Μουσείο Τυπογραφείας

Παρέμβαση για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

Μειωμένη κατά 70% αναμένεται -εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών- η παραγωγή ελαιολάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την περίοδο 2013 – 2014 αναφέρει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ζητά την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛ.Γ.Α.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρκογιαννάκης επισημαίνει ότι «η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελεί μία από τις κατ’ εξοχήν ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή ελαιολάδου.
Δυστυχώς, κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη μέση ετήσια. Οι κύριες, μάλιστα, ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Κίσαμος, έχουν μηδενική παραγωγή και είναι χαρακτηριστικό ότι, συνεπεία αυτής της κατάστασης, κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο δεν γίνονται δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας στο μεγαλύτερο μέρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Ο βασικός παράγοντας που προκάλεσε αυτή την ανατροπή είναι οι μη ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή από την αρχή του τρέχοντος έτους και δη κατά το διάστημα Απριλίου – Μαΐου, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων. Ειδικότερα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι υψηλές σχετικά θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του ύψους των βροχοπτώσεων, περιόρισαν τη διαθέσιμη εδαφική υγρασία κατά την κρίσιμη περίοδο της γονιμοποίηση των ανθέων της ελιάς».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «με δεδομένη τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια για την τοπική οικονομία, σε μια εποχή μάλιστα που οι αντοχές των νοικοκυριών δοκιμάζονται πολλαπλώς, ενδέχεται η προκύπτουσα απώλεια εισοδήματος να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις στον ελαιοπαραγωγό πληθυσμό των Χανίων. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛ.Γ.Α., με βάση και τους προβλεπόμενους στο άρθρο 5 του ν. 3877/2010 ασφαλιζόμενους φυσικούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ανεμοθύελλα, οι άκαιρες βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρκογιαννάκης ρωτά τον υπουργό «αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.