Μουσείο Τυπογραφείας

Παρασκακιστικά

Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαθητών – Μαθητριών 2018
Η ΕΣΟ δημοσίευσε την προκήρυξη για το 30ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών (2018) και το 16ο ΠανελλήνιοΟμαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών (2018).
Η Τελική Φάση θα διεξαχθεί στο Περιστέρι Αττικής στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου: Δωδεκανήσου 106 (200μ από τη στάση Μετρό Ανθούπολη) από 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2018.
Εντυπωσιακή η Τσολακίδου
Στον Σαιντ Λιούις των ΗΠΑ διεξάγεται ένα ισχυρότατο τουρνουά με την συμμετοχή 10 σκακιστών ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η κορυφαία ελληνίδα σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου (2412). Μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου η Τσολακίδου βρίσκεται στην πρώτη θέση με 3,5β. κερδίζοντας τους Α. Πατέλ (2478), Ντ. Καμρακούλοβ (2498) και Ντ. Μπόρος (2457), σημειώνοντας ισοπαλία με τον Α. Τσάντρα (2510) και χάνοντας από τον Τ. Μπαρτολομέου (2459). Αναλυτικότερα η βαθμολογία του τουρνουά μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου είχε ως ακολούθως: 1.Σταυρούλα Τσολακίδου (2412) 3,5β. 2-5.Μ. Παράγκουα (2521), Ντ. Καμρακούλοβ (2498), Τ. Μπαρτολομέου (2459), Τ. Αμπραχαμιάν (2332) 3β. 6-7. Π.Βοροντσόβ (2548), Α. Πατέλ (2478) 2,5β. 8.Ν. Μπόρος (2457) 2β. 9.Α.Τσάντρα (2510) 1,5β. 10.Ν. Γκούρεβιτς (2483) 1β.
Η εμφάνιση της Τσολακίδου μόνο ελπίδες για ένα εκπληκτικό μέλλον στους κορυφαίους του κόσμου μας δημιουργεί και ευχόμαστε όλοι να έχει συνέχεια αυτή η εκπληκτική της πορεία.

Η παρτίδα σκακιού
Ενας νεαρός άντρας, χτυπημένος από τη δυστυχία, πήγε σ’ ένα μακρινό μοναστήρι και είπε στον ηλικιωμένο δάσκαλο:
«Η ζωή με έχει απογοητεύσει. Ηθελα να επιτύχω τη φώτιση για να ελευθερωθώ από τον πόνο, αλλά είμαι ανίκανος, το ξέρω. Δε θα μπορούσα ποτέ να περάσω χρόνια ατελείωτα με διαλογισμό, λιτότητα και μελέτη. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Υπάρχει ταχύ μονοπάτι για κάποιο άνθρωπο σαν κι εμένα;»
Ο δάσκαλος τον ρώτησε:
«Υπήρξε κάτι στη ζωή σου που πάνω του να συγκέντρωσες πραγματικά την προσοχή σου;»
«Γεννήθηκα σε πλούσια οικογένεια. Δε χρειάστηκε να δουλέψω ποτέ σκληρά. Το μόνο που με ενδιέφερε πραγματικά ήταν το σκάκι. Αφιέρωνα σ’ αυτό σχεδόν όλο το χρόνο μου.»
Ο δάσκαλος φώναξε έναν άλλο καλόγερο. Εφεραν μία σκακιέρα και ένα κοφτερό σπαθί που λαμπύριζε στον ήλιο. Ο δάσκαλος τοποθέτησε τα πιόνια του παιχνιδιού και είπε στον καλόγερο δείχνοντας το σπαθί:
«Μου υποσχέθηκες υπακοή. Ηρθε η στιγμή. Θα παίξεις μία παρτίδα σκάκι με τον νεαρό άντρα. Αν χάσεις, θα σου κόψω το κεφάλι μ’ αυτό το σπαθί. Αν κερδίσεις, θα κόψω το κεφάλι του αντιπάλου σου. Δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το σκάκι. Του αξίζει να του κόψουν το κεφάλι σε περίπτωση που χάσει.»
Οι δύο άντρες κοίταξαν το δάσκαλο στα μάτια και είδαν ότι ήταν αποφασισμένος. Αρχισαν την παρτίδα. Ο νεαρός άντρας αισθάνθηκε από την αρχή τον ιδρώτα να κυλάει στην πλάτη του, γιατί έπαιζε τη ζωή του στ’ αλήθεια. Η σκακιέρα γινόταν ολόκληρος ο κόσμος. Γινόταν ένα με τη σκακιέρα, ήταν η σκακιέρα.
Στην αρχή βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Μετά ο αντίπαλός του, ο καλόγερος, έκανε ένα λάθος που έφερε τον νεαρό άντρα σε πλεονεκτική θέση. Εκείνος το εκμεταλλεύτηκε για να εξαπολύσει επίθεση. Η άμυνα του αντιπάλου του εξασθένησε, άρχισε να καταρρέει.
Ο νεαρός άντρας έριξε μια ματιά στον καλόγερο χωρίς να σηκώσει το κεφάλι. Είδε απέναντί του ένα πρόσωπο έξυπνο και τίμιο, που το είχαν σημαδέψει τα χρόνια των προσπαθειών. Σκέφτηκε τη δική του τη ζωή, που ήταν αργόσχολη και αδιάφορη. Και ξαφνικά αισθάνθηκε γεμάτος συμπόνια.
Εκανε σκόπιμα μία λανθασμένη κίνηση, μετά και δεύτερη. Υπονόμευε έτσι την ίδια την άμυνά του. Θα έχανε.
Τότε ο δάσκαλος αναποδογύρισε απότομα τη σκακιέρα και τα πιόνια σκορπίστηκαν. Οι δύο παίκτες τον κοίταξαν έκπληκτοι.
«Δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος», είπε ο δάσκαλος. «Κανένα κεφάλι δεν θα πέσει.»
Γύρισε προς το νεαρό άντρα και πρόσθεσε:
«Δύο πράγματα είναι αναγκαία: η συγκέντρωση και η συμπόνια. Και σήμερα τα έμαθες και τα δύο».
Πηγή: skakistiko.com

Γιβραλτάρ
Στο πανίσχυρο όπεν τουρνουά του Γιβραλτάρ, επτά σκακιστές ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με 7,5 βαθμούς. Πρόκειται για τους Χικαρού Νακαμούρα (2781), Ρίτσαρντ Ράππορτ (2700), Μαξίμ Λαγκρά (2793), Λεβόν Αρονιάν (2797), Νικίτα Βιτιούγκοβ (2732), Μίκαελ Ανταμς (2709) και Λι Ξουάνγκ Λίεμ (2737). Στη διαδικασία του μπαράζ ο Αρμένιος Λεβόν Αρονιάν υπερίσχυσε των αντιπάλων του και κατέκτησε το κύπελλο, ενώ την αντίστοιχη θέση στις γυναίκες πήρε η Σουηδή Πία Κράμλινγκ.
Κυριακάτικες σκακιστικές συναντήσεις
Το ιστορικό Καφέ “Κήπος” σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία Α.Ο.Κύδων και Ο.Φ.Σ.Χ. διοργανώνουν κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί σκακιστικά τουρνουά μπλιτς, ράπιντ ή τουρνουά με κανονικό χρόνο σκέψης.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα του Ιστορικού Καφέ “Κήπος” στις 10.45 για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων στα γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Εκεί σας περιμένουν οι προπονητές του Κύδωνα για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού.
Για παιδιά που πηγαίνουν νήπιο ή προνήπιο λειτουργούν ειδικά τμήματα για τις ηλικίες αυτές.
Πληροφορίες για τα μαθήματα στο Εθνικό Στάδιο στο τηλ. 2821045000 και 6980814650 (κ.Τάκη Πανταβό και κα Ράνια Αλιγιζάκη).

Μαθήματα σκακιού στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας
Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης για αρχάριους, προχωρημένους και ενήλικες στο σκακιστικό τμήμα του Κύδωνα που λειτουργεί στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας. Πληροφορίες για τα μαθήματα στο τηλέφωνο 2821045000 (10.00-13.00) και 6987437606 (κ. Δημήτρη  Μπαλόκα).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.