Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Παράνομες χωματερές

Δεκάδες είναι οι παράνομες, ανεξέλεγκτες, χωματερές στον Νομό Χανίων καθώς ακόμα οι Δήμοι δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δεν υπάρχει ούτε ένα “πράσινο σημείο” που να μπορούν οι πολίτες να αφήσουν ογκώδη αντικείμενα, ενώ σε ό,τι αφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ο μόνος που λειτουργεί είναι στον Δήμο Σφακίων -που εξυπηρετεί και τη Γαύδο- και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι -Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου και Κισσάμου- βρίσκονται ακόμα σε φάση αναζήτησης χώρου.
Η εικόνα των υπαίθριων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), που συναντάει κανείς σε πολλά διάσπαρτα σημεία τόσο στα όρια του Δήμου Χανίων όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της ενδοχώρας, είναι αποκαρδιωτική.
Ο φωτογραφικός φακός των “Χ.ν.” βρέθηκε στα Τσικαλαριά, πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο και κατέγραψε τριτοκοσμικές καταστάσεις: Ξύλα και ογκώδη αντικείμενα πεταμένα παντού, λάστιχα από αυτοκίνητα, πλαστικά, στρώματα, ελενίτ, σκουπίδια, μπάζα… Ενας μεγάλος σκουπιδότοπος, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους που ζουν κοντά όσο και για το περιβάλλον. Η θλιβερή αυτή κατάσταση υπάρχει εδώ και πολύ καιρό -όπως μας ανέφεραν- και γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η περιοχή έχει “κατοχυρωθεί” πλέον ως χωματερή.
Η ανεξέλεγκτη χωματερή στα Τσικαλαριά δεν είναι ασφαλώς το μόνο σημείο που υπάρχει πρόβλημα. Αντίστοιχες εικόνες καταγράψαμε και στο Σφηνάρι του Δήμου Κισσάμου. Εκατό περίπου μέτρα δυτικά από τον μικρό λιμενίσκο τα σκουπίδια κάνουν… πάρτι.
Οι καταγγελίες που φθάνουν για όλα αυτά τα σημεία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι πολλές. Συχνές είναι και οι κλήσεις που δέχεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο στις ανεξέλεγκτες χωματερές να πιάνει φωτιά, κάτι που τις καθιστά μια διαρκή περιβαλλοντική απειλή.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Το πρόβλημα απασχολεί, μεταξύ άλλων, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης και όταν γίνεται δέκτης κάποιας καταγγελίας ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Οπως επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Φορέα Πέτρος Λυμπεράκης, υπάρχουν πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές και διευκρίνισε ότι μια διάσταση του προβλήματος αφορά στη στάση των ίδιων των Δήμων, οι οποίοι προκειμένου να περιορίσουν το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των ογκωδών κάνουν τα “στραβά μάτια” ή και συμμετέχουν, κάποιες φορές, στη διαιώνιση της κατάστασης.
Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, είναι η δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για σταθμούς που χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα μετά τη συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον Σταθμό, να ξεφορτώνουν σ’ αυτόν και να επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής. Στη συνέχεια, τα οχήματα να μεταφέρουν από τον ΣΜΑ τα απορρίμματα στη μονάδα επεξεργασίας ή και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.
Ωστόσο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν πολύ εχθρικά τη δημιουργία των ΣΜΑ, με συνέπεια οι περισσότεροι Δήμοι στον Νομό να μην έχουν καταφέρει να χωροθετήσουν Σταθμούς.
Αντίστοιχα στο “μηδέν” βρίσκεται και η δημιουργία “πράσινων σημείων”, που χωροθετούνται μέσα σε αστικούς ιστούς, ώστε οι πολίτες μπορούν να αφήσουν μόνοι τους ογκώδη αντικείμενα.

ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
«Η άποψή μου είναι ότι όταν δώσεις στον πολίτη λύση για τα αστικά στερεά απόβλητα, π.χ. τα ογκώδη, ο πολίτης δεν έχει κανένα λόγο να πάει να δημιουργήσει χωματερές», τόνισε ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης του Εργοστασίου της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης, στον οποίο θέσαμε το θέμα. Για τον ίδιο η λύση που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής (με καθορισμένες ημέρες, πρόγραμμα κ.λπ. που θα μαζεύονται τα ογκώδη) και με τη δημιουργία “πράσινων σημείων”.
«Ο κάθε Δήμος πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα συλλογής ογκωδών αποβλήτων, γιατί τα περισσότερα που βλέπει κανείς σε χωματερές είναι ογκώδη, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, έπιπλα κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Πατεράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα