Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραλογισμός με το Euronews

Ο παραλογισμός που διέπει ακόμη και σήμερα τη σκέψη των κυβερνώντων διαφαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών!
Δεν είναι μόνο το θέμα της ΕΡΤ η οποία λειτουργεί μέσα από τις ενέργειες των ανθρώπων της που από μόνοι τους στέλνουν το σήμα του “τσοπανάκου” διά των βραχέων κυμάτων σε όλη την υφήλιο. Είναι και το ζήτημα του ευρωπαϊκού καναλιού Euronews, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η ΕΡΤ, αλλά με κυβερνητικές αποφάσεις η ελεύθερη επίγεια αναμετάδοσή του διακόπηκε την ημέρα που ξεκίνησε η μετάδοση του προγράμματός του στην ελληνική γλώσσα!
Το παράλογο αυτό συνεχίζεται ακόμη και σήμερα παρά τις περί του αντιθέτου δικαστικές αποφάσεις και στην ψηφιακή συχνότητα του Euronews αναμεταδίδεται ανά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της “Δ.Τ.”!
Ηταν στις 18 Δεκεμβρίου 2012, δηλαδή πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν το Euronews άρχισε να μιλάει Ελληνικά, αλλά μόνο στη Nova και σε όσους διαθέτουν δορυφορικό δέκτη. Γιατί την ημέρα εκείνη διακόπηκε αιφνιδίως η επίγεια αναμετάδοσή του.
Τότε, η διοίκηση της ΕΡΤ είχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews καθώς μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ δεν έχει λάβει απάντηση στις ενστάσεις που διατύπωσε αναφορικά με την έλλειψη εγγράφου συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών για τη συνεργασία τους στο εγχείρημα μετάδοσης του προγράμματος του Euronews στην ελληνική γλώσσα δίχως βλαπτικές συνέπειες για την ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο και την εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει τους κανόνες της εγχώριας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς».
Το Euronews προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ενάντια στην απόφαση αυτή και την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο καθόρισε ότι καθορίζει ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του καναλιού.
Ετσι όπως μεταδόθηκε, η ΕΡΤ ήταν τότε υποχρεωμένη να επαναφέρει την αγγλική και τη γαλλική έκδοση του Euronews και να επιτρέψει την ελληνική, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει η Αρχή.
Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή μετάδοσης του Euronews από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παραβιάζει την πολυμορφία της ενημέρωσης και κατά συνέπεια η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει την ξενόγλωσση έκδοση του Euronews.
Τον Απρίλιο του 2013 με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η γαλλική εφημερίδα “Le Nouvel Observateur” σχολίασε τις εξελίξεις που αφορούν στην εκπομπή της ελληνόφωνης υπηρεσίας του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού euronews.
Το δημοσίευμα αναδημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα του Euronews στην ελληνική γλώσσα και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://gr.euronews.com/2013/04/15/euronews-messed-up-in-the-greek-bureaucracy/
Στο άρθρο του δημοσιογράφου Βινσάν Μονιέρ, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, το ειδησεογραφικό κανάλι, με διεθνή σύνθεση μετόχων, αλλά γαλλικού δικαίου, είναι αποκλεισμένο από την επίγεια τηλεόραση στην Αθήνα. Πρόκειται για μία αλλόκοτη κατάσταση για την οποία καταναλώνεται πολύ μελάνι στη χώρα, αφού ο Τύπος θεωρεί ότι αυτή η υπόθεση είναι ένα ακόμα δείγμα της κακής λειτουργίας του κράτους».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη της εκπομπής, «η ΕΡΤ αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει στην εκπομπή του ενημερωτικού καναλιού, καταγγέλλοντας την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Αποτέλεσμα: το euronews στην ελληνική γλώσσα είναι σήμερα διαθέσιμο παντού στον κόσμο εκτός από την Ελλάδα! Εκτός τούτου, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε ότι σταματούσε επίσης και την εκπομπή της αγγλικής και γαλλικής έκδοσης του euronews, χωρίς να δώσει πειστικές εξηγήσεις. Μια παράδοξη απόφαση: η ΕΡΤ είναι πράγματι μέτοχος και ιδρυτικό μέλος του ειδησεογραφικού καναλιού, όπως η γαλλική δημόσια τηλεόραση και η ιταλική RAI».
Πώς να εξηγηθεί αυτή η ξαφνική μεταστροφή στη συμπεριφορά της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; «Υπέκυψαν στις πιέσεις των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών», αναφέρεται από τη μεριά του euronews. «Δεν υπάρχει άλλο ελληνικό ειδησεογραφικό κανάλι. Το δικό μας ως εκ τούτου θα ήταν το πρώτο αυτού του είδους. Αυτό ενοχλεί τους ανταγωνιστές, αλλά και τους πολιτικούς, που δεν είναι συνηθισμένοι στην αντικειμενική και μη-κομματική ενημέρωση». Η δημιουργία του καναλιού ήρθε ως απάντηση σε σχετικό αίτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, αφού προηγήθηκε η έκδοση του euronews στην τουρκική γλώσσα τον Ιανουάριο του 2010. Το σχέδιο έλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του καναλιού με 21 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2012 οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα παρουσία του Στέλιου Στεφάνου, τότε προέδρου της ΕΡΤ, για να ανακοινωθεί η έναρξη λειτουργίας του καναλιού και η πρόσληψη σαράντα περίπου ανθρώπων, εκ των οποίων οι 25 δημοσιογράφοι. «Λάβαμε περίπου 1.500 βιογραφικά», εξηγεί ο Μικαέλ Πίτερς. Μεταξύ αυτών, βρίσκονταν και βιογραφικά γνωστών δημοσιογράφων της ιδιωτικής τηλεόρασης που είχαν μείνει απλήρωτοι πάνω από έναν χρόνο.
Μόνο που από τον Ιούνιο του 2012, σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία φημολογείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τα μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και δεν είναι ιδιαίτερα θερμή στην είσοδο ξένων ομίλων στα ελληνικά πράγματα. Το κλίμα αλλάζει. Κατά τη διαδικασία των προσλήψεων η διοίκηση του euronews δέχεται σκληρές πιέσεις για την πρόσληψη δημοσιογράφων φιλικά προσκείμενων στην εξουσία.
Αγνοώντας αυτές τις «προτάσεις», επιστρατεύει τον Βασίλη Μπίτση, έναν αναγνωρισμένο επαγγελματία, με εμπειρία στη δημόσια τηλεόραση και στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Οι σχέσεις θα ενταθούν τον Οκτώβρη, μετά από δηλώσεις διαφόρων πολιτικών, οι οποίοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της άδειας εκπομπής που είχε δοθεί στο euronews. Το θεωρούν δάκτυλο της Ευρώπης ανεπιθύμητο από κάποιους.
Η ΕΡΤ, της οποίας η διοίκηση επίσης άλλαξε με τη νέα κυβέρνηση, δικαιολόγησε την αυθαίρετη απόφασή της, προβάλλοντας την επιθυμία της να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με το κανάλι. «Τότε γιατί εξακολουθούν να είναι μέτοχοι;», αναρωτιούνται πολλοί δημοσιογράφοι.
Παρά την παρέμβαση της γαλλικής πρεσβείας και τη στήριξη του Νίκου Αλιάγα, πρωτοκλασάτου παρουσιαστή της TF1 και παλαιότερα δημοσιογράφου του euronews, η κατάσταση παραμένει ακόμα και σήμερα ίδια. Κατά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, το θέμα δεν κρίθηκε πρώτης προτεραιότητας από τη γαλλική αποστολή.
«Στα μέσα Φεβρουαρίου το ΕΣΡ μας δικαίωσε και ζήτησε από την ΕΡΤ να επαναφέρει τα κανάλια όσο το δυνατό συντομότερα, υπό την απειλή επιβολής προστίμων», εξηγεί ο Μικαέλ Πίτερς. Κανένα αποτέλεσμα. Μήπως στην Ελλάδα, η δημοκρατία ανήκει στην “αρχαιότητα”;».
Ακόμα και σήμερα, οι Ελληνες τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το Euronews εκτός κι αν πληρώνουν συνδρομή σε ιδιωτικές πλατφόρμες.
Ακόμα και σήμερα η συχνότητα του Euronews και στα Χανιά (δίαυλος 39) μεταδίδει τη “Δ.Τ.”.
Η επιμονή των αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης να περιφρονούν ακόμα και το Ε.Σ.Ρ. είναι τουλάχιστον ύποπτη. Να ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα