντας ότι το έργο οφείλεται στους εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους.
Στις διαπιστώσεις αναφέρθηκε ότι το 87% των 3.064 παιδιών Ρομά δεν είχαν κάνει κανένα εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β ενώ σε γυναικολογικές εξετάσεις, 1097 γυναίκες δεν είχαν κάνει τεστ ΠΑΠ.
Οι δράσεις του προγράμματος αφορούσαν επίσης τους πρόσφυγες στον δήμο Λειβαδιάς, την παρέμβαση στην Αχαΐα, όπου τον Νοέμβριο 2017 διαπιστώθηκαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εμβολιάστηκαν τουλάχιστον 80 παιδιά.
Παρεμβάσεις επίσης έλαβαν χώρα στα κεφαλοχώρια της Νάξου αλλά και στις μικρές Κυκλάδες. Τέλος, ιατρικές παρεμβάσεις έγιναν και στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα αλλά και στην Θήβα (3 φορές) όπου επισημάνθηκε η έλλειψη παιδαγωγού.
Στις διαπιστώσεις, επίσης, ήταν και ο εξαναγκασμός παιδιών Ρομά στην επαιτεία, η εγκατάλειψη παιδιών αλλά και η μη παρουσία ανάπηρων – παιδιών, που τελικά ανακαλύφθηκε ότι ήταν πολλά αλλά μέσα στα παραπήγματα.
Στους στρεσογόνους παράγοντες και τον ρόλο που επιτελούν στην σημερινή κοινωνία αλλά και ευρύτερα στον ρόλο του στρες, που καταδυναστεύει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την φτώχεια, εστίασε στην ομιλία του “όσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσαρισμένος” κατά την διάρκεια της επιστημονικής εκδήλωσης της, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας και πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας του προγράμματος και εθελοντικού κινήματος «Υγεία για όλους», κ. Γεώργιος Χρούσος.
Κάνοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα – και όχι μόνο – εις ότι αφορά την φιλοσοφική και ψυχολογική προσέγγιση και διάσταση του στρες, παρουσίασε όλες τις πλευρές αυτής της κατάστασης που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Ο διδάκτωρ – παιδίατρος, κ. Νικόλαος Νικολαίδης, μίλησε για την ευαλωτότητα στις κλιματικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι λόγοι της ευαλωτότητας αυτής, που οδηγεί στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, είναι η οικονομική εξαθλίωση, τονίζοντας παράλληλα ότι το 70% των πιο φτωχών ανθρώπων συγκεντρώνεται σε συνολικά 10 χώρες.
Την άγνοια, τέλος, σε απλά θέματα υγείας των ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι οι ασθενείς στην χώρα μας δεν έχουν μάθει ακόμη να παίρνουν τα φάρμακά τους, επεσήμανε ο καρδιολόγος – εθελοντής του προγράμματος, κ. Διονύσιος Κτενάς, ενώ ο παιδίατρος κ. Γρηγόρης Γρίβας κατέθεσε, ανάμεσα στα άλλα, και τον προβληματισμό του για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων.
Η επιστημονική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των εθελοντών και χορηγών του προγράμματος, καθώς και την πραγματοποίηση συναυλίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα