Μουσείο Τυπογραφείας

Παρελθόν η Ευρώπη των αξιών

Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και για το έλλειμμα Δημοκρατίας που παρουσιάζεται εδώ και καιρό στα κράτη – μέλη της.
Η Ευρώπη δεν είναι ούτε αυτή που οραματίστηκαν αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και πολύ περισσότερο μετά το Millenium με τις προσθετικές ενταξιακές διαδικασίες και τη διεύρυνση, ούτε ο τόπος όπου θα μπορούσε θεωρητικά να αναδειχθεί ένα καινούριο πολιτικό-κοινωνικό καθεστώς.
Αξίες όπως ισότητα, αλληλεγγύη και ομοφωνία πετάχτηκαν εδώ και καιρό στα σκουπίδια μετά την επικράτηση των ρατσιστικο-εθνικιστικών φωνών που κάλυψαν σχεδόν όλες τις χώρες, από Βορρά προς Νότο και Ανατολή προς Δύση. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή η Ε.Ε. που οραματίστηκαν, ούτε το έδαφος αυτό που θα προωθούνταν η πολυπολιτισμικότητα.
Αυτή η περιοχή που θα διαβιούσαν υποτίθεται αρμονικά άνθρωποι με διαφορετικά θρησκεύματα, ήθη και έθιμα.
Ο τόπος όπου πολλές κουλτούρες δεν θα γίνονταν μόνο ανεκτές αλλά θα προσέφεραν δεόντως στην πολιτισμική κληρονομιά, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ηγετών αλλά και χωρών εις ό,τι αφορά τον ερχομό ανθρώπων που έχουν να καταθέσουν σοβαρές εμπειρίες από τη φρίκη των πολέμων.
Η Ευρώπη της συνοχής και των αξιών αποτελεί σαφέστατα παρελθόν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.